Nikon Z fc – micsoda (élet)érzés!

Filmfelvétel, értékelés

A Nikon Z fc filmes tudástára megegyezik a Z 50-ével; a hardver oldalán itt is le kell mondanunk a fejhallgató kimenetről, illetve a szenzormozgatásos képstabilizációról, viszont cserébe van folyamatos szemérzékeléses AF filmfelvétel közben is. A Z fc esetében is a képérzékelő teljes szélességével számolhatunk, tehát nincs további képvágás. Rendelkezésünkre áll kézi élességállításhoz az élkiemeléses fókuszsegéd, vannak zebravonalak, felügyelhetjük a jelszintet (hang), és készíthetünk akár 120 kép/mp-es lassított felvételeket is Full HD felbontásban.

Ha nagyon kell a képstabilizáció, bekapcsolhatjuk az elektronikust, amely egy leheletnyit vág a kép széleiből, és picit ront a képminőségen, de jobb a semminél. Ha van rá lehetőség, inkább az objektívbe épített VR-t kapcsoljuk be.


Sokkal több opció közül választhatunk, mint a Z50-nél

Én a Nikon helyében pont fordítva csináltam volna: a Z 50-t láttam volna el fejlettebb videós funkciókkal, hiszen a Z fc elsősorban a fotósokat hivatott megszólítani, ha már retró életérzésről van szó. Ennek ellenére – természetesen – minden fejlesztésnek örülhetünk, hiszen még mindig jobb, ha van valami és nem használjuk, mintha nem lenne, de szükségünk lenne rá.

Értékelés

A Nikon Z fc hihetetlenül szemrevaló kis masina! Öröm kézbe venni, szinte hív, csalogat, hogy menjünk el valahová, valamit – bármit – fényképezni! A mai világban, amikor már szinte az összes elérhető fényképezőgéppel bármilyen fotós feladatot el lehet végezni, amikor az összes létező fotógép zajmentes képet ad, amikor már a legkisebb „digitális téglával” is „négykás” videót rögzíthetünk, akkor – bizony – nem könnyű kitűnni a tömegből. A bőség zavara, a megrekedt technológiák és az egyre „okosodó” telefonok viszont a fotográfusokat is kibillentették az egyensúlyból. Aztán jött még ez a világjárvány, ami ebben a melankolikus hangulatban jól feltette a pontot az i-re: sokan felhagytak hobbijukkal, nem kevesen csődbementek, s többen egyszerűen kiégtek. A Nikon Z fc amellett, hogy igen sokoldalú fényképezőgép, végre egy kis friss, üde színfoltot hozott ebbe a szürkeségbe.

A Nikon Z fc klasszikus vonalvezetése, dedikált vezérlőkkel teleszórt külseje a filmes éra tükörreflexes fotógépeit idézi. Külön pluszpontot érdemel a kihajtható és elforgatható érintőkijelző, ami bár kissé elüt a készülék hangulatától, roppant praktikus a mindennapos használatban. Könnyű, stílusos, megfelelő tudású és kiváló képminőségű gépet tett le elénk a Nikon a Z fc személyében. Én odaadom neki a „Kedvenc” plecsnimet!

Nikon Z fc

A Nikon Z fc szettet a Nikon magyar képviseletétől kaptam bemutatóra. A fényképezőgép honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...