Ez a 49 MP-es full frame szenzor 8K felbontású videókat rögzít 120 kép/mp-cel

A Gpixel neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng – ez nem is csoda, hiszen a vállalat már 2012 óta jelen van a szenzorgyártók piacán. Bár a cég eddig elsősorban a biztonságtechnológiát szolgálta ki érzékelőivel, a legfrissebb fejlesztésükkel a fogyasztói képalkotó termékek piacára is beléphetnek: az új, 49 MP-es, full frame méretű, több rétegű BSI képérzékelőjük HDR felvételek mellett 4K és 8K felbontású mozgóképek készítésére is képes. Míg 4K alatt 240 kép/mp, addig 8K-val 120 kép/mp képfrissítés érhető el, ami tetemes adatátviteli sebességre utal.

Kép forrása: gpixel.com

A kifejezetten fotózáshoz és filmkészítéshez tervezett lapka nem központi záras; a 35,2 x 25,8 mm-es GCINE4349 szenzor 8192 x 6000 pixeles felbontást kínál, ami többféle kiolvasási módot tesz lehetővé, így akár pixel-összevonásos eljárással is létrehozhatók a 4K képméretű mozgóképek. Támogatott a 8K DCI, de választható a 2,4:1 8K wide, vagy scope formátum is. A 8K-s natív oldalarány 3:2, amivel túlmintavételezett 6K-s, vagy 4K-s felvételt készíthetünk. A GCINE4349 lapka két rétegből áll, ahol a felső rétegen található a BSI pixeltömb, ami 75%-os hatékonysággal képes feldolgozni a beérkező fényt. Az alsó rétegen találjuk a 16-bites analóg-digitális átalakítókat és az SRAM memóriablokkokat.

Kép forrása: gpixel.com

Ez a szenzorfelépítés kétféle HDR felvételi módot tesz lehetővé: az egyik egy szabadalmaztatott, variábilis léptékű HDR eljárás, ahol a szenzor akár 110 dB-es dinamikatartományt is el tud érni (kb. 18 FÉ átfogás), míg a másik egy „klasszikus” kétléptékű jelerősítéses kiolvasási mód 87 dB dinamikatartománnyal. Szóval, íme, egy új versenyző, aki remek terméket kínál. Kérdés, hogy a piacon hogyan és kivel tud majd érvényesülni. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...