Tudtad? A Zeiss madarakról nevezte el objektívjeit

Bevallom őszintén, én nem is sejtettem, hogy a Zeiss madarakról nevezte el lencserendszereinek családjait. A Touit, az Otus, a Batis, a Loxia, valamint a Milvus mind-mind a madarak világából eredő nevek! Lássuk is sorban, hogy mit takarnak ezek az elnevezések:

Kép forrása: Zeiss

A Touit optikák: csúcs képminőség, gyors, pontos autofókusszal. FujiFilm X és Sony E bajonettes, APS-C szenzoros fényképezőgépekhez készített objektívek. A Touit elnevezés Közép-Amerikában, Costa Rica és Panama területén honos papagájfajt takar.

Az Otus objektívek: „középformátumot idéző külső és minőség”, full frame szenzoros tükörreflexes fényképezőgépekre tervezve, manuális fókuszvezérléssel (Canon EF és Nikon F végekkel). Az Otus nem más, mint az Erdei fülesbagoly (Asio otus)!

A Zeiss Batis: professzionális, autofókuszos objektívek családja Sony E vázakra. A Batis Afrikában található, feltűnő tollazatú, igen mozgékony kis énekesmadárfaj, Pergőlégykapó-félék verébalkatú tollas.

A Loxia család: kompakt, full frame szenzoros tükörnélküli vázakra tervezett optikák (Sony E véggel), manuális élességállítással. „A Loxia a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe a pintyfélék (Fringillidae) családjába és a Carduelinae alcsaládjába tartozó nem.” (Forrás: wikipedia.hu). Jellegzetessége, hogy alsó és felső csőrkávája keresztezik egymást.

A Zeiss Milvus-ról: full frame szenzoros, dSLR vázakra tervezett manuális élességállítású objektívek, amelyek a magas felbontású érzékelőket is kirajzolják. A Milvus objektívek Canon EF és Nikon F bajonettel kaphatók. A Milvus a Vörös kánya latin neve (Milvus milvus).

Összefoglalva tehát: a Touit egy papagájról, az Otus egy bagolyról, a Batis egy énekesmadárról, a Loxia egy keresztcsőrű pintyről, míg a Milvus a Vörös kányáról kapta nevét. Ezek után soha többé nem tudok úgy ránézni egy Zeiss objektívre, hogy ne lássam mögötte a madarat.. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...