Így készült a NASA ikonikus „Földkelte” fotója

A „Földkelte” talán az egyik legikonikusabb felvétel, amit a NASA űrhajósai Holdutazásaik során készítettek. 1968 decemberében, az Apollo 8 legénysége (Frank Borman, James Lovell, William Anders) volt az első csapat, aki elhagyta a Földet, hogy egy idegen égitestet látogasson meg. Az űrhajósok épp a Hold körüli pályán keringtek, amikor egyszer csak megpillantották a Földet, ahogy az előbukkan a Hold horizontja fölött. A felvétel, ami azóta történelmet írt, december 24-én készült. A fényképezést alábbi párbeszéd előzte meg:

Anders: Istenem! Nézd azt a jelenetet odaát! Ott jön fel a Föld. Micsoda szép látvány.
Borman: Hé, ne fotózd le, nincs beütemezve (viccelődik)!
Anders: (nevet) Jim, van egy színes filmed? Add ide gyorsan azt a tekercs színeset, légy szíves..
Lovell: Ó, ember, ez remek!

Anders egy Hasselblad 500 EL fényképezőgéppel és egy 250 mm-es objektívvel fotózott, amiben egyedi 70 mm-es Kodak Ektachrome film volt. Az első kép a Földkeltéről fekete-fehérben készült.

Ezután kérte meg Lovellt, hogy adjon neki színes filmet. Azonban mire megkapta a tekercset, a Föld kikerült a látómezejükből. Szerencsére Lovell egy másik ablakon is figyelte az eseményeket és gyorsan odahívta Anders-t, hogy megint látni a Földet.

Anders: Úgy tűnik, lemaradtunk róla.
Lovell: Hé, itt van megint!
Anders: Hadd fotózzam innen, sokkal jobb a rálátás.
Lovell: Bill, befogtam a Földet, innen nagyon tisztán látni! (kioldás zaja)
Lovell: Megvan?
Anders: Ja.
Lovell: Készíts több képet, készíts többet! Add ide!
Anders: Várj egy kicsit, hadd állítsam be a megfelelő expozíciós értékeket. Nyugodj le.
Lovell: Lőj!
Anders: Higgadj le, Lovell!
Lovell: Oké, megvan – micsoda szép látvány! 1/250 mp F11-es rekesszel. (kioldás zaja)
Anders: Oké.
Lovell: Most állítsd át kicsit az expozíciót.
Anders: Megtettem, kettőt is lőttem.

És akkor itt az a bizonyos fénykép, amit Anders készített 250 mm-es optikával F11-es rekeszértéken 1/250 mp-es záridővel:

A hangfelvételeknek, a fotómozaikoknak és a magassági értékeknek köszönhetően a NASA szakembereinek sikerült rekonstruálni a híres fénykép mögött rejlő sztorit, és elkészítették a lenti animációt. Az űrhajó 20 másodpercenként készített egy fotót a Hold felszínéről, így a szakemberek pontosan ismerték a szonda pozícióját. „Nem ismert tény, hogy az űrhajó a fényképek készítése alatt forgott; ez a forgás hozta képbe a Földet. A vizualizáció pontosan ábrázolja a forgómozgást, és így sikerült végre azt is kideríteni, hogy melyik felvétel melyik ablakból készült.” – mondta a NASA illetékese. (Forrás: petapixel.com)

A videót a NASA Scientific Visualization Studio készítette, az űrhajó modelljét Stuart Howes alkotta meg. Az Earthrise képek a NASA/GSFC-től származnak.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...