Nikon Z fc – micsoda (élet)érzés!

Tulajdonságok, működés

Klasszikus formavilága ellenére a Nikon Z fc egy modern tükörnélküli fényképezőgép, amit a gyártó a lehető legjobb tartalommal töltött fel. A fotógép lelke a D500-ban megismert kitűnő képérzékelő (APS-C formátum, 20,9 millió pixel, 12 vagy 14-bites RAW a JPEG mellett), amit azért a mérnökök némileg „felfrissítettek”, a tudása pedig nagyjából megegyezik a Z 50-ével, de azért akad pár eltérés is. Lássuk, hogy mik a váz legfontosabb ismertetőjelei:

  • A Nikon FM2 filmes SLR vázra hajazó kezelőfelület (a tárcsák elrendezése és működése),
  • Tömör alumíniumból kialakított tárcsák,
  • Minden paraméter dedikált vezérlővel kezelhető,
  • „Mini LCD” kijelző panel, ami az aktuális F-értéket mutatja,
  • Kör alakú, 2,36 millió képpont felbontású OLED EVF (lásd előző oldal),
  • Magnéziumötvözetből kialakított vázszerkezet,
  • ISO 100-51 200 közti natív érzékenység,
  • Húszféle kreatív szűrő és hatás (Creative Picture Controls) a JPEG állományokhoz,
  • Szemérzékelő AF,
  • A szenzor teljes szélességét kihasználó, túlmintavételezett 4K felbontású videó (30 fps maximum),
  • Kihajtható és elforgatható érintőkijelző (lásd előző oldal),
  • USB-C aljzaton keresztül tölthető (kikapcsolt állapotban), illetve táppal ellátható működés közben,
  • WiFi és Bluetooth vezeték nélküli modulok,
  • Webkameraként is használható (Nikon Webcam Utility),
  • SD memóriakártyákkal kompatibilis (UHS-I)

Vegyük végig a fenti listát, kezdeném az utolsó pontjával: miért csak UHS-I besorolású SD kártyákkal kompatibilis a Z fc? Nyilván az újabb és gyorsabb UHS-II-es egységeket is használhatjuk, de az általuk nyújtott sebességtöbbletet nem fogja kihasználni a fényképezőgép. Nos, a Z fc érzékelője kb. 21 MP felbontású, sorozatfelvételi sebessége legfeljebb 11 kép/mp (14-bites RAW-ból 36 kép, legjobb, legnagyobb JPEG-ből 68 fájl fér a pufferbe, a 11 kép/mp 14-bites RAW-val nem érhető el), videó módban pedig a maximum 4K @ 30 fps választható, így a készülék sosem lépi túl az UHS-I szabvány korlátait (50/104 MB/mp). Fölösleges lenne tehát egy gyorsabb vezérlő beépítése.

A Nikon Z fc webkameraként is használható, ehhez csupán le kell tölteni a Webcam Utility nevű alkalmazást számítógépünkre. Miután telepítettük a programot (ami tulajdonképpen egyfajta driver), a Z fc látszani fog konferenciaszoftvereinkben, így az kiválasztható lesz kameraként. A Webcam Utility nem egy különálló szoftver, önmagában nem használható és vezetékes, USB kapcsolatra van szükség a működéséhez!

Kattints!

Természetesen a Nikon Z fc is vezérelhető vezeték nélküli módban a WiFi és a Bluetooth modulok közreműködésével. Telepítsük okoseszközünkre a Nikon SnapBridge alkalmazását, majd párosítsuk össze a két eszközt Bluetooth segítségével. Miután ez megtörtént, teljes hozzáférést kapunk a Z fc funkcióihoz. Fájlok másolásához a WiFi-re lesz szükség, itt akár teljes felbontású képeket másolhatunk az okoseszközre.

A Z fc akkumulátorát alaphelyzetben külső töltővel tölthetjük, de akár készüléken belül, az USB-C aljzaton keresztül is elláthatjuk árammal. USB-C aljzatára csatlakoztathatunk számítógépet, külső telepet, vagy fali töltőt. A fényképezőgép kikapcsolt állapotában automatikusan elindul az akkumulátor töltése. Ha viszont bekapcsoljuk a készüléket aktív USB csatlakozás közben, akkor a fotógép a külső tápról kapja az áramot, ami ideális lehet például hosszabb videokonferenciák esetében, vagy stúdiómunkálatoknál. Az USB-C aljzatot azonban fájlmásolásra is használhatjuk, így nincs szükség kártyaolvasóra, az adatátvitelnél a memóriakártya sebessége lesz a korlátozó tényező.

Szintén újdonság a Nikon Z fc esetében, hogy a vezérlőszoftverét akár okostelefonról is frissíthetjük. Ehhez a funkcióhoz élő kapcsolatra lesz szükségünk telefon és fotómasina közt a Nikon SnapBridge-ben, ami külön jelzi, ha új firmware érhető el a vázhoz (értelemszerűen élő internetkapcsolat is kell ehhez a funkcióhoz). Mivel a Z fc-hez a cikk írásakor még nem jött ki új alapszoftver, ezért ezt a folyamatot nem tudtam kipróbálni, dokumentálni.

A Z fc menürendszere megegyezik a Z 50-ével (és úgy nagyjából a legtöbb Z Nikon vázéval), így ezen a téren nincs miről beszámolni.

Mint szinte minden modern Nikon váznál, úgy a Z fc-nél is egyedileg meghatározhatjuk a gombok funkcióit. Minden nyomógombnak, tárcsának megvan a maga gyári szerepköre, de a váz menüjében egyedi funkciókat rendelhetünk például a filmfelvételi gombhoz, az elülső funkciógombhoz stb. A tárcsák forgásiránya is megfordítható, így ki hogy szereti, úgy veheti használatba a Z fc-t is.

A legtöbb használatbéli különbség a Z fc és a Z 50 közt azonban egyértelműen a kezelőfelületek kialakításából és jellegéből adódik. Ki melyiket szereti – lesz, akinek a klasszikus, filmes SLR vázak világa hozza el a Kánaánt, s lesz, aki inkább a modern tükörnélküli masinák világába szeret bele.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...