Vajon lesz utódja a Nikon legjobb dSLR vázának?

A válasz nem olyan egyszerű – vagy mégis? Nos, a hosszú verzió: a Nikon D850 négy és fél éves, ha jól emlékszem 2017 augusztusában mutatta be a gyártó, tehát már megérett arra, hogy egy friss, üde, korszerűsített utódmodell érkezzen a helyére, igaz? Bár a digitális fényképezőgépek elévülése sokkal gyorsabban zajlik, mint az analóg masinák esetében, meg kell hagyni, a D850 a mai napig biztosan bitorolja a „legjobb dSLR” címet. Nyilván nem képes a 14 kép/mp sorozatsebességű fotóriporter gépekkel lépést tartani, de úgy nagyjából minden egyéb téren verhetetlen. Elég gyors, nagy a puffere, nagy a felbontása, számtalan olyan szolgáltatást nyújt, amire egy profi fotósnak szüksége lehet. Ja, igen: és kiváló a képminősége!

Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a kor embere sosem elégszik meg azzal, amije van, mindig többre, jobbra vágyik, így egy négy és fél éves dSLR egyesek szemében már elektronikus hulladéknak számít (/me sóhajt). A pletykafészkek is éveken át pörgették a mantrát, hogy a D850 „hamarosan” utódot kap, de aztán ezek a hangok szépen elcsitultak, a tükörnélküli gépek átvették az uralmat a Nikonnál is. Nos, ha a Nikon meg van elégedve a Z-bajonett sikerével, és egyre többen váltanak MILC-re, akkor nem valószínű, hogy nagy erőfeszítéseket tennének majd a D850 Mark II, vagy a D860 irányába. Ha viszont továbbra is erős a dSLR piac, és sokan nyúlnak a D850, D6 vázakhoz, akkor van rá még egy hangyányi esély, hogy látunk valami utódot.

Szerintem viszont a Z 6II és a Z 7II, valamint a Z 9 megpecsételték a Nikon dSLR család sorsát. Nem hiszem, hogy a Nikon egy-két belépő kategóriás tükörreflexesen kívül bármit is villantana majd a jövőben, sőt, ott is egyre inkább a MILC-ek irányába terelik a felhasználókat (lásd: Z 50, Z fc, Z 5). És szerintem jól is van ez így, a dSLR technológia egy a filmes érából született kényszerintézkedés volt, az „igazi” digitális fotózás a MILC-ekkel kezdőtött, kár lenne visszalépni egy korábbi korszakba. Egyébként meg manapság nincs annyi forrásuk a gyártóknak, így a Nikonnak se, hogy több irányt életben tartsanak; épp elég energiát (és pénzt) égetnek el az újdonságok tervezésekor.

Röviden: nem, nem valószínű, hogy a Nikon D850 irányvonalát folytatná a gyártó.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...