Két új, kisfilm formátumú objektívet dobott piacra a Sony

Ezúttal az extrém és az ultra nagylátószög került célkeresztbe: a Sony leleplezte FE 12-24 mm F4 G és FE 16-35 mm F2.8 GM objektívjeit. A 12-24 mm-es objektívben az úgynevezett Direct Drive Supersonic Wave Motor dolgozik, amiben egy piezoelektromos részelem gondoskodik a viszonylag nehéz lencsék gyors és pontos mozgatásáról. A belső élességállításnak köszönhetően az objektív hossza nem változik fókuszálás közben, de a frontlencse sem forog el – igaz, ennél a lencserendszernél ennek nincs sok előnye.

A FE 12-24 mm F4 G por- és időjárásálló, az elülső lencsetagon Nano AR bevonat található, ami csökkenti a belső tükröződéseket. A fluoros bevonat a szennyeződések és ujjlenyomatok „megragadása” ellen véd – elvileg. Az írisz hét lekerekített alakú lamellából áll, a lencsék között megtalálható négy aszférikus, egy Super ED és három ED lencsetag (összesen 17 üveglencsét építettek a tubusba, ezeket 13 csoportba rendezték). 565 grammos tömegével a könnyebb optikák közé sorolható. A júliustól megvásárolható termékért 1700 dollárt kér a gyártó.

A másik frissen bejelentett optika a Sony FE 16-35 mm F2.8 GM, amely szintén por- és időjárásálló kivitelt kapott. Igaz, nem kínál olyan széles látómezőt, mint a 12-24-es, mégis fontosabbnak mondható, hiszen minden gyártó kínálatában majdnem olyan fontos ez az átfogás, mint a 24-70 mm, vagy a 70-200 mm. Az AF-ért itt is egy Direct Drive Supersonic Wave Motor felel, tehát a gyors és pontos élességállítás garantálható.

A FE 16-35 mm F2.8 GM írisze tizenegy lekerekített lamellát számlál, melyekkel FD2.8 és F5.6 között teljesen kör alakú blendenyílást kapunk. Az elülső lencsetagon ennél az objektívnél is megtalálható a Nano AR bevonat, ami csökkenti a belső tükröződéseket. A fluoros bevonat a szennyeződések és ujjlenyomatok „megragadása” ellen véd. A 13 csoportba rendezett 16 lencsetag között itt is akad különleges elem: 2 db XA (extrém aszférikus), és pár ED lencsetag is sorba állt.

A Sony a FE 16-35 mm F2.8 GM objektívet szeptemberben teszi elérhetővé, ára 2200 dollár lesz. Részletes információkért kattints a Sony weboldalára!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...