De mi az a Nikon SnapBridge?

Bevallom, először a Nikon D500 bejelentőjében találkoztam először ezzel a „SnapBridge” kifejezéssel, ám akkor – a többi műszaki specifikáció láttán – elsiklottam efölött a szolgáltatás fölött. Pedig: „Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Nikon 2016. január 5-én bejelentette a Bluetooth Low Energy technológiát alkalmazó SnapBridge bevezetését – az áttörést jelentő újítás folyamatosan rendelkezésre álló vezeték nélküli csatlakozást kínál az intelligens eszközökhöz; így azonnali, valós idejű képátvitelt a fényképezőgépről az intelligens eszközre, és a fényképezést ezáltal közösségi élménnyé teszi. A Nikon a CES® 2016 rendezvényen mutatta be a vállalat innovációs tervének részét képező progresszív szoftvert.

nikonsnap

Ám maga a SnapBridge nem újdonság, hiszen a Nikonnál ezt a kifejezést a vezeték nélküli adatátvitelre és kommunikációra használják – azaz WiFi és NFC csatlakozás is lehet SnapBridge: „Quickly and easily send photos wirelessly from your Wi-Fi® enabled Nikon DSLR, Nikon 1 or COOLPIX camera to a compatible smartphone or tablet. Share your great photos on the go, even in remote locations or even use a smartphone to control your camera. See what the camera sees and take pictures – great for selfies and group photos that actually include you!” – azaz: „Küldd át fotóidat gyorsan és könnyedén a WiFi-vel felszerelt Nikon dSLR vázadról, Nikon 1, vagy Coolpix kompaktodról egy kompatibilis okostelefonra vagy táblagépre. Oszd meg nagyszerű fotóidat akár útközben, akár kies helyszínekről, vagy használd okostelefonodat a fényképezőgéped távvezérlésére. Lásd, amit a fotómasina lát, és készíts fotókat – ez egy remek megoldás önarcképekhez, csoportképekhez, ahonnan te sem akarsz lemaradni!”

A Nikon D500 esetében azonban életbe lépett egy újítás, aminek köszönhetően rengeteg áramot (értsd: értékes akkuidőt) spórolhatunk meg. Fent is írtam, hogy a D500-nál alacsony energiafogyasztású Bluetooth csatlakozásról van szó, ami ráadásul folyamatosan rendelkezésre áll – úgy tűnik, a „kékfog” már elég gyors adatátvitelt tud ahhoz, hogy legyen élőkép, és átmozgathassuk fájljainkat fényképezőgép és okoseszköz között. De nézzük, mit ír a Nikon sajtóanyaga erről:

„A képalkotás terén az innováció határait feszegető örökségére építve a Nikon ismét magasabbra tette a lécet, hiszen a Bluetooth-technológián alapuló SnapBridge-csatlakozás zökkenőmentes, energiatakarékos üzemelést, és számtalan kényelmes, összekapcsolt szolgáltatást nyújt a fotósok számára. Ez a technológia jelzi, hogy a Nikon a szoftverek megújítására összpontosít, a személyes eszközök rendszerébe vonva a fényképezőgépet. A SnapBridge szinte minden Nikon fényképezőgép alapfelszereltségévé válik a 2016-os évtől. „A képek határozottan a kommunikáció középpontjában állnak, ezért a fényképezőgépnek is ott a helye. SnapBridge innovációnk összekapcsolja a Nikon fényképezőgépeket a személyes eszközökkel a folyamatos kommunikáció megteremtéséért. Ez nem más, mint a fényképezés egyetemes nyelvének megteremtése” – mondta Tadashi Nakayama, a Nikon vállalati alelnöke, a képalkotási üzleti egység marketingrészlegének vezetője.

A SnapBridge a Bluetooth Low Energy révén lehetővé teszi a készítést követő azonnali, valós idejű képátvitelt a fényképezőgépről az intelligens eszközre, és a fényképezést ezáltal közösségi, összekapcsolt élménnyé teszi. Minderre automatikusan kerül sor anélkül, hogy aktiválni kellene a képátvitelt a fényképezőgépen, miközben mindkét eszköz energiafogyasztása alacsony marad. A felhasználók a képátvitel során is élvezhetik a mobilinternet-kapcsolatot, tehát a fényképek szinkronizálása alatt elolvashatják e-mailjeiket, vagy böngészhetnek a közösségi oldalakon.

A Nikon fényképezőgépek és intelligens eszközök párosítása a SnapBridge alkalmazással kezdődik, amely iOS és Android készülékekre is letölthető az Apple AppStore és GooglePlay* áruházakból. (*Az alkalmazás közvetlenül is letölthető lesz a Nikon kínai weboldaláról.)

A SnapBridge alkalmazás elsődleges funkciói:

Az intelligens eszközök egyszerű, intuitív párosítása: A SnapBridge alkalmazással integrált Nikon modellek folyamatos kapcsolatban állhatnak az intelligens eszközzel* a mobilalkalmazás telepítését követően. A kényelem érdekében a csatlakozást csak egyszer kell konfigurálni, a korábbi Wi-Fi alapú átviteli alkalmazásokkal szemben, amelyeket minden alkalommal újra be kell állítani, amikor a felhasználó eszköze csatlakozik. Nincs szükség az SSID és jelszó beállítására, amely általában kötelező az első csatlakozáskor. Akár öt intelligens eszköz is a fényképezőgéphez párosítható. (*Kompatibilis iPhone és/vagy iPad, illetve az Android operációs rendszert futtató intelligens eszközök.)

A helyszín- és időadatok automatikus szinkronizálása: A SnapBridge alkalmazás a felhasználó intelligens eszközének hely- és időadatait felhasználva automatikusan szinkronizálja a fényképezőgépet, így nincs szükség a fényképezőgép dátum- és helyadatainak manuális megváltoztatására külföldre utazáskor. A felhasználó a helyszínre érkezést követően azonnal elkezdhet felvételeket készíteni anélkül, hogy a képadatok pontatlan hely- és időadataival kellene foglalkoznia.

Zökkenőmentes képátvitel fényképezés közben is: A fotósok a fényképezőgép menüjében ki- és bekapcsolhatják a fényképezés közbeni és utáni automatikus képátvitelt. A fényképezőgép intuitív módon átkapcsol a Bluetooth Low Energy technológiáról a Bluetooth technológiára, hogy a fényképezőgép még kikapcsolt állapotban is át tudja küldeni az adatokat. Az alkalmazás a képeket 2 MP (Full HD) JPEG formátumú képként küldi az intelligens eszközre. Az eredeti JPEG-képek is átküldhetők.

A szerzői információk beágyazása: A szerzői információk a SnapBridge alkalmazás használatával kényelmesen a képekbe ágyazhatók. A felhasználók kétféle információt is kiválaszthatnak, beleértve a szerzői jogot, a képadatokat, illetve további szövegeket és logókat, amelyek személyes képvédelem és azonosítás céljából helyezhetők a képre.

Távvezérlő funkciók fényképezés közben: A SnapBridge alkalmazás távoli fényképezés* funkciója lehetővé teszi, hogy a felhasználó a TTL eljárásos képeket az intelligens eszköz képernyőjén ellenőrizhesse a zár kioldása előtt. Ezenkívül a zoomvezérlő és a fényképezőgép önkioldója is vezérelhető okostelefonról, amely számos lehetőséget és nagyobb szabadságot nyújt fényképezés közben. (*A távoli fényképezés csak a beépített Wi-Fi funkcióval rendelkező fényképezőgépeknél lehetséges.)

Zökkenőmentes megosztás a közösségi oldalakon és a NIKON IMAGE SPACE oldalán: A közösségi oldalakon történő zökkenőmentes megosztást a SnapBridge támogatja. A regisztrált Nikon-azonosítóval rendelkező Nikon-felhasználók korlátlan online tárhelyet kapnak a 2 MP képek tárolására a NIKON IMAGE SPACE felületén. Az intelligens eszközökre 2 MP formátumban átvitt képek konfigurálhatók a NIKON IMAGE SPACE fiókba történő automatikus feltöltésre a SnapBridge alkalmazásból.”

Remélhetőleg a fejlesztők odafigyeltek adataink biztonságára is, és nem lehet abból galiba, ha mondjuk egy másik okoseszköz kerül a fényképezőgép közelébe, amin adott esetben szintén aktiválva van a Nikon alkalmazása.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...