Kibújt a szög a zsákból: megérkezett a Sony A7R V és jobb lett, mint amire számítottunk

A korábban pletykált Sony A7R V végre hivatalosan is megérkezett: a készülék jobb lett, mint amire sokan számítottak. A gép továbbra is egy full frame méretű, 61 MP-es képérzékelő köré épül (BSI Exmor R CMOS), de az elődmodelltől eltérően itt már egy újabb, a Bionz XR processzor dolgozza fel a róla érkező adathalmazt. Talán az egyik legfontosabb fejlesztés a gépi mélytanuláson „edzett”, a Mesterséges Intelligenciára építő AF rendszer, ami nem csak embereket, hanem különböző állatokat, repülőgépeket, vonatokat, autókat és rovarokat is felismer, hogy aztán a lehető leghatékonyabban kövesse.

Kép forrása: Sony

Visszatérve még egy kicsit a képérzékelőre: bár a szenzor maradt a korábbi modell, a gyártó mégis részletgazdagabb, pontosabb színvilágú képeket ígér. A mérnökök a bőrtónusok élethű reprezentációján is csavartak egyet: az új automatikus fénymérőrendszer még bonyolultabb megvilágításban is képes a valósághű leképezésre. A források szerint az automatikus expozíció 20%-kal pontosabb, megbízhatóbb lett. A beépítet képstabilizáció akár 8 FÉ előnyre képes, a sorozatfelvétel csúcsa 10 kép/mp mechanikus zárral és folyamatos fényméréssel, AF-szal. A pufferbe 547 db tömörítetlen RAW fájl, illetve 1000-nél is több JPEG fér, ami már iszonyatos adatmennyiség.

Kép forrása: Sony

A RAW és JPEG állományok mellé/helyett immár a HEIF is választható – a nyersfájlok mérete lehet 61, 26, vagy 15 MP. Az érzékenységi tartomány ISO 100-32 000 közé esik, amit felfelé ISO 102 400-ig növelhetünk kiterjesztett módban állóképek esetében. A dinamikatartomány állítólag 15 FÉ, ami szerintem igen merész becslés. A fényképezőgép két CFexpress foglalatot kapott (Type A); az elektronikus kereső 9,44 millió képpontos, a beépített vezeték nélküli modulok közt ott van a WiFi (802.11ac), illetve a Bluetooth. A Sony A7R V az USB-C aljzaton keresztül használat közben is tölthető. A váz alapvető szigeteléssel is el van látva, tehát por- és cseppállónak mondható.

Kép forrása: Sony

A fentebb már említett AF rendszer 693 fázisérzékelővel rendelkezik, amelyek a teljes képérzékelő felületének 79%-át fedik. A MI követőrendszer képes felismerni különféle emberi pózokat is, tehát érzékeli a szemeket, a fejet, az orrt, nyakat, vállakat, könyököket, csuklókat, csípőt, térdeket, bokákat! A Sony valósidejű AF rendszere összességében 60%-kal lett így pontosabb; az állatok felismerése 40%-kal javult. Sajnos, a filmfelvétel során nem használhatjuk ezeket az új előnyöket, de a Real Time Tracking és Wide AF választható munkához.


Szintén újdonság a 4-tengelyes, érintésérzékeny kijelző a fotómasina hátoldalán. A 3,2”-os átlóval büszkélkedő egység dönthető és elforgatható. (Kép forrása: Sony)

Videofelvétel során már a 8K @ 24/25 fps is választható opció lett, de ott van a 4K @ 50/60 fps is. Super35 formátumban választható a 4K @ 24/25/30 fps speciális módja, ahol 6,2K-s felvételről túlmintavételezéssel készül a 4K felbontású mozgókép. A tömörítés 10-bit 4:2:2 ALL-I is lehet.

Kép forrása: Sony

Akinek nem lenne elég a natívan 61 MP-es képméret, az választhatja a Pixel Shift szolgáltatást is, amelynek keretein belül 16 képet készít a rendszer a témáról, majd ezekből a képekből egy 240 MP-es kompozitot állít össze. Az Imaging Edge szoftverben összerakott kompozit esetében a kismértékű bemozdulásokat ki lehet egyengetni. Kapunk még fókuszrétegezést, 4K web streaminget USB-n keresztül, teljes méretű HDMI aljzatot, mikrofon bemenetet, fejhallgató kimenetet és hasonló finomságokat. A Sony A7R V novembertől lesz megvásárolható 4500 eurós áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...