Ez az új technológia forradalmasíthatja a lassított felvételek készítését

A Heriot-Watt University egyetem szakemberei egy új technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően akár a több millió kép/mp képfrissítésű lassított felvételeket is élvezhető (értsd: HD) felbontásban rögzíthetünk! A jelenleg létező, akár 1,16 millió kép/mp-es frekvenciára képes ipari videokamerák egyrészt nagyon drágák (30+ millió Ft), másrészt ezt az észbontó sebességet már csak elenyészően apró, bélyegkép méretű 640 x 64 pixeles képméret mellett képesek felvenni. Egyszóval, a magas képfrekvencia és a nagy felbontás eddig nem kéz a kézben jártak.

A képen hamarosan át fog szaladni egy hangya – várható érkezés kb. három nap múlva.. (a kép csak illusztráció)

A brit egyetem csapata ezeket a korlátozó tényezőket (magas ár és alacsony felbontás) szerette volna lebontani, ami az új fejlesztés kapcsán sikerült is. A cél az volt, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ami színes, HD felbontású felvételeket rögzíthessen akár több millió kép/mp-es sebességgel és olyan áron, amit egy átlaghalandó is megengedhet magának. Alkotásuk újfajta megközelítésű technológiát ötvöz fejlett matematikai algoritmusokkal, tehát a mérnökök nem csupán a hardverre hagyatkoznak a nagysebességű felvételek készítése során.

A szakemberek a rendszer összeállítása során már elérhető „polcról levehető” alkatrészekkel dolgoztak, így a költségeket is sikerült megfékezni. A Heriot-Watt University Fotonikával és Kvantumtudományokkal foglalkozó intézetének docense, az új technológia feltalálója Dr. Xu Wang által vezetett kutatócsoport már meg is kapta a megfelelő pénzügyi támogatást ahhoz, hogy kereskedelmi terméket hozzanak létre a kísérleti kamerarendszerből. A tervek szerint a végleges, megvásárolható rendszerrel legalább 1280 x 720 pixeles képméretű nagysebességű felvételeket készíthetünk majd elfogadható áron, s akár több millió kép/mp-es frekvenciával.

Várható tehát, hogy pár éven belül már nem csak vágyálom lesz a lassított felvételre használható, élvezhető felbontást kínáló videokamera, hanem bárki által megvásárolható, kézzel fogható kereskedelmi termék! (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...