Olympus Tough TG-5 – lehet ezt még fokozni?

Funkciók I.

Az Olympus Tough TG-5-öt elsősorban a strapabíró mivolta miatt fogják nagyon sokan megvásárolni: porálló, -10°C-ig fagyálló, 15 méteres mélységig vízálló, nem törik össze akkor sem, ha 2,1 méteres magasságból leejtjük, illetve akkor sem keletkeznek benne károk, ha egy legfeljebb 100 kilós embertársunk tiporja meg véletlenül (vagy készakarva). Azonban van élet e kétségkívül vonzó paramétereken túl is, ugyanis a TG-5 nem csak ellenállni, hanem szolgálni is képes. Remek funkciókat és szolgáltatásokat pakoltak bele a mérnökök, így a szokásos sémákon, művészi szűrőkön kívül számtalan egyéb, valóban hasznos eszközzel dolgozhatunk.

Az egyik talán legérdekesebb a mikroszkóp mód, ahol négy különféle funkció közül választhatunk (vagy megvárjuk a módválasztó tárcsa elforgatása után megjelenő menüt, vagy a multifunkciós gombsor bal nyomógombjával választunk utólag): mikroszkóp, fókuszsorozat, fókusz expozíciósor, mikroszkópvezérlés. Az első a hagyományos nagyító mód, ahol akár 100 mm-es gyújtótávolság mellett is élvezhetjük a csupán 1 cm-es tárgytávot!

Kattints!

A fókuszsor kétféleképpen használható. Az egyik esetben a fényképezőgép elkészíti az elé és mögé fókuszált képeket, majd összerakja azokból az „elejétől a végéig” éles képet, míg a másik esetben a fókuszsor során készített fotók kerülnek a kártyára:

A fókuszsort egyébként a menüből is, tehát nem kifejezetten csak a mikroszkóp módban aktiválhatjuk, az elkészítendő képek száma 10, 20, illetve 30 lehet. Még a fókuszkülönbség mértéke is megadható, amit a gyártó érdekes módon „Nagyltsz.”, „Normál”, illetve „Kisltsz.” jelölésekkel látott el.

A mikroszkópvezérlés használatával tulajdonképpen még tovább növelhető a nagyítás, de ez minőségromlással jár, ugyanis a fotómasina szoftveres interpoláció során hozza létre a 2x és a 4x kinagyított képeket:

A TG-5-tel time lapse felvételeket is készíthetünk. Itt a felvehető képek száma immár 299-re nőtt, megadhatjuk a kezdés előtti időt (1 mp és 24 ó 59 p 59 mp közt bármi), az intervallumot (1 mp és 24 ó 59 p 59 mp közt bármi lehet), de még azt is eldönthetjük, hogy csak a képeket kérjük, vagy hogy rábízzuk-e a fényképezőgépre a videó elkészítését (és maradjanak meg mellette a képkockák is). Ha azt szeretnénk, hogy a készülék építse fel a videót, akkor kiválaszthatjuk a felbontást (4K, Full HD, HD), illetve a képfrissítési frekvenciát (4K esetén csak 5 fps lehet, Full HD-ban 5, 10, 15 fps, illetve HD-ban 5, 10, 15, 30 fps közül választhatunk).

Ha RAW-ban, vagy RAW+JPEG-ben fotózunk, lehetőségünk nyílik arra, hogy a RAW fájlokat gépen belül átalakítsuk JPEG állományokká. A konverzió azonban rendkívül korlátozott: vagy teljesen automatikusan végez mindent a gép, kvázi készít egy JPEG-et a RAW-ból, vagy a RAW-ból művészi szűrősort ment el. Állóképeink mellett a mozgóképeket is szerkeszthetjük, ami kimerül azok vágásában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...