USB Hub kollekció a HAMA kínálatából – ha kifogynál az USB-ből..

200107 – USB-C Multiport + HDMI

A lista elején a legkisebb eszköz az „USB-C Multiport + HDMI”, becenevén 200107 található, ami – csakúgy, mint a felsorolás többi modellje – USB-C szabványú csatlakozóval köthető össze számítógépünkkel. A vezeték beépített, nem húzható ki a mütyürből, ami nem is baj, hiszen így legalább nem veszíthetjük el.

Mivel ez a legkisebb, ezért leginkább ez a modell ajánlható utazáshoz notebook/táblagép/telefon mellé: nem csak kicsi, de könnyű is, így ingzsebben, fotós/notebook táskában bárhol elfér. Két USB-A és egy USB-C aljzat mellett egy HDMI kimenetet is kínál. Az USB csatlakozások 3.2 Gen1-nek felelnek meg, tehát 5 Gbps-os adatátviteli sebességre képes. Tartsuk szem előtt, hogy ezen a maximális adatátviteli sebességen annyi eszköz osztozik, ahányat a hubra csatlakoztattunk!

A HAMA 200107 legfeljebb 100 wattos terhelést bír, tehát a rá csatlakoztatott eszközök összesített áramfelvétele nem haladhatja meg ezt a számot (mondjuk elég nehéz is lenne ezt összehozni merevlemezzel, pendrive-val, külső SSD-vel). Telepíteni nem kell semmit, a számítógép azonnal felismeri, amint rácsatlakoztattuk a hubot, az azonnal használatba vehető. A problémák elkerülése végett érdemes először az üres hubot rádugni a gépre, s majd csak ezután beledugdosni a külső eszközeinket.


Az eszköz hátoldalára van szitázva az adott port feladatköre, képessége

Elvégeztem egy pár mérést, ahol a cikk előző oldalán említett külső SSD-t csatlakoztattam a hubra, majd lemértem az adatátviteli sebességet USB-A és USB-C aljzatokon egyaránt. A méréshez a CrystalDiskMark ingyenes programot választottam (részletek: lásd előző oldal). Nézzük meg, milyen értékek születtek!


Ezt USB-A aljzaton mértem


Ezt pedig USB-C-n

A két különböző port nagyon hasonló, mondhatni azonos eredményeket produkált – nem is vártam mást, hiszen az eszközön az összes USB aljzat azonos sebesség besorolású. És mi a helyzet akkor, ha három eszközzel terheljük le a terméket? Íme:

Kattints!

Nagyon szépen teljesített a HAMA 200107 elosztója, hiszen – mondhatni – még ki se „maxoltuk” a teljes adatátviteli sebességét: összességében 784/681 MB/mp olvasási/írási teljesítményt értek el a rácsatlakoztatott eszközök.

A HDMI aljzathoz külső monitort csatlakoztathatunk, ahol a maximális felbontás 4096 x 2160 pixel, tehát C4K lehet! Nyomjuk meg a Windows és a „P” gombot, majd válasszuk ki, mit szeretnénk és készen is vagyunk.

200107 – USB-C Multiport + HDMI előnyei: két további USB-A és egy további USB-C aljzat (mind USB 3.2 Gen1), valamint egy HDMI csatlakozás külső monitor részére. Ára: bruttó 10 000,- Ft körül beszerezhető. Hátrányok: nem találtam.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...