Szeretnél egy saját digitális csillagvizsgálót? Akkor ez a „távcső” neked való!

A Vaonis bejelentette legújabb „digitális obszervatóriumát”, a jó 75 kg-ot nyomó Hyperiát, amelynek lelke egy hátsó megvilágítású Sony IMX455 típusú (monokróm), 36 x 24 mm oldalméretű, 61 MP felbontású képérzékelő, valamint az elé helyezett 1050 mm gyújtótávolságú, 150 mm fénynyílású apokromát (F7), ami 1,97 x 1,3°-os látómezőt kínál, valamint 20-as magnitúdóval büszkélkedik. A műszer elméleti felbontóképessége 0,9 arkszekundum, és hab a tortán, hogy teljesen automatizáltan képes dolgozni, azaz képet alkotni.

Kép forrása: Vaonis

A Vaonis Hyperia – hála a beépített szoftvernek – „gombnyomásra” áll munkába, valósidőben alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz, s automatikusan távolítja el az „oda nem való” elemeket a képekről. Természetesen a távcső munkáját egy szofisztikált alkalmazás is segíti, ami gazdag szolgáltatásai közt intuitív módon engedi navigálni a felhasználót. Persze, ha épp kedvünk úgy tartja, akkor nem kell a robotikára hagyatkoznunk, okoseszközünk és az alkalmazás segítségével kedvünkre barangolhatjuk be az éjjeli égboltot, rámutatással akár rá is „tapadhatunk” egy távoli csillagra, bolygóra, amit zökkenőmentesen követ majd a műszer.

Kép forrása: Vaonis

A beépített „fényképezőgép” legfeljebb 1 órás expozíciókra képes, a képformátum FITS, TIFF, vagy JPEG lehet. A rendszer csatolófelületén megtalálható többek között a gigabit sebességű Ethernet aljzat is. A Vaonis Hyperia tubusa az úgynevezett „Zicral” 7075-ös alumíniumötvözetből készült, ami kedvező termikus tulajdonságokkal bír, kellően könnyű, de emellett merev. A Hyperiát úgy tervezték a mérnökök, hogy az a jövőben bővíthető legyen: modularitásának köszönhetően még akár a képérzékelőt is kicserélhetjük! A műszert motorjai közvetlen meghajtással mozgatják, ami finom és pontos égitest követést tesz lehetővé.

Kép forrása: Vaonis

A Vaonis Hyperia nem egy zsebtávcső: bár az 1050 mm-es gyújtótávolság és a 150 mm-es frontlencse már sejtet valamit a hozzáértőknek, de legyen elég annyi, hogy teljesen felállított állapotában majdnem 206 cm a termete! A Sony kiváló minőségű képérzékelője, az apokromatikus optika, valamint a hihetetlen robotika garantálják a tökéletes képminőséget, ám ennek komoly ára is van! A Vaonis Hyperia indulóára 45 000 euró (kb. 16 millió Ft), és megrendelés után egy-másfél évet kell rá várni! A gyártó honlapján megtekinthető képminták szerintem bárkit meggyőzhetnek a műszer rendkívüli képminőségéről, de érdemes megfigyelni a kidolgozását is, ami elsőrangú. Erre tessék.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...