Vanguard Alta PRO 2+ 263AB100 – a mérnöki precizitás

A Vanguard Alta PRO 2+ 263AB100 igazából nem csupán egy állvány, hanem egy szett, ami egyrészt az alumíniumötvözetből készített háromlábból, másrészt egy „Arca” típusú cseretalp rendszerrel felvértezett gömbfejből áll. A háromláb háromszekciós lábakon áll, melyek hosszát csavaros gyorsreteszekkel állíthatjuk igényeinknek megfelelően.

A csupán 2,4 kilogrammot nyomó tripodot bő 170 cm-es magasságba lehet kihúzni, így akár a magasabb fotósok (185+ cm) is egyenesen állva kezelhetik a fényképezőgépet. A Vanguard Alta PRO 2+ szett teherbírása 7 kg, tehát a nagyobb tükörreflexes gépeket is rábízhatjuk akár egy 300 mm F2.8-as optikával szerelve (azért vegyük figyelembe, hogy érdemes legalább másfél kilónyi tartalékot tartani, felszerelésünk épsége érdekében „kimaxolva” egyik állványt sem érdemes használni).

A nyakrészen található egy 3/8”-os csatlakozó („ALTA Link”), amihez további kiegészítőket, például lámpákat, másodvázat csatlakoztathatunk (ekkor szükségünk lesz közbenső kiegészítő karra). Az átgondoltság jegye, hogy a menetet egy „elveszíthetetlen” gumidugó védi a szennyeződésektől, ha épp nincs használatban a csatlakozás.

A lábak dőlésszögét négyféle lépésben állíthatjuk (20°, 40°, 60°, 80°), ahol a legutolsó lépcső egy gyakorlatilag terpeszben fekvő eszközt eredményez. Ez jól jön olyan helyzetekben, ha a talajhoz közeli témát szeretnénk lencsevégre kapni. A makrózáshoz további segítséget is nyújt a Vanguard Alta PRO 2+, de erről kicsit lentebb olvashattok majd bővebben.

Már említettem, hogy a lábszárakat csavaros reteszekkel lehet fixálni. Én egyébként nem vagyok híve a csavaros reteszeknek, de a Vanguard „Advanced Twist-Lock” rendszere gyors reteszelést, vagy kioldást tesz lehetővé, ugyanis elegendő a zárakat 35°-ban elforgatni a kellő hatás érdekében. Kipróbáltam, és atom stabil a rendszer, még a 100+ kilómmal való terhelést is kibírta szárcsúszás nélkül! A reteszek ráadásul tapadós, csúszásmentes gumiból készültek, így jól meg lehet fogni és kellő nyomatékot lehet rájuk gyakorolni.

A címben nem viccből írtam, hogy „mérnöki precizitás”, ugyanis az Alta PRO 2+ 263AB100 rengeteg csavarral és skálával van ellátva, melyeknek köszönhetően a legkicsavartabb pozitúrákba is „átrendezhetjük” az állványt. Itt van például a fenti képen látható csavar, ami a teljes középső szár elforgatását szabályozza (a skála a fenti képen a lábak dőlésszögeit jelöli).

Az Alta PRO 2+ 263AB100 amúgy sem egy unalmas tripod, de még így is nyújt meglepetést: a középső szárat (ami egyébként el is távolítható) akár 90 fokban is meg lehet dönteni. Az oszlop kezeléséhez pedig immár elég egy szabad kéz.

Ha a szárat megdöntöttük, akkor azzal a témának megfelelőn előre-hátra csúsztatva pozicionálhatjuk a fényképezőgépet. Nehezebb szett esetében mindenképp ügyeljünk a megfelelő kiegyensúlyozottságra, illetve a háromláb egyik lába fölött lógassuk le a gépet, hogy ne boruljon fel a felszerelés!

Az Alta PRO 2+ 263AB100 gömbfeje is 7 kg teherbírású. A részegység Arca Swiss típusú cseretalppal van ellátva, ami egy csavarral rögzíthető nagyon erősen. Fentebb láthattuk, hogy a háromláb középső szára is elforgatható, de a gömbfej is rendelkezik ezzel a funkcióval. Természetesen a panoráma funkcióhoz fokokban beosztott skála tartozik.

A gömbfej súrlódását külön csavarral lehet beállítani. Ez a funkció azt a célt szolgálja, hogy fényképezőgépünk és a rácsavart objektív súlyának megfelelő „ellentartást” állíthassunk be, tehát ha kioldjuk a gömbfej fő szorítóját, akkor se billenjen le a gép.

Az Alta PRO 2+ 263AB100 összesen három darab buborékos szintezővel van ellátva, ahol a legalsó magán a háromlábon található (nyakrész), míg a másik kettő a cseretalpat befogadó egységen. Ezekkel a szintezőkkel a legbonyolultabb szituációkban is könnyűszerrel vízszintbe hozható a fényképezőgép.

A Vanguard Alta PRO 2+ 263AB100 gyárilag strapabíró, jól tapadó gumi tappancsokkal kerül a dobozba, de külön megvásárolhatóak hozzá a szokásos fémtüskék, amik sziklás talajon adnak biztos tartást. Természetesen egy hordozó táskát is találunk a dobozban, ami tárolásra, alkalmankénti szállításra tökéletesen megfelel. Aki viszont gyakran utazik, s „könyörtelen környezetben” is szállítja, tárolja állványát, annak mindenképp érdemes beszereznie egy masszívabb táskát a Vanguardtól.

A Vanguard Alta PRO 2+ 263AB100 nyolc évre kiterjeszthető garanciával bruttó 76 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. szaküzletében, illetve webshopjában. Tőlem jár neki a „Jóféle” díj!

Vanguard Alta PRO 2+ 263AB100

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...