Új stabilizátorokat mutatott be a DJI

A DJI nem egy, hanem kapásból két új kézi stabilizátort mutatott be a napokban: míg az OSMO 2 Mobile okostelefonokhoz való gimbal, addig a Ronin-S a tükörreflexes fényképezőgépekkel filmezőknek kedvez.

A drónok gyártásával is foglalkozó DJI már nem az első, mobiltelefonokhoz való gimbalt mutatja be. Az Osmo 2 Mobile a népszerű Osmo Mobile továbbfejlesztett változata, s bár külsőleg nagyon hasonló a két termék, a belbecs fontos újításokat rejt. A legnagyobb változás, hogy az Osmo 2 Mobile már nem cserélhető akkuval érkezik. Ezt egyesek negatívumként élhetik meg, ám aggodalomra semmi ok. Az akku a gyártó elmondása szerint akár 15 órányi munkát tesz lehetővé – ennyit pedig a legelszántabb filmkészítők sem fognak egyhuzamban dolgozni.

Az Osmo 2 Mobile kapott egy új (immár szabványos) USB aljzatot, amin keresztül az okostelefont is tölthetjük a gimbal akkujáról munka közben. A telefont fogadó keretet rugók szorítják az okostelefonra, azaz már nem kell a csavaros megoldással bajlódni. A hosszabb nyakrész miatt változott a gimbal használható forgási és dőlési tartománya: a korábbi 150° helyett immár 160°-ban képes elforogni, a fej +/-155°-ban forgatható a korábbi -125° és +35° helyett, hogy csak két adatot említsek.

Az Osmo 2 Mobile alján egy szabványos, 1/4”-os állványmenet található, aminek segítségével a gimbalt akár háromlábra is felerősíthetjük. A DJI a már elérhető alkalmazások listáját is bővítette, így a Hyper Lapse szerelmesei is elégedettek lehetnek. Azonban kétségkívül az Osmo 2 Mobile ára a legkellemesebb meglepetés: február elejétől 130 dollárért lesz megvásárolható, ami jóval kedvezőbb, mint az eredeti Osmo Mobile ára!

A DJI másik meglepetése a fent említett Ronin-S, ami akár a nagyobb dSLR vázakat is képes befogadni és stabilizálni. A Ronin-S a márka első olyan gimbalja, ami egy kézzel kezelhető. Kétféle kerettel lesz kapható: a kisebbik a tükör nélküli fényképezőgépekhez való (mint például a Sony Alpha gépei, vagy a Panasonic GH sorozata), míg a nagyobbikba akár a Canon EOS 5D Mark IV, vagy a Nikon D850 is belefér.

Fontos tényező, hogy a DJI Ronin-S 3-tengelyes stabilizátora teljes mértékben kompatibilis a fényképezőgépekbe, illetve az objektívekbe épített rendszerekkel. A gimbalhoz gyárilag jár egy háromláb, amire az összeszerelés idejére feltehetjük a teljes rendszert (a kalibrációs folyamat pedig egyszerű és gyors lesz – ígérte a gyártó). A Ronin-S vezérlőalkalmazását ellátták egy úgynevezett „Push Mode” móddal, ami lehetővé teszi a gimbal felkonfigurálását anélkül, hogy ki kellene kapcsolni azt.

Az említett alkalmazás számos olyan funkciót kínál, amivel összetettebb kameramozgások is automatizálhatók. Ilyenek például a CamAnchor, a Panorama, a Hyperlapse, a SmoothTrack, vagy az ActiveTrack. A Ronin-S gimbal dedikált vezérlőkkel rendelkezik, melyek segítségével egyrészt a gimbal, másrészt a fényképezőgép vezérelhető (gyorsváltás beállítások közt, felvétel indítása stb.). A DJI Ronin-S 2018 második negyedévében lesz elérhető, ára egyelőre nem publikus.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...