Vanguard Alta Sky 53 – otthont ad a drónoknak is!

Egy teljesen új hátizsákcsaládot mutatott be a Vanguard, ami összesen öt tagból áll: az Alta Sky 45D, a 49, az 51D, az 53 és a 66 mind akár a legmagasabb elvárásoknak is megfelel. Az Alta Sky hátizsákokkal a gyártó persze nem kizárólag a kalandvágyó profikat célozza meg, így bárki, aki terjedelmes fotós felszereléssel és/vagy drónnal rendelkezik, kedve és igénye szerint válogathat az Alta Sky hátizsákok közül. Mind az öt hátitáska rendkívül flexibilis, ami az alakíthatóságot illeti, de modularitásból sincs hiány, hiszen többféle kiegészítő – köztük például a Vanguard Alta Action 60 állvány táska – vásárolható meg hozzájuk opcionálisan. Mostani cikkemben az Alta Sky 53-ról lesz szó, ami a második legnagyobb hátizsák a sorban.

A fenti kép ne tévesszen meg senkit: az Alta Sky 53 egy igen termetes hátizsák, amibe összesen 16 kilogrammnyi „édes terhet” pakolhatunk (gyári paraméter). A táska maga 2,85 kg-ot nyom, külső mérete 380 x 270 x 580 mm, míg belseje 320 x 200 x 530 mm térfogatú. Bár a gyártó honlapján sem találtam anyagára vonatkozó információt, feltételezem, hogy cseppálló (külön, a teljes táskát beborító esőköpenyt is kapunk hozzá arra az esetre, amikor dézsából jönne lefele az égi jóság). Egy biztos: kézzel még készakarva sem fogja tudni ezt elszakítani senki. Anyaga vaskos, merev, biztonságos, és a kivitelezés is nagyon jó minőségű.

 

Kívül számos zseb (nyitott és cipzárral zárható) gondoskodik arról, hogy ne csak okmányainknak, hanem okostelefonnak, állványnak, üdítőitalos flakonnak is jusson hely. Bal oldalt, ahol az Alta Sky 53 felirat olvasható, a hatalmas zsebbe akár egy közepes méretű háromlábat is becsúsztathatunk: alul a zseb, felül pedig egy heveder rögzíti biztonságosan az állványt. A másik oldalzsebbe akár egy egyliteres flakon is belefér, tehát majdnem egy egész napra szóló folyadék utánpótlást is magunkkal vihetünk a túrára, megbízásra. Apropó túra: a Vanguard mérnökei úgy rajzolták meg az Alta Sky hátizsákokat, hogy a rengeteg (és olykor nehéz) darabból álló felszerelést akár egész nap kényelmesen cipelhessük. A kényelmes viseletet a széles, vaskosan párnázott fő hevederek (vállpántok), a derék és a mell magasságában található keresztpántok, valamint a hatékony szellőzésért felelő, kis buborékokból kialakított hátlap garantálja.

A Vanguard Alta Sky 53 nem csak fotós felszerelésünknek, hanem egy komoly, munkára született drónnak (pl. a DJI Phantom család tagjainak), valamint egy 17”-os (!) notebooknak, és egy nagyobb méretű táblagépnek is elegendő helyet kínál. A hátizsák belsejéhez és notebook fiókjához hátulról férhetünk hozzá, de a fő fényképezőgéphez felülről is nyílik egy cipzáras fül.

A táska belseje tépőzáras térelválasztókkal van teleszórva; ezek áthelyezésével tényleg bárki saját igényei szerint alakíthatja cuccainak lakóterét. Íme, pár ötlet a gyártótól:

Fotó forrása: Vanguard

Amint láthatjuk, a nagyméretű drónt akár belül, vagy akár kívül is elhelyezhetjük – attól függően, hogy mennyi vázat, objektívet, vakut stb. szeretnénk magunkkal vinni.

Fotó forrása: Vanguard

Ha épp nagy háromlábú állványt kell vinnünk, akkor azt ne az oldalsó zsebbe helyezzük, hanem inkább a fenti fotónak megfelelően, a hátizsák hátoldalára pántozzuk fel (egyébként a fentebb említett állványtáskát is ide lehet rögzíteni).

A tényleg hatalmas belsőbe akár két profi váz (a nagy, beépített markolatos vasakra gondolok), egy 300 mm F2.8 teleobjektív, 6-8 kisebb, fix gyújtótávolságú lencserendszer, két vaku és a tartozékok is beleférnek! Egyértelmű, hogy a Vanguard ezzel a szériával a full frame szenzoros, tükörreflexes gépek, vagy akár a középformátumú rendszerek tulajait szeretné megszólítani. A térelválasztók – csakúgy, mint a táska külső falai – vaskosak és kellően merevek. Színük készakarva „kanárisárga”, így ugyanis könnyedén átlátjuk a fotós felszerelést (ami zömében fekete, ugye).

Az Alta Sky 53 ötletes hevederrendszere arra is használható, hogy a hátizsák aljára hálózsákot rögzítsünk, tehát a többnapos fotós túrákhoz sem kell külön kézben cipelni az extrákat.

A Vanguard Alta Sky 53 tehát elsősorban a nagy, terjedelmes fotós felszereléssel és/vagy drónnal dolgozó, akár profi szintű fotósnak ajánlható, aki adott esetben teljes szettjét és mobil stúdióját (a 17”-os notebook személyében, ugye) is magával viszi a helyszínekre. Repülőgépre kézipoggyászként nem hiszem, hogy felengedik, ha mégis, akkor a komoly össztömeg miatt csak kevés belbeccsel (utazás előtt mindenképp érdeklődjünk a választott légitársaságnál, hogy mekkora méretű és tömegű kézipoggyászt engednek fel). Az Alta Sky 53 akár arra is alkalmas, hogy otthonunkban benne tároljuk a drága és törékeny felszerelést, így külön szekrényt, dobozt stb. nem kell e célra fenntartanunk. És most jön a hab a tortára: a Vanguard Alta Sky 53 még csak drágának sem nevezhető, hiszen felsorolt, igen pozitív tulajdonságai ellenére is csak bruttó 79 900 forintot kérnek érte a Tripont Foto Video Kft. webshopjában. A Vanguard e termékére – egy rövid regisztráció után – élettartam garanciát vállal. Tőlem jár neki az „Aranyérem”, tehát a Vanguard Alta Sky 53 is igazi „Kedvenc” lett!

Vanguard Alta Sky 53

Ha cikkem tetszett, vagy ha hasznosnak bizonyult egy-egy termék kiválasztásakor, kérlek, támogass azzal, hogy rákattintasz a partnercégek hirdetéseire (jobb oldalt lévő hasábban), és/vagy megemlíted a szaküzletekben az MLZphotót. Hálás vagyok minden Facebook megosztásért, kedvelésért is! Köszönöm!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...