A Rozsda Szépsége – utazás egy mesebeli miniatűr világba

A Nikon egy projekt erejéig együttműködött Alberto Ghizzi Panizza fotográfussal, hogy közösen megmutassák „a rozsda szépségét”. Alberto remekműveihez többféle Nikon makró objektívet használt, így például az AF-S DX Micro Nikkor 85 mm F3.5G ED VR-t, az AF-S VR Micro Nikkor 105 mm F2.8G IF-ED-t, az AF-S DX Micro Nikkor 40 mm F2.8G-t és az AF-S Micro Nikkor 60 mm F2.8G ED-t. A mesebeli, ám sötét lelkületű fényképek a svéd Bilkyrkogården Kyrkö Mosse roncstelepen készültek, ahol a természet szép lassan, de biztosan felfalja az emberi jelenlét elemeit, az autóroncsokat.

Sajtótájékoztató

A Nikon makrosorozata felfedi a természet és a modern bomlás figyelemre méltó kontrasztját

A Nikon a mai napon kiadta új fotósorozatát, amely felfedi a buja svéd erdőségek és a „Bilkyrkogården Kyrkö Mosse” telepen rozsdásodó járművek közötti gyönyörű kontrasztot – amely egy autótemető nem messze Rydtől (Linköping, Svédország). A feltűnő ellentmondást Alberto Ghizzi Panizza makrofotós kapta lencsevégre, hogy közszemlére tegye a Nikon Micro NIKKOR objektívek képességeit. A Bilkyrkogården Kyrkö Mosse egyedi hátteret nyújtott a fotózáshoz számos roncsautójával – egészen az 1940-es évekig visszamenően –, amelyek eltűnnek a mocsaras erdőtalajban, lassan megadva magukat az anyatermészetnek. A fotósorozatban található képek többek között tűzmarta autóüléseket, a tőzegmocsárba süppedő, elszíneződött dísztárcsákat és vastag, zöld mohával benőtt műszerfalakat ábrázolnak.

Alberto a képsorozatot Nikon D500 és Nikon D810 fényképezőgépekkel, valamint a következő Micro NIKKOR objektívekkel készítette:

  • AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G: Ezt a rendkívül egyszerűen kezelhető, kisméretű objektívet a finom részletek megörökítésére tervezték. Lenyűgöző közeli képeket készít, de az általános és a portréfotózáshoz is kiválóan alkalmas. A rekesz jóvoltából kiemelheti a témát, és szépen elmoshatja a hátteret, emellett gyenge fényviszonyok között is éles képeket készíthet.
  • AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR: Kisméretű és könnyű, kiváló minőségű optikával rendelkező, DX-formátumú makroobjektív. Az objektív 1:1 leképezési aránya jóvoltából életnagyságú közeli felvételeken örökíthetők meg a rendkívül finom részletek és textúrák.
  • AF-S VR Micro NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED: Ez az objektív a Nikon második generációs rázkódáscsökkentő rendszerével (VR II) van felszerelve, ezáltal rugalmasabb kézi fotózást tesz lehetővé. Emellett szükség esetén tökéletes társ a távolsági fényképezéshez, például természetfotók készítésénél.
  • AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED: Ez az objektív egyszerre kisméretű és sokoldalú; használójának lehetővé teszi mind a tájképek, mind pedig a makroképek készítését. A Nikon legkisebb Micro objektívje közeli felvételekhez és általános fényképezéshez. Közelitartomány-korrekciós rendszere (CRC) is van, amely nagy teljesítmény nyújt kis távolságon.

Az élményt ecsetelve Alberto Ghizzi Panizza úgy nyilatkozott, hogy: „A makrofotózás során mindig az érdekes színeket és textúrákat keresi az ember, ezért nekem a Bilkyrkogården Kyrkö Mosse valóságos csodaország volt. A Micro NIKKOR objektívek lehetővé tették, hogy kristálytiszta részletességgel fényképezzem az elhagyott autók 60 éve tartó küzdelmét az anyatermészettel, ahogy az próbálja ismét visszahódítani az erdőt. A négy objektív, amelyet ehhez a fotózáshoz használtam, elengedhetetlenül szükséges volt, hogy közel kerülhessek az eseményekhez, és úgy tárjam fel a »rozsda szépségét«, ahogyan azt még senki sem látta.

Azok a fotósok, akiket inspirál „A rozsda szépsége” fényképsorozat, és szabadjára akarják engedni a makrofotózási potenciáljukat, most kihasználhatják a Micro NIKKOR objektívekre hirdetett pénzvisszafizetési akciót itt: www.penzvisszaterites.nikon.hu.

A fenti fényképek és még sok más hasonló makró fotó ide kattintva tekinthető meg teljes felbontásban. Alábbi videóban pedig rövid útmutatást kaphatnak az érdeklődők a makrózáshoz:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...