Panasonic DC-G9

Bevezető, külsőségek II.

Nos, még egy kicsit a hátlapnál maradva: tulajdonképpen nem csak az a maréknyi Fn jelölésű dedikált funkciógomb használható az egyes szolgáltatások közvetlen hozzáféréséhez, hanem az összes nyomógombhoz, a multifunkciós egységhez és a joystickhez is rendelhető egy-egy funkció! A legtöbb hozzárendeléshez nem is kell elmerülni a menüben, elég, ha hosszabb ideig nyomva tartjuk a kiválasztott gombot, s azonnal felugrik a „hozzárendelés” menüpont. Az említett joystick egyébként – a GH5-höz hasonlóan – alaphelyzetben az AF mezők mozgatásáért felel.

A váztest alján a szokásos részek láthatók: az optikai középvonal alatt a fém állványmenet, egy kisebb gumifedél alatt a portrémarkolatot érzékelő csatlakozók, majd jobbra az akku fachja. Mivel egymástól messze vannak, ezért az akkufedelet akkor is ki lehet nyitni, ha a váz aljára cseretalp van felcsavarva.

A DC-G9 ugyanazzal a DMW-BLF19E akkumulátorral működik, amivel már a GH3, GH4 és a GH5 esetében is találkozhattunk. A portrémarkolat viszont teljesen más, így azt külön meg kell vásárolni, a korábbi típusok nem kompatibilisek a G9-cel.

Majdnem elfelejtettem egy apró, de annál fontosabb részletet, amivel a DC-G9 az igazán profi fényképezőgépeket idézi: a módválasztó tárcsa alá egy különálló kapcsoló került, amivel a képkészítési módok között lehet válogatni. Ezek nevezetesen: egy kép, sorozat I., sorozat II. (ezekről kicsit később bővebben), 6K fotó módok, „Post Focus” (utólagos élességállítás), időzített felvétel, time lapse felvétel.

A fényképezőgép profi használhatóságát az is jelzi, hogy nem egy, hanem két memóriakártya foglalata van, amelyek mindegyike kompatibilis az UHS-II sebességkategóriájú SD (SDHC, SDXC) kártyákkal.

A foglalatokat többféleképpen használhatjuk, a beállításokat a menüben találjuk. A képrögzítési mód lehet túlcsordulásos (ha betelt az első kártya a gép automatikusan folytatja a műveletet a másodikon), lehet biztonsági (a két kártyára ugyanazok az adatok kerülnek, kvázi tükrözve), illetve lehet egyéni, ahol a felhasználó maga döntheti el, hogy a JPEG, a RAW, illetve a videó fájlok melyik memóriakártyára kerüljenek rögzítéskor. Videózás közben nagy segítség lehet, hogy míg a gép az egyik kártyára ír, addig a másikat kicserélhetjük, azaz akár a végtelenségig használható lenne a filmfelvételi funkció, ha a G9 nem lenne lekorlátozva 29 perc 59 mp, illetve 10 perc (4K) hosszúságú snittekre.

A váz bal oldalán a fontosabb csatlakozókat helyezték el: a mikrofon bemenete, a fejhallgató kimenete, a HDMI, illetve az USB 3.0 csatlakozása mind itt található. A markolat oldalán a memóriakártyák foglalatai és a vezetékes távkioldó aljzata látható.

A filmkészítők is örülhetnek, semmiben sem szenved hiányt fizikailag a Panasonic DC-G9.

A fenti animációban a DC-G9 méretét próbáltam szemléltetni. A G9 (szerencsére) nem nevezhető egy apró fényképezőgépnek, nagyobb is valamivel, mint pl. a GH4 vagy a GH5, ami nagyon jól jött az ergonómiának. Külsőleg így néz ki egymás mellett a G9 és az Olympus OM-D E-M1 Mark II:

A Panasonic DC-G9 valamivel magasabb, markolata hasonlóan mély, de vastagabb (szerintem kényelmesebb), mint az E-M1 Mark II-é. Végül még álljon itt pár termékfotó, ahol a masina többféle objektívvel, illetve a portrémarkolattal látható:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...