Nagyon komoly, funkcióbővítő firmware frissítést kapott a Nikon Z 9!

Nagylélegzetű újításokat kínál a 3.0 verziószámú vezérlőszoftver, amit a Nikon fejlesztői kiadtak a Z 9-hez, így minden géptulajnak érdemes lesz letölteni és telepíteni a szoftvert. Látszik, hogy a gyártó komolyan veszi fényképezőgépeinek gondviselését, és elsődleges szempontként kezeli a fejlesztést, a szinten tartást. A csúcskategóriás Z 9-hez elérhető és letölthető új alapszoftver többek között az alábbi újdonságokat tartalmazza:

High-Res Zoom: 4K felbontású mozgóképek rögzítése során alkalmazható. A készülék lényegében túlmintavételezett 4K videót vesz fel a 8,3K-s szenzorról, aminek során az elektronika lassan „átzoomol” az APS-C képvágású 4K-s részére a szenzornak – gyakorlatilag a képminőség romlása nélkül kapunk egy parfokális, kétszeres digitális zoomot. A felvétel bár nem lesz annyira éles, mint eredetileg, hiszen zoomoláskor már nem a túlmintavételezett anyagot látjuk, de az átmenet (szinte) észrevehetetlen az emberi szem számára.

C60 mód folyamatos felvételhez: a C30 és a C120 módokat egészíti ki a C60 mód, ahol 19 MP-es felbontással lőhetünk 60 kép/mp-es sebességgel DX módban.

AF fejlesztések: a szakemberek frissítették a Z 9 autofókusz rendszerét is, ami a korábbi firmware-hez képest 0,5 FÉ-vel javítja a teljesítményt gyenge fényviszonyok mellett. A 3D-s követési módot is továbbfejlesztették: mostantól a témakövetés „tapadósabb” lesz, hogy az előtérben lévő objektumok ne térítsék el a fókuszt a témáról, amikor az valami mögé kerül. A fókuszpontok pirosra is állíthatók, hogy bizonyos témáknál jobban lehessen látni a mezőket. A gyorsan mozgó állatok nyomon követése is javult az „állat” alanyérzékelés használatakor.

Egyéb: a nagyfrekvenciás villogáscsökkentési módot állóképek készítésekor már korábban is elérhettük, de ez a funkció mostantól a mozgóképekhez is választható. A mérnökök továbbá időkód-szinkronizálással és UltraSync Blue-val is bővítették a Z 9 funkcionalitását. Ez azt jelenti, hogy immár egyetlen vezeték nélküli távirányítóval is vezérelhető az időkód több Z 9 fényképezőgépen, és az Atomos UltraSync Blue Bluetooth-on keresztül is támogatott. Az egyéb funkciók közé tartoznak további egyéni funkciók, amelyek lehetővé teszik több gomb újrakiosztását a fényképezőgépen (beleértve a Felvétel gombot is), az új függőleges lejátszási kijelző a tartalom függőleges tájolású megtekintésére, az Auto Series Playback funkció, amely több képkockát automatikusan megjelenít egyetlen sorozatból stb.

A Nikon Z 9 új vezérlőszoftverét innen lehet letölteni. Figyelem! Frissítés előtt olvasd el az útmutatót!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...