Megérkezett a Samyang autofókuszos portrécsodája, az AF 135 mm F1.8 FE!

Már egy sor pletykát olvashattunk eddig is a Samyang legújabb termékéről, az AF 135 mm F1.8 FE-ről, amit a gyártó elsősorban portréfotózásra ajánl, azonban nem kizárólag, sőt! Most végre hivatalosan is megismerkedhetünk az újdonsággal, ami – csakúgy, mint az AF 24 mm F1.8 – megkapta az úgynevezett „csillagfotó” módot, aminek segítségével automatikusan ráállhatunk az „igazi” végtelenre, azaz valóban pontszerű, éles csillagokat láthatunk majd a keresőben és az elkészült képeken! A folyamat a következő: miután rácsavartuk az objektívet a kikapcsolt fényképezőgépre, tartsuk benyomva a funkciógombot az objektív tubusán, majd eközben kapcsoljuk be a fotógépet. A lencserendszer LED-je (közel a bajonetthez) vörösen kezd el világítani, majd egy kis idő után átvált zöldre, ami azt jelenti, hogy az optika a végtelenre állt.

Kép forrása: Samyang

Ilyenkor az AF automatikusan kikapcsol, és csak manuálisan lehet élességet állítani, azonban ha valamilyen okból kifolyólag „elmászna” a végtelenünk (például véletlenül ráfogunk a fókuszgyűrűre, és az picit elfordul), csak nyomjuk meg újra röviden a nyomógombot az objektíven, s az újra rááll a végtelenre. Gyárilag előre be van állítva a végtelen, de ha nem felelne meg ez az érték, akkor ugyanígy indítsuk el az asztrofotó módot, tekerjük a fókuszgyűrűt a kívánt pozícióba, majd kb. 3 másodpercig tartsuk nyomva a FN gombot a lencserendszeren. A fényképezőgép kijelzője röviden villan egyet, majd a LED a tubuson zöldre vált – már fel is programoztuk és beírtuk az új értéket az objektív EPROM-jába! A Samyang egyébként egy könnyen érthető videót is készített a folyamatról, amit még az AF 24 mm F1.8 FE-hez mellékeltek.

Kép forrása: Samyang

De nézzük, mit nyújt műszakilag a Samyang csodája: a tizenegy lamellából felépített blendét F1.8 és F22 közti értékekre állíthatjuk, hogy a tizenegy csoportba rendezett, összesen 13 lencsetagból álló optika (köztük egy U-aszférikus, két HR és három ED kialakítású) a megfelelő mélységélességet nyújtsa. A 36 x 24 mm-es szenzorok kirajzolására tervezett objektív lineáris STM motorral végzi az élességállítást, ami néma és gyors munkamenetet biztosít. A legkisebb tárgytáv 69 cm, a szűrőmenet átmérője 82 mm. A 129,6 x 93,4 mm-es lencserendszer 772 grammot nyom. Természetesen a Samyang újdonsága védett az időjárás viszontagságai ellen, azaz alapvető szigeteléssel el lett látva. A tubuson egy a fókuszkorlátozásért felelő, háromállású kapcsolót is elhelyeztek, ezzel előre kiválaszthatjuk a fókusztartományt, így még gyorsabb lehet az élességállítás.

Kép forrása: Samyang

Árat egyelőre nem közölt a gyártó.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...