Olympus Tough TG-5 – lehet ezt még fokozni?

Funkciók II.

Az Olympus OM-D E-M1 Mark II-ben ismerhettük meg a „Pro Capture” módot, aminek közreműködésével – elvileg – soha nem maradunk le „a pillanatról”. Igaz, a TG-5 esetében nincs lehetőség személyre szabhatóságra, azért a lényeg itt is megmaradt: félig lenyomjuk a kioldót, mire a fényképezőgép elkezdi feltölteni a puffert fotókkal 10 kép/mp sorozatfelvételi sebességgel. Ezeket a fájlokat a gép viszont nem írja ki a memóriakártyára, csak ha teljesen megnyomjuk a kioldót – akkor viszont tíz másodpercnyi anyag kerül a kártyára. A Pro Capture előnye a sorozatfelvétellel szemben, hogy nem telik be idő előtt a memóriakártya „fölösleges” képekkel, és utólag nem kell számtalan fényképet átnézni.

A Tough TG-5 beépített, szenzormozgatásos képstabilizátorral is rendelkezik, ennek azonban messze nem akkora a hatásfoka, mint a nagy vasak esetében: a gyártó szerényen 2,5 FÉ előnyt emleget, ami a próbák során körülbelül valósnak is bizonyult. Tesztábrás képet nem tudtam készíteni, mivel a TG-5-nél nem elérhető a záridő-prioritásos mód, az automatika által beállított rövid záridők alatt meg nem mutatkozott a stabilizátor előnye.

Természetesen a kor elvárásainak megfelelve van beépített WiFi és GPS modul – utóbbival akár naplózhatjuk is fotós túráinkat, így utólag mindig tudni fogjuk, hogy melyik képet épp hol lőttük (használhatjuk az Olympus OI.Track alkalmazását, vagy a Google Earth-t is). A GPS Log a váz tetején egy külön kapcsolót kapott, így nem kell menüben bóklásznunk ahhoz, hogy be- vagy épp kikapcsoljuk a funkciót, ráadásul egyből látjuk a GPS állapotát, így azt lekapcsolhatjuk, ha az akku töltöttsége már a vége felé jár. A GPS helymeghatározó koordináták bekerülnek a fájlok EXIF adatai közé.

A víz alatti mód is többféle képalkotásra ad lehetőséget. A pillanatképpel tág rekeszt és rövid záridőt igyekszik adni a masina (akár magas ISO érték mellett), így a mozgást is kimerevíthetjük. A nagylátószög automatikusan és gyorsan átvált nagylátószögre, tehát igen tág jelenetet is befoghatunk vele. A makró mód magáért beszél: víz alatti makrókat lőhetünk. Végül pedig a HDR funkcióval nagy dinamikaátfogású fényképek születhetnek. Ez utóbbi hasznos például olyan helyzetekben, ahol alulról (víz fenék) felfelé (napsütés) irányulva próbálunk megörökíteni egy témát.

Egyéb észrevételek:

Az Olympus Tough TG-5 általános működési sebessége kellemesen pattogós, sosem kell várni a gépre használat közben. Az új paraméterező tárcsa pedig igazi Jolly Joker: nem csak a rekeszérték állítására (A módban) használható, hanem akár a menüben való lépkedéshez, az értékek gyors megválasztására is alkalmazható.

Az Olympus OI.Share alkalmazást már korábbi tesztekben bemutattam, így most ettől eltekintek. Azt érdemes tudni, hogy a TG-5-öt ezzel az alkalmazással akár távolról is vezérelhetjük (a WiFi hatósugara szab csak határt), ami a gép összes funkciójára kiterjed. Még a fotózási módot is átválthatjuk anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni a fényképezőgép módválasztó tárcsájához.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...