Lowepro Protactic BP 350 AW II – moduláris hátizsák nem csak fotósoknak

Egy újabb zseniális fotós hátizsákkal lepett meg a Lowepro hazai forgalmazója, az Olympus Magyarországi képviselete: ezúttal a Protactic BP 350 AW II-t vehettem nagyító alá! Persze, ezt a hátizsákot – csakúgy, mint sok másikat sem – nem csak fényképezőgépeknek és objektíveknek a hordozására/tárolására lehet kialakítani, hanem akár drónt, videokamerát, vagy (ha kivettük az elválasztókat) akár teljesen hétköznapi tárgyakat is elhelyezhetünk benne. A gyártó leírása szerint 360°-os kamerát, DJI Mavic 2 Pro vagy Zoom drónt, DJI Osmo+ gimbalt, tükörreflexes fényképezőgépet 24-70 mm F2.8-as objektívvel, valamint egy legfeljebb közepes méretű háromlábat is elbír a táska. De ne rohanjunk ennyire, nézzük végig a részleteket!

A Lowepro Protactic BP 350 AW II legfontosabb erénye, hogy moduláris rendszerű. Ez azt jelenti, hogy igény szerint bővíthetjük, illetve levehetjük róla az épp fölösleges kiegészítőket, mint például a derékövet, az állványtartó hevederrendszert, vagy a plusz „táskazsebeket”. A hátizsák külső oldala tele van kisebb-nagyobb méretű, rugalmas anyagból kialakított hurkokkal:

A modularitás oroszlánrészét ezeknek a hurkoknak köszönhetjük, mivel a különféle kiegészítők ide fűzhetők fel. Fixen kialakított állványfelfogató rendszer helyett a tripod méretéhez igazíthatjuk annak rögzítési pontjait, így ideális súlyelosztást érhetünk el, illetve nem kell magunkkal cipelni a pántokat és az erszényt, ha épp nincs szükségünk magára az állványra sem.

Ha pedig nincs kedvünk derékövet viselni, akkor a mellékelve kapott kisebb tokot és táskát akár a hátizsák hátoldalára is felfűzhetjük:

A kiegészítőket erős tépőzárak rögzítik, így biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem hagyunk el útközben. A kiegészítő tokok ráadásul dupla tépőzárral rögzülnek – még készakarva sem könnyű elválasztani egymástól a Lowepro Protactic BP 350 AW II-t és az „apródjait”.

Ahol pedig nem a tépőzár az úr, ott biztosító reteszes kampók akaszkodnak a hurkokba. Ilyen például a háromlábat fogó pánt két végén található:

A hátizsák oldalain egy-egy kisebb, cipzárral zárható zsebet találunk. Ezek elég kicsik, így csak pénztárca, kulcsok, iratok (jogsi, személyi, lakcímkártya stb.), vagy gyógyszerek férnek el bennük.

A táska egyébként teljesen szimmetrikus felépítésű, tehát a két oldala azonos kialakítású. Ez azért is jó, mert jobb- és balkezesek egyaránt a számukra legkényelmesebb módon férhetnek hozzá a táska belsejéhez.

A Lowepro Protactic BP 350 AW II hátoldala a kritikus, azaz a testtel érintkező felületein „lélegző”, jól szellőző kialakítást kapott („ActivZone”), így még nagyobb melegben sem kell tartani a „péppé izzadástól”.

Ha pedig hosszabb útra indulunk, a Lowepro Protactic BP 350 AW II-t kofferkulira is felfűzhetjük a hátoldalán található keresztpánttal.

Ha nagyon nagy melegben kell elindulnunk, vagy ha egyszerűen nem akarunk fölösleget magunkkal cipelni, akkor húzzuk ki oldalirányba a széles derékövet. Sőt, ezt az övet önmagában is viselhetjük; a hátizsák hátoldalához hasonlóan a hurkokból ide is jutott, így a kiegészítőket (tok, objektívtok) erre is fel lehet fűzni.

Amúgy a derékövnek is vannak saját zsebei, melyek közül mindkettő cipzárral zárható. Ezek a zsebek nem túl nagyok, de pénztárca, kisebb okostelefon, lakáskulcs, gyógyszeres doboz, kötszer simán befér.

A Lowepro Protactic BP 350 AW II alján nincsenek tappancsok, s bár a hátizsák vízlepergető anyagból készült, azért ügyeljünk arra, nehogy víztócsába, vagy sárba tegyük le, mert idővel átázik. A táska aljából varázsolható elő az esőköpeny is.

No, de kukkantsunk bele a Lowepro Protactic BP 350 AW II belsejébe! Összesen négy oldalról lehet hozzáférni a belbecshez: felülről, két oldalról, illetve hátulról. Felülről – elrendezés szerint, persze – a fő fényképezőgép/optika párost vehetjük ki azonnal:


A fedélben több kis erszény (az egyik cipzáras) várja tárgyainkat

Oldalanként is lehet egy-egy fotómasina, vagy optika, vagy akár drón a táskában – a lényeg, hogy vállunkról az egyik vállpánt levétele után a hátizsák kényelmesen hasunkra forgatható, s a felfelé kerülő oldalnyíláson keresztül elérhetővé válik a használni kívánt jószág. Mivel – amint már említettem – a BP 350 AW II szimmetrikus felépítésű, ezért mindkét oldalon ugyanúgy működik a belsejéhez való hozzáférés.

A hátizsák rakodásakor azonban célszerű a hátoldali hozzáférési lehetőséget használni, hiszen így tudjuk a teljes belsejét kényelmesen kialakítani és belakni. Nincsen drónom, és a tükörreflexes gépek is kikoptak már a repertoáromból, így csak a m4/3-os rendszer makettjeivel tudtam telerakni a Lowepro Protactic BP 350 AW II-t:

Tépőzáras elválasztókat kapunk bőségesen a hátizsákhoz, szóval biztos nem lesz gond akár a legkisebb fiókok kialakításával sem!

A lenyíló hátlapban sem kell mellőzni a zsebeket: legfelül található a legnagyobb, ami egy legfeljebb 24 x 1,8 x 34,5 cm-es (13”-os) notebook elnyelésére képes. Alatta két kisebb méretű erszénybe rakodhatunk – ide kábeleket, akkutöltőt, okmányokat, vagy más, jellemzően lapos eszközt rakodhatunk.

Fényképezőgépeink és lencserendszereink védelme érdekében – természetesen – az összes belső cipzár kocsija egy vastagabb, rugalmas anyagból készült fedél alatt parkol, így nem kell félni a karcolásoktól.

Röviden tehát: a Lowepro Protactic BP 350 AW II külseje 30 x 18 x 47 cm (azaz szinte az összes légitársaság felengedi fedélzeti poggyászként), tömege 2,12 kg, belső mérete kb. 16 liter, avagy 26 x 12,5 x 40 cm.

Értékelés

A Lowepro Protactic BP 350 AW II egy újabb, igen tetszetős, és nem utolsósorban praktikus (moduláris) fotós hátizsák, ami kellő mennyiségű tárhellyel várja akár a kisebb tükörnélküli, vagy akár a nagyobb tükrös fotómasinákat és optikákat. Persze, ha nem fotós cuccal akarjuk megtölteni, hanem drónt vinnénk röptetni, annak sincs akadálya: a számtalan szeparátorral úgy alakítjuk a táska belterét, ahogyan azt az eszközünk formája megköveteli. Ha pedig kiürítjük a hátizsákot, „sima”, hétköznapi jószágok cipelésére is nagyszerűen megfelel. Az ActivZone kialakítású hátoldal nem csak jól szellőzik, de kellő támaszt is ad hátunknak, így még kényelmesebb lehet édes terhünk viselése. A Lowepro Protactic BP 350 AW II külső anyaga igen erős, azaz vélhetően jól tűri majd a megpróbáltatásokat. Nem lényegtelen részlet az sem, hogy a belsejéhez négy oldalról lehet hozzáférni! Bruttó 70 000 forint alatt beszerezhető, szóval még túlzottan drágának sem mondható. Jár neki a „Kedvenc” biléta!

Lowepro Protactic BP 350 AW II

A Lowepro Protactic BP 350 AW II hátizsákot az Olympus Magyarországi képviseletétől kaptam bemutatóra. A hátizsák terméklapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...