Nikon Z fc – micsoda (élet)érzés!

Képminőség

A Z fc képminősége kapcsán nem számítottam meglepetésekre, hiszen ezzel a képérzékelővel és képfeldolgozó rendszerrel már találkoztam korábban, s mind a D500-ban, mind a Z 50-ben igen meggyőzően teljesített. A váz mellé csak a korábban említett zoomobjektívet kaptam, de mint kiderült, ez is meglepően szépen rajzol. Szerencsémre az időközben megjelent Adobe Camera RAW 13.4.0.872 már támogatja a Z fc nyersfájljait, így nem csak a masina saját JPEG állományait, hanem a NEF fájlok nyújtotta mozgásteret is kipróbálhattam. Az ACR konverzió során csak az expozíciós értékeket módosítottam, más paraméterhez nem nyúltam (pl. fehéregyensúly, színtelítettség stb.). Lássuk, hogyan festenek a készülék zajos képei (balra JPEG, mellette jobbra a konverzió):

Kattints!

Nem meglepő módon a Z fc saját JPEG állományai még ISO 6400-as értéken is nagyon szépek, használhatók. A vizsgálathoz kikapcsoltam a készülék zajszűrését, így a fenti képeken azt láthatjuk, amire a képfeldolgozó rendszer valójában képes. ISO 3200 és ISO 6400 között nagyon kicsi a látható különbség zajban és pixelmosásban, ám ISO 6400 és ISO 12800 között már látványos az eltérés. Ha finomabb mintákkal telített a témánk, érdemes ISO 3200 környékén meghúzni a határt, de a homogénebb mintázatok esetében akár ISO 6400-ra is emelhetjük az érzékenységet.

A RAW fájlokból épített JPEG képeknél is a fentiekben leírtakat figyelhetjük meg, itt annyi a különbség, hogy szemcsézettebbek a felvételek, és a vörös csatorna ISO 12800 környékén elszabadul, a vörös színek összefolynak környezetükkel.

Kattints!

Dinamika terén sincs szégyenkeznivalója a Nikon Z fc-nek, hiszen a bebukott részletek szinte teljesen zajosodás nélkül húzhatók vissza, de a már kiégettnek hitt részeket is szépen meg lehet menteni. A nagyon kontrasztos témáknál azonban ne vigyük túlzásba az árnyékok felhúzását, mert a csúcsfényes részeknél fényudvar-hatás jelentkezhet.

Kellemes meglepetést okozott a Nikon Z Nikkor DX 16-50 mm F3.5-6.3 VR objektív is, hiszen nagyon szép a képminősége – főleg akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogy „csupán” egy kitobjektívről beszélünk! A legfinomabb részleteket is elénk tárja, és a beépített korrekciós profil is jól teszi a dolgát: nincsenek zavaró geometriai torzulások, és a peremsötétedés, valamint a színhiba sem jelentkezik felvételeinken. A képmintákat ide töltöttem fel.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...