Gyorsbemutató: a FeiyuTech VLOG pocket gimbal

Az elmúlt évek során az okostelefon az életünk szerves részévé vált; a mobiltelefon immár nem csak az SMS küldésről, a telefonálásról és esetleg egy-egy naptári emlékeztető bejegyzéséről szól. Az „okos” telefon teljes szórakoztatóközponttá nőtte ki magát. Segítségével állandóan online lehetünk, videókat leshetünk, zenét hallgathatunk, ismerőseinkkel csetelhetünk, a közösségi hálón élhetünk, s rengeteg fotót, videót oszthatunk meg családtagjainkkal, követőinkkel. Az okostelefonok egyre gyorsabb ütemben fejlődő kameramoduljai és a fotózásra szakosodott, ügyesebbnél ügyesebb alkalmazások együttese pillanatok alatt átvette a kompakt fényképezőgépek piacát, de már egy ideje filmkészítésre is előszeretettel használják az emberek a telefont.

Nem csak magánemberek, hanem tudósítók, „igazi” filmkészítők is kezdik felfedezni a mobilban rejlő lehetőségeket (filmfelvétel, szerkesztés, megosztás a szó szoros értelmében véve „egy kézben”). A kiegészítők gyártására szakosodott vállalkozások pedig gombamód nőnek ki a semmiből: lámpák, külső mikrofonok, a gyújtótávolság módosítására alkalmas előtétlencsék, szűrők, markolatok és gimbalok használatával egy teljes tudósító csapatot lehet helyettesíteni, ráadásul a teljes „felszerelés” egy piperetáskában is kényelmesen elfér és villámgyorsan bevethető – bárhol.

Mai cikkem egy olyan eszközről szól, ami többféle felhasználói célcsoportot szólít meg, de köztük is elsősorban a vloggereket, akik videós beszámolóikkal, műsoraikkal, élő közvetítéseikkel világszerte emberek milliárdjait szórakoztatják a különféle videómegosztó platformokon keresztül. Az úgynevezett „run and gun”, avagy „vedd elő és használd” termékek abszolút elsőbbséget élveznek a felhasználóknál, hiszen ezeket az eszközöket tényleg csak elő kell venni, és máris használhatjuk fotózáshoz, videózáshoz anélkül, hogy először bonyolult telepítési, beállítási munkálatokat kellene végezni rajtuk.

Aki nem statikus felvételeket készít, tehát nem egy állványra szerelt kamerával, megfelelően beállított lámpákkal és jobbnál jobb mikrofonokkal felszerelt stúdióban ücsörögve veszi fel videóit, az már megtapasztalhatta, mennyire el tudja rontani a mozgóképek fogyasztási élményét a bemozdulás, az ugráló kép. Ráadásul magunk elé kinyújtott karral amúgy sem olyan kényelmes a vékony kereténél fogva tartani a telefont: pár perc után garantált az izomgörcs. Ezen mondjuk egy szelfibot is segíthet, de a stabilitás még mindig nem lesz meg. Itt jön képbe a gimbal, avagy a kézben tartható stabilizátor! A FeiyuTech többféle megoldást kínál különböző kamerarendszerekhez, de most már az okostelefonokhoz is elérhetővé vált egy háromtengelyes gimbal, amivel bárki profi hatású mozgóképeket készíthet.

A FeiyuTech VLOG pocket tulajdonképpen egy három darab forgó csuklóval felszerelt markolat; a fejegység tartalmazza az erős rugókkal felszerelt satut, amibe a telefont kell középpontosan illeszteni (erre a lépésre a megfelelő kiegyensúlyozottság miatt van szükség). A fejrész maga is tartalmaz egy motort, majd jön a következő, ami a fejegységet és a nyaknyúlványt köti össze. A harmadik forgási pont a nyaknyúlvány és a markolat közötti egység. A FeiyuTech VLOG pocket ötletes kialakításának köszönhetően minimális helyigényű: a nyaknyúlvány ráhajtható a markolatra, így kvázi összecsukva szállítható.

A fenti képen a fejegység satuja látható oldalnézetből, majd az első, és utána azonnal a második forgási pont, valamint a nyaknyúlvány felső része. Minden motornak, azaz tengelynek van egy parkoló állása, ami a forgási pálya végén található. Ebbe a pozícióba csak kézzel és kikapcsolt állapotban állíthatók a motorok. A parkoló pozíciót egy halk és érezhető kattanás jelzi a mozgatás végén.

Kattints!

A nyaknyúlvány alján egy kézi csavar található. Ezt a csavart kell ahhoz meglazítani, hogy a nyúlványt felnyithassuk, illetve rácsukhassuk a markolatra. A fenti fotón a satu működés közben is megfigyelhető – a gyártó adatai szerint ez az egység minimum 42, de legfeljebb 88 mm széles telefonokat képes befogadni. A motorok maximum 240 grammal terhelhetők, tehát ettől nehezebb telefont ne használjunk a FeiyuTech VLOG pocket gimballal (a gyártó oldalán a stabilizátorral kompatibilis telefonok igen hosszú felsorolása olvasható).

A markolatban egy 7,4 V, 1300 mAh, 9,62 Wh teljesítményű akkumulátor gondoskodik a stabilizátor motorjainak áramellátásáról. A műszaki paraméterek szerint ez az egység egy 150 grammos mobillal számolva körülbelül nyolc órás üzemidőt garantál. Az akkumulátort kb. 2 óra alatt lehet feltölteni az USB aljzaton keresztül (5 V/2 A töltő adaptert feltételezve). Egy beépített státusz LED jelzi, hogy mikor értük el a teljes töltöttséget: töltés közben vörösen, töltés végén zölden világít.

A markolaton összesen három nyomógomb található: a vlogger felé két kisebb, kör alakú gomb esik, míg az ellenkező oldalon egy nagyobb kapott helyet. A gombok több funkciót látnak el attól függően, hogyan és meddig tartjuk őket megnyomva. A kör alakúak közül a felsővel egy hosszú nyomással be-, vagy kikapcsolható az egység, egy röviddel pánolás (a markolat mozgatását stabilizáltan követi a telefon mozgatása) és lezárás (ekkor a telefont fix pozícióban tartja a gimbal) között válthatunk, illetve két rövid megnyomással tájkép és portré felvételi módok közül választhatunk (a rendszer a satut, és vele együtt a telefont forgatja el 90°-ban). Az alsó gombbal fotó/videó felvételi módok között válthatunk. A másik oldalon található, a mutatóujj alá eső gomb nyomva tartva követő módba kapcsol, illetve két gyors nyomásra visszaállítja az eredeti állapotot.

Hogyan használjuk a rendszert?

Első lépésként mindenképp a töltést kell elvégezni, majd tegyük az okostelefont a satuba úgy, hogy az pontosan középen helyezkedjen el benne. Ne aggódj, ha a telefonod élén pont ott vannak a nyomógombok, ahol a satu pofái ráfognak, mert a szorítólapok úgy vannak kialakítva, hogy nem nyomják meg ezeket: a gombok egy vájatba kerülnek behelyezéskor. Következőként forgassuk ki mindhárom motort a parkoló állásból, majd kapcsoljuk be a gimbalt.

Kattints!

A stabilizátor használatához nincs szükség semmiféle alkalmazásra, ha kézzel, a mobil kijelzőjét bökdösve indítjuk el felvételeinket. A Feiyu ON app akkor fog kelleni, ha kényelmi szolgáltatásokat szeretnénk használni, mint például a panorámakészítés (180°, 360° stb.), a timelapse, vagy a gimbal távvezérlése (a mellékelt miniatűr háromlábat használva leállíthatjuk a talajra a rendszert, és timelapse, vagy panorámaképet is készíthetünk, de akár tetszés szerint forgathatjuk a „kamerát” a gimbal motorjainak vezérlésével), vagy ha a gimbal alsó gombját szeretnénk kioldóként használni. És íme, egy rögtönzött videó, ahol a gimbal hatásfokát szerettem volna bemutatni:

Értékelés

Könnyű, kis helyen is elfér, pofonegyszerű a használata, és még az árától sem dobja magát hanyatt senki: a FeiyuTech VLOG pocket gimbal gyakorlatilag kötelező eleme minden vlogger táskájának; használatával még a rögtönzött, amatőr videókat is „profi” köntösbe öltöztethetjük. Ha pedig több, kényelmi funkcióra vágynánk, telepítsük a Feiyu ON alkalmazást a telefonra, és máris egy sor hasznos szolgáltatással bővült repertoárunk! A FeiyuTech VLOG pocket bruttó 32 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

FeiyuTech VLOG pocket

A FeiyuTech VLOG pocket gimbal műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...