Új szenzorral, új optikával és dönthető kijelzővel érkezett a FujiFilm X100V

Megérkezett hát végre a FujiFilm sokak által várt legújabb csúcskompaktja, az APS-C szenzor köré épülő X100V! Ráadásul az újonc az X100 gépcsalád által valaha látott legradikálisabb változásokat hozta, hiszen nem csak egy új képérzékelő, hanem egy azt kiszolgálni is képes új (de közben mégis „régi”) optika, valamint egy dönthető, érintésérzékeny kijelző is helyt kapott a rendszerben. Szerencsére a változások ellenére a gyártó megtartotta az X100 szellemiségét: maradt az időtlenül szép, klasszikus, távmérősre hajazó formavilág.

Kép forrása: FujiFilm

A Fujinon ASP 23 mm F2 Super EBC II hű maradt az elődjéhez, tehát megtartották az ekvivalens 35 mm-es gyújtótávolságot, valamint az F2-es kezdő fényértéket, ám az üveg felbontóképességét hozzáigazították az idővel 26 MP-re hízott felbontáshoz (állítólag a képsarkok is sokat javultak). A kereső is maradt a régi elektrooptikai hibrid rendszerű, de a kor szellemének megfelelően ezt is átrajzolták a mérnökök (pl. OLED technológiára épül az EVF része). Visszatérve a szenzorhoz: az X100V-ben ugyanaz a 26 MP-es X-Trans lapka lapul, ami az X-Pro3-ban, illetve az X-T3-ban is megtalálható.

Kép forrása: FujiFilm

A váz hátoldalán egy érintésérzékeny, dönthető kijelző várja a fotóst. Ennek az egérmozinak új fejlesztésű a mechanikája, ami kevés helyet foglal, de mégis igen erős felépítésű. Filmkészítők sem fogják megvetni az X100V-t, hiszen a 4K felbontás már ennél a készüléknél is választható csakúgy, mint az F-log profil, vagy a többféle felvételi segéd. A sorozatfelvételi sebesség csúcsa 20 kép/mp az elektronikus zárral; az akku egy töltettel több kép készítését teszi lehetővé, mint az elődmodellnél, és az időjárásállóságot is új szintre emelték a Fuji boszorkánykonyhájában (feltétele a megfelelő szigetelésnek, hogy használjuk a megfelelő előtétlencsét az objektív lezárása érdekében).

Kép forrása: FujiFilm

Szerintem nem túloznak a FujiFilm illetékesei, akik azt állítják, hogy az X100V a jelenleg kapható legjobb olyan fotógép, ami kompakt méretű, de nagy érzékelővel van szerelve, és emellett egy kellemes gyújtótávolságot nyújtó, kiváló rajzó optikával van felszerelve. A február végétől kapható X100V-ért 1400 dollárt kell majd fizetni. Bővebb infóért látogass el a FujiFilm X100V oldalára. (Forrás: dpreview.com)

Kép forrása: FujiFilm

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...