Panasonic DC-TZ200 – a véremet adtam érte!

Videofelvétel és értékelés

Természetesen a Panasonic DC-TZ200-zal már akár 4K felbontású mozgóképeket is készíthetünk. Ezek képfrissítési frekvenciája 24, 25, illetve 30 kép/mp lehet, azonban számítanunk kell a kb. 1,5x képvágásra a Full HD képmérethez képest:

Értelemszerűen a 4K felbontású fájlok adatsűrűsége a legnagyobb, itt a kb. 100 Mbps-os adatfolyammal kell számolnunk. Full HD-ban ez lecsökken 28 Mbps-ra (van egy 20 Mbps-os verzió is), illetve HD-ban már csak 10 Mbps-mal kell számolnunk. Az MP4 mellett AVCHD formátumban is rögzíthetjük a filmeket, de számítógépes, vagy médialejátszós felhasználáshoz egyértelműen az MP4-et érdemes preferálni. Bár az állóképeknél egészen ISO 25 600-ig is feltolhattuk az érzékenységet, a mozgóképek esetében ISO 6400 a felső határ – ezzel mindenképp érdemes számolni.

Aki szeretne lassított felvételeket készíteni, az ezt megteheti a TZ200-zal is, ugyanis a Full HD-s videókat 100 kép/mp-es frekvenciával rögzíti a gép (az NTSC változatnál ez az érték 120 kép/mp), amit aztán 25 kép/mp-en játszhatunk le. A videókat akár teljesen manuális módban is felvehetjük, és a zoom mikrofon segít a távolabbi témák hangjának rögzítésében (az optika zoomolásával párhuzamosan a mikrofon érzékenységét is növeli a készülék). A már korábban említett hibrid képstabilizátor nagyon jól teszi a dolgát, így a bemozdulásoktól nem kell tartania senkinek.

Értékelés

Aki gyakran utazik, és emellett szeret fényképezni, szereti megörökíteni azokat a helyeket, ahol jár, az bizonyára nem egy óriási tükörreflexes szettet fog becsomagolni, hiszen a tömeg és a méret erősen korlátozó tényező (gondoljunk csak a repülőutakra, ahol minden dekáért, minden centiméterért kompromisszumokat kell kötni). A körömpiszoknyi szenzorméret kizáró ok a kompakt fényképezőgépek esetében, hiszen a képminőségüket már egy középkategóriás okostelefon is hozza. A Panasonic DC-TZ200 erőssége, hogy az okostelefonok, táblagépek kameramoduljaiban található CMOS lapkáknál jóval nagyobb képérzékelővel látták el, és az optikája is akkora átfogást nyújt, amire egyetlen telefon sem képes. De nem csak a szenzor méretével és az objektív adottságaival pipálja le a kis Pana a telefonokat, hanem fókuszsebességével és a pluszszolgáltatásaival, amelyek a legdrágább okoseszközökben sincsenek jelen. Választható a RAW formátum, van 4K videó, time lapse, léptetett animáció, jól használható elektronikus kereső, teljesen manuális expozíciós mód – egyszóval minden, amiért érdemes egy igazi fényképezőgépért nyúlni a zsebben lapuló telefon helyett.

Persze, nem minden fenékig tejfel a Panasonic TZ200 esetében sem: bár óriási átfogást kínál az objektív, a kezdő F-értékek gyengék, a 4K videó csak képvágással használható, nincs dönthető kijelző, és a fénymérés hajlamos a képek világos részeinek kiégetésére. Mindezek tükrében azonban én megadom a gépnek az „Ajánlott” plecsnit, mert ennyi pénzért (bruttó 250 000 Ft körül vásárolható meg) a konkurencia nem kínál ilyen erős csomagot.

Panasonic DC-TZ200

A Panasonic DC-TZ200 bruttó 250 000 Ft körül vásárolható meg. A készüléket a Panasonic magyarországi képviseletétől kaptam kölcsön. A fényképezőgép műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...