Szemérzékelés és egyéb finomságok – töltsd le a Nikon Z 6 és Z 7 új vezérlőszoftverét!

A Nikon bejelentette a Z 6 és a Z 7 tükörnélküli, full frame szenzoros fényképezőgépeihez készített, 2.0 számot viselő firmware-t, amely kifejezetten az automatikus élességállítást tuningolja fel. A frissítés talán legfontosabb eleme a szemérzékelés hozzáadása, aminek portréfotósok fognak elsősorban örülni. A gyártó azt ígéri, hogy a szemérzékelés akkor is rajta marad az alany szemén, ha az pózt vált, vagy a szem ideiglenesen takarásba kerül. A fotósnak természetesen arra is lehetősége lesz, hogy a követett szemek között váltson, illetve több alany esetén az egyikről a másikra ugorjon. Az új alapszoftvernek hála az AF érzékenysége is megnövekedett: a Z 7 esetében -1 FÉ-ről -2 FÉ-re, a Z 6-nál -2 FÉ-ről -3,5 FÉ-re.

Sajtóközlemény

A Nikon firmware-frissítést adott ki a Nikon Z 7 és a Nikon Z 6 fényképezőgéphez

Az új firmware-rel megérkezik a Szemérzékelő AF funkció, a kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány nagyobb lesz, valamint bekerül a rendszerbe a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható AE-követés.

A Nikon ma bejelentette a 2.0-s firmware-verzió kiadását, amely tovább fokozza a teljes képes tükör nélküli fényképezőgépei, a Nikon Z 7 és Nikon Z 6 teljesítményét.

A frissítéssel érkező alább fontos funkciók tovább bővítik a vizuális kifejezési lehetőségek körét:

  1. Szemérzékelő automatikus élességállítás (AF) állókép módban
  2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány kiterjesztése
  3. Az automatikus expozíció (AE) követési funkciója már gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható

A 2.0-s firmware-verzió elsődleges funkciói

1. Szemérzékelő automatikus élességállítás (AF) állókép módban
Az új Szemérzékelő AF funkció automatikusan észleli az emberi szemeket az automatikus AF-mezőt használó (AF-S, AF-C) módban, és az észlelt szemekre állítja az élességet. Több ember szemének észlelése esetén a választógomb vagy a segédválasztó segítségével kiválaszthatja, hogy melyik szemre állítson élességet a fényképezőgép – még az elektronikus kereső használatakor is. A kép elkészítése után a felhasználó könnyedén ellenőrizheti, hogy a felvétel éles-e. Ehhez csak az „OK” gombot kell megnyomni, amellyel ráközelít a szemre, amelyet megpróbált élesre állítani.

2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti kibővített AF-érzékelési tartomány
Az új firmware-rel még gyorsabb automatikus élességállításra van lehetőség sötét vagy gyengén megvilágított jelenetek rögzítésekor – mind állóképek, mind videók rögzítésekor. A AF érzékelési tartományát* a Z 7 fényképezőgépen −1 Fé értékről –2 Fé értékre, a Z 6 modellen pedig –2 Fé értékről –3,5 Fé értékre terjeszti ki. Ha a Z 6 gyenge fényviszonyok közötti AF-funkciója engedélyezve van, a kedvezőtlen fényviszonyok között rendelkezésre álló AF-érzékelési tartomány* –4 Fé értékről −6 Fé értékre bővül**, így a fényképezőgép sötétebb környezetben is képes lesz az automatikus élességállításra.

3. AE (automatikus expozíció) követés gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban
Korábban a rendszer a gyors sorozatfelvétel első felvételénél zárolta az expozíciót. A 2.0-s firmware azonban már támogatja az AE (automatikus expozíció) követést a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban, és ennek köszönhetően a fényképezőgép már az élességhez (AF-követés) hasonlóan az expozíciót is követni tudja. Ez biztosítja, hogy a gyors sorozatfelvétel során készített képek ne csak élesek legyenek, hanem az expozíciójuk is optimális maradjon – még akkor is, ha a fényerő a sorozatfelvétel készítése közben megváltozik.

A firmware innen tölthető a Z 6-hoz, innen pedig a Z 7-hez.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...