A Panasonic DC-G90 bemutatója

Videofelvétel és értékelés

A Panasonic DC-G90 bármelyik működési módjában indíthatunk videofelvételt, de igazán szabad kezet a dedikált filmfelvételi módban kapunk. Itt kiválaszthatjuk, hogy P, A, S, vagy épp M módban szeretnénk a felvételnél az expozíciót vezérelni. A menüben választhatóvá válik a „Nagysebességű mozgókép” is, ahol a már említett 50, 60, 75, 90, 100, vagy 120 kép/mp frekvenciák közül választhatunk. Képanyagainkat felvehetjük AVCHD, vagy MP4 formátumokban, ahol értelemszerűen utóbbit érdemes választani, ha a későbbiek során szeretnénk még dolgozni a fájljainkkal.

A G90 legkisebb mozgóképes felbontása 1280 x 720 @ 25 fps, ami egy 10 Mbps-os adatfolyamot eredményez. A csúcsot a 4K-s, azaz 3840 x 2160 pixeles képméret jelenti, ahol 30, 25, vagy 24 kép/mp-es frekvenciák közül válogathatunk. Ha a 4K felbontás mellett döntünk, vegyük számításba, hogy itt képvágással kell számolnunk, ami azt jelenti, hogy a látószögünk kb. 1,25-szörösével csökken.

Természetesen videó módban is rendelkezésünkre állnak a képstílusok, amelyeket ugyanúgy egyénre szabhatunk, mint az állóképeknél. Kézi élességállítás mellett választható az automatikus fókusz is, sőt, az AF egyéni módban külön megadhatjuk a használni kívánt AF sebességet és AF érzékenységet is! Használhatunk szűrőket (képi hatások), megadhatjuk a fénymérés módját, és az árnyékkiemelés görbéjét is többféleképpen módosíthatjuk. A képstabilizátor esetében nem csak a fizikait, hanem az elektronikust is aktiválhatjuk.

A fényerő szintjét 0-255, vagy 16-255 között határozhatjuk meg – utóbbinál kisebb az esély a részletek bebukására.

A hangrögzítésnél a mikrofon érzékenyégére is van ráhatásunk, a jelerősítést -12 és +6 dB közti értékekre állíthatjuk. A „Hangrögzítési szint opt.” funkcióval az automatikára bízhatjuk a jelerősítést, ahol a rendszer elsősorban arra fog ügyelni, hogy nagy hangerőn ne forduljon elő hangtorzítás. A „Szélzajcsökkentés” lehet erős, standard, illetve deaktivált.

A használat során azt vettem észre, hogy a dülöngélés mértéke svenkeléskor kellemesen alacsony, tehát gyors a szenzor kiolvasása. Nagy pozitívum, hogy a külső mikrofon mellett immár fejhallgatót is csatlakoztathatunk a masinához. Aki nem elégszik meg a felvett anyag színvilágával, vagy dinamikájával, és szeretne utómunkálatokat végezni a videókon, az használja bátran a V-Log L profilt.

Értékelés

A Panasonic G-sorozata mindig is remek választás volt azok számára, akik egy univerzálisan bevethető, fotós/videós svájci bicskára vágytak. És ez most sem változott, a DC-G90 remek társ, ha fényképezni és/vagy videózni indulunk. A fotógép általánosan véve szinte minden célra megfelelő (kép)minőséget produkál, ergonómiája már annyira „ki van maxolva”, hogy ebben a méret/ár kategóriában nemigen lehetne azt tovább fokozni. Nyilván akad a különleges hardverigényű fotós szakterületekre jobb választás a G90-nél (és úgy általában véve a m4/3-nál), de igen kevés olyan fényképezőgépet tudnék most így hirtelen felsorolni, ami összességében jobb lehetne nála.

Már nem egyszer bizonyított a Panasonic 5-tengelyes képstabilizációs rendszere, ami a G90-ben is megtalálható; az időjárásálló felépítés, az opcionálisan csatlakoztatható portrémarkolat, a számtalan dedikált kezelőszerv (és azok személyre szabhatósága) mind olyan pluszt jelentenek, ami nagymértékben növeli a gép „örömértékét”. Ingyen kapunk V-Log L profilt, már nincs időkorlát a mozgóképfelvételhez, és a kihajtható és dönthető kijelző is segíti az operatőrök munkáját. A gyakran és hosszabb távokra utazók szemében az is nagy piros pont lehet, hogy a DC-G90 az USB aljzaton keresztül tölthető, tehát nem kell állandóan konnektort keresve utaznunk.

A számos plusz azért nincs teljesen ingyen, a Panasonic DC-G90-ért jelenleg bruttó 310 000 Ft körüli összeget kérnek a szaküzletek. Az előnyöket és a pár kevésbé tetsző részleteket összegezve mindenképp jár neki az „Ajánlott” biléta!

Panasonic DC-G90

A Panasonic DC-G90 fényképezőgépet és tartozékait a Panasonic magyarországi képviseletétől kaptam kölcsön. A készülék műszaki adatlapját itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...