Szétszedték a Canon RF 50 mm F1.2L USM objektívet és tetszett nekik, amit láttak

A lensrentals.com fotós felszerelés bérbeadásával foglalkozó vállalkozás két nagy szakija, Roger Cicala és Aaron Closz gondoltak egy merészt és szétszerelték a vadiúj Canon RF 50 mm F1.2L USM objektívet. Cselekedetük mögött nem csak kalandvágy és adrenalin-éhség rejtőzik, hanem munkájuk is kierőszakolja belőlük az efféle lépéseket: aki hihetetlen mennyiségű fotós felszerelést ad bérbe, az gyakran találkozik meghibásodásokkal, amikkel kezdeni kell valamit. Ha pedig nem akarsz pillanatok alatt csődbe menni, akkor magad javítod a meghibásodott jószágokat – ennek feltétele pedig, hogy megismerd az eszközök működését, felépítését, szerelésük módját. A Canon RF 50 mm F1.2L USM a gyártó egyik legújabb terméke, így hát kézenfekvő volt a lépés. A két szakember gondolt egyet, és életükből két órát rászántak a merész vállalkozásra. Íme, Roger konklúziója:

„Bárcsak lett volna elég időnk (és merszünk), hogy a szétszerelést tovább folytassuk az elülső rész belső és külső szekcióiban, de ma végül nem tettük próbára szerencsénket. Már így is elkövettünk pár bakit (pl. „megérintettük a szenzort és tönkre is tettük”), ezért egy kissé tartottunk attól, hogy tovább folytassuk a munkát ezzel az optikával. A szétszedés idejében ugyanis nem volt pótolható az objektív. Szóval, majd később vissza kell térnünk rá, amikor már relatív okés lesz, ha esetleg tönkreteszünk benne valamit.

Amit azonban már így is láttunk, hogy az RF objektívek nemcsak teljesen új optikai formulát kaptak, hanem javarészt az elektronikai és a mechanikai rendszerük is új keletű. Számos olyasmivel találkoztunk, amit eddig egyetlen Canon EF lencserendszerben sem láttunk. Ezek között volt olyan, amire már számíthattunk volna, mint például a nagyobb mennyiségű elektronikára, amit részben a többfunkciós vezérlőgyűrű indokolt. De akadtak olyan részletek, amelyek funkcióját még nem értettük meg, mint például a rugós alátétét a gyűrűs USM motor alatt, vagy a megerősített elektronikus szigetelését.[…]

[…]Addig is meg kell elégednünk a látottakkal, mint például azzal, amit már korábbi Canon optikai termékeknél is megszokhattunk: a piacon elérhető legjobb optikai finomhangolhatósággal. De láttunk sok újdonságot is, amikkel még nem vagyunk teljesen tisztában, és olyan mértékű összetettséget, amire nem számítottunk. A komplexitás és az új termékkel kapcsolatos ismereteink hiányossága kissé kaotikusabb képet fest a dologról, mint amilyen az valójában, de kétség kívül ez az objektív nem annyira moduláris, mint a legtöbb új(abb) Canon optika.

Egy dolog azonban nagyon is biztos: az RF objektívekben találhatunk olyan technológiát, amilyet korábban még sosem használt a gyártó. Rengeteg mérnöki munkát fektettek bele. Egyszerűen más az objektív belseje. […] De mit is jelent mind ez? Ez azt jelenti, hogy a Canon nagyon komoly energiát fordított az R-rendszer kifejlesztésére. Ez a hatalmas mértékű mérnöki fejlesztés pedig nem egy év alatt zajlott – már jó ideje dolgozhattak rajta a Canon berkeiben.”

Roger és Aaron munkájukat sok szép színes képpel illusztrálták, érdemes ellátogatni a lensrentals.com blogjára!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...