A Nikon D7500 dSLR bemutatója

Működés, szolgáltatások

A Nikon D7500 működésében és szolgáltatásaiban szintén nagyon hasonlít a D500-hoz. Megtalálható benne például az immár közkedvelté vált „AF finomhangolás”, amivel objektívjeink elé- és/vagy mögé fókuszálását lehet kényelmesen és pillanatok alatt orvosolni.

Az automatikus érzékenységet az összes fényképezési módban engedélyezni lehet, a tartomány (alsó és felső értéke) nincs korlátozva, a fotómasina teljes és kibővített érzékenységi spektruma is beállítható. Emellett megadhatjuk, hogy mi legyen a leghosszabb záridő, ami után az elektronika érzékenységet vált.

Természetesen megkapjuk a szokásos vignettálás vezérlést, az objektívek geometriai torzításainak automatikus javítását, ha épp akarjuk.

A többszörös expozíció mód működési elve is beállítható igényeinknek megfelelően, így az átfedés módja lehet „hozzáadás”, „átlagolás”, „világosítás”, vagy „sötétítés”. Megadhatjuk a felvételek számát, illetve azt is, hogy a gép megtartsa-e az egyes felvételeket is, ne csak a végeredményt.

A time lapse („időzített felvételkészítés”) felvételi módot már gondolom, hogy senkinek sem kell külön bemutatni; a D7500-nál ez is egy igen részletesen paraméterezhető funkció.

Ha beállítottunk mindent a fényképezőgépen, és egy-egy fotózás paramétereit is megejtettük, akkor azokat a beállításokat az U1 illetve U2 helyekre menthetjük el, hogy a későbbiek során egy tárcsafordítással újra elővehessük.

Nagyon hasznos dolog, hogy a kijelző fényereje és színegyensúlya is finomhangolható, így ha nem tetszene valakinek a gyári beállítás, nem kell többé szervizbe rohangálnia, hanem egyszerűen, a menüből saját szeméhez (és témájához) igazíthatja azt.

Mivel az Adobe Camera RAW (és számos egyéb nyersfájl feldolgozó szoftver) nem támogatja a D7500 NEF fájljait, ezért roppant praktikus dolog, hogy a gépen belül is van egy egyszerű konverter, ami akár kötegelve is képes a NEF fájlok átalakítására. Csodákat senki se várjon, a komplex szoftverek tudásszintjét ez a beépített NEF-JPEG átalakító meg sem közelíti, viszont vészhelyzetekben jobb a semminél.

Mint számos más Nikon dSLR-nek, úgy a D7500-nak is teljesen egyénre szabható a kezelőfelülete, azaz a gombok és tárcsák saját igényeinknek megfelelő funkciókkal vértezhetőek fel.

A D7500 fókuszrendszerét a D7200-ból kapta. A Multi-CAM 3500 DX II AF modul képes automata, dinamikus, csoportos, vagy egypontos AF módban működni. A használatba fogott mezők száma lehet 9, 21, vagy 51. Az AF módja lehet AF-S (egyszeri élességállítás), AF-C (folyamatos fókusz), vagy AF-A, ami az előbbi kettőnek automatikus ötvözése. A 3D követő fókusz folyamatosan követi a témát, s közben a keresőben az épp aktív AF mező vörösen világítva jelzi, hogy hová élesít épp a fényképezőgépünk. A TTL fázisérzékeléses automatikus élességállító rendszer 15 mezője keresztérzékelő, és csupán egy (a középső) működik egészen F8-ra rekeszelt lencserendszerekkel. A D7500 Multi-CAM 3500 DX II egysége -3 és +19 FÉ között működőképes (-3 FÉ körülbelül a Telihold fényének felel meg).

Új viszont a fénymérő egység, ami egy 180 000 pixeles RGB szenzorból áll. Ez a modul már a D500-ban is jó szolgálatot tett, így nem csoda, hogy a itt, a D7500-ban is remekül működött. A Nikon „Advanced Scene Recognition System”, avagy „Fejlett Jelenetfelismerő Rendszer” segítségével nem csak a helyes fénymérés, hanem akár portréalanyaink követése is megoldható.

A Nikon D7500 WiFi és Bluetooth modulok közreműködésével kínál vezeték nélküli távvezérelhetőséget, fájlmásolást. A készülék BT egysége nagyon alacsony energiaigényű, így akár állandóan bekapcsolva lehet, és ezért folyamatos összeköttetésben lehetünk okoseszközeinkkel (ha azok nem kerülnek a BT modul tíz méteres hatósugarán kívül – a WiFi akár 30 méteres távot is enged). Érdekesség, hogy a fotómasina és az okoseszköz közötti képátvitel (jellemzően a fényképezőgépről az eszközre) akár a kamera kikapcsolt állapotában is folytatódhat. Lehet átméretezett (2 MP-es), vagy eredeti méretű fotókat is küldözgetni – utóbbi igen lassú BT-n keresztül. A Nikon SnapBridge szolgáltatásáról már külön cikket írtam, ezt itt olvashatjátok el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...