Jogszabályban tenné kötelezővé az USB-C aljzatokat az EU

Világszerte egyre növekvő problémát jelent az elektronikai hulladék. Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó testülete úgy véli, hogy ezt a problémát súlyosbítják a különböző töltőkábeleket használó eszközök. Az Apple például „nagy bűnös”, köszönhetően annak, hogy továbbra is saját fejlesztésű kábelt használ telefonjaihoz és más eszközökhöz („Lightning”). Míg némelyik iPad modell már USB-C aljzaton tölthető, addig a népszerű iPhone okostelefonok továbbra is Lightning csatlakozót használnak annak ellenére, hogy a legtöbb versenytárs időközben átállt az USB-C szabványra.

Ahelyett, hogy a töltési portokra vonatkozó döntéseket a gyártókra bízná, az Európai Bizottság jogszabálytervezetet hirdetett, amely arra kényszerítené a vállalatokat, hogy az USB-C-t implementálják „minden okostelefon, táblagép, fényképezőgép, fejhallgató, hordozható hangszóró és kézi videojáték-konzol szabványos csatlakozójaként”. Az USB-C-t használó fényképezőgépek egyre gyakoribbak, bár még mindig vannak cserélhető objektíves kamerák, amelyek más típusú aljzatot, például mikro-USB-t használnak. Tavaly óta az Apple nem csomagol töltőt az új telefonokhoz; ugyanezt a döntést a Samsung röviddel korábban hozta meg. Azonban valószínűsíthető, hogy ezeket a döntéseket a cégek elsősorban a költségek, az anyagfelhasználás és a csomagolás méretének csökkentése érdekében hozták meg, nem pedig a környezetvédelem miatt.

Az Európai Bizottság viszont nem csak a pazarlással kíván foglalkozni, hanem a fogyasztók elégedetlenségével egyaránt. Margrethe Vestager, a „digitális kornak megfelelő Európáért” mozgalom felelős ügyvezető alelnöke azt mondta: „Az európai fogyasztók már eléggé frusztráltak a fiókjaikban felhalmozódó töltők miatt. Rengeteg időt adtunk az iparnak, hogy saját megoldásokat találjanak, most viszont megérett az idő az egységes töltők kapcsán a jogalkotási intézkedésekre. Ez fontos lépés a fogyasztók és a környezetünk számára, és összhangban van a zöld és digitális ambícióinkkal.”. Thierry Breton biztos hozzáfűzte, hogy: „a töltők működtetik a legfontosabb elektronikus eszközeinket. Egyre több készülékkel egyre több olyan töltőt sóznak ránk, amelyek nem kompatibilisek más gépekkel, vagy valójában nem is létfontosságúak. Ennek most véget vetünk. Javaslatunk szerint az európai fogyasztók a jövőben egyetlen, univerzális töltőt használhatnak minden hordozható elektronikai eszközhöz – ez fontos lépés a kényelem növelése és a hulladék csökkentése érdekében.”.

A Bizottság nem csak harmonizált töltőportot javasol, hanem jogszabályban előírt gyors töltési technológiát is, amely arra kényszeríti a gyártókat, hogy ne mellékeljenek töltőket új termékekhez […]. A Bizottság becslései szerint más intézkedésekkel együtt a jogszabályjavaslat évente 250 eurót takaríthat meg az uniós fogyasztóknak. Ha a javasolt „Rádióberendezésekről szóló Irányelvet” az Európai Parlament és a Tanács elfogadja, akkor a gyártók egy 24 hónapos átmeneti időszak után már kötelesek alkalmazni a változtatásokat. Az Európai Parlament elfogadta a korábbi jogszabályokat, amelyek közös töltőt javasoltak, így várhatóan az új szabályok is támogatást fognak kapni. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...