Kiegészítők, amelyekre minden fotósnak szüksége van

Mi a közös egy kezdő és egy profi fotósban? Mindkettőnek szüksége van számtalan fotós kiegészítőre! Írásom azonban elsősorban a kezdőknek szól, hiszen a haladók, profik már valószínűleg egy ideje beszerezték a „hiányzó láncszemeket”. Ha tehát ajándékot keresel fotós ismerősödnek, és tudod, hogy szüksége is van valamire (nem csak muszájból veszed meg neki), akkor az alábbiakból lehet meríteni ötletet:

Memóriakártya

Két dologból sosincs elég: tárhelyből és energiából! Ha tehát tudod, milyen típusú memóriakártya kell az adott fényképezőgéphez, videokamerához, akkor azzal tuti nem lősz mellé! A manapság legelterjedtebbek az SD, a microSD, a CFexpress. Régebbi gépekhez akad még CF (CompactFlash), illetve CFast, de ezek mára a háttérbe szorultak. Ajánlom inkább a több, kisebb kapacitásút (pl. 16-32-64 GB), mint az egy óriásit (pl. 512 GB), hiszen ha tönkremegy, akkor „csak” egy kisebb adag adat vész el egyszerre.

Akkumulátor

Az előző pontban már említettem, hogy energiából sem lehet elegendő a zsebünkben, táskánkban, ezért érdemes a tartott fényképezőgéphez legalább egy tartalék akkumulátort vásárolni. Azt mindenkire rábízom, hogy utángyártottat, vagy gyárit választ, de én mindenképp a gyárit javaslom. Töltőt is lehet venni tartalékba, ugyanis mára divattá vált, hogy a készülékhez nem adnak dedikált töltőt, hanem azt akarják, hogy a fényképezőgépben töltsük az áramforrást. Ez is egy járható út, de érdemes a gyorsabb töltést biztosító dedikált berendezések beszerzése (akár több „férőhellyel”, tehát egyszerre akár 2-3-4 áramforrást is tölthetünk).

Monopod

Bármilyen meglepő, monopodra, avagy „egylábú” állványra is érdemes félretenni némi készpénzt. A monopoddal jellemzően sokkal gyorsabban dolgozhatunk terepen, mint háromlábú rokonaival, igaz, kevésbé stabil, mint a többlábú társai. Monopodra azonban mini háromlábat is lehet szerelni, így az képes lesz önállóan megállni, és kisebb helyet foglal, mint egy nagy tripod. Figyelem! Az így, mini háromlábbal felállított monopod meglehetősen borulékony, semmiképp se hagyjuk felügyelet nélkül, s elsősorban kisebb terjedelmű, könnyebb szettekkel alkalmazható (pl. MILC váz és egy kisebb fix optika).

Tripod

A monopodból következik a tripod, avagy a háromlábú variáns. Állványból és táskából sem lehet eleget felhalmozni, hiszen többféle célra többféle megoldás létezik. Stúdióba a nagyobb, nehezebb, masszív háromlábat ajánlom, ami a legnagyobb fotós szettet is könnyűszerrel elbírja, ugyanakkor utazáshoz elegendő lehet egy korlátozott teherbírású, kisebb állvány.

Fej

Az állványokhoz fej is kell, amire rátesszük a fényképezőgépet. Általános célra – szerintem – a gömbfej a legalkalmasabb, hiszen gyorsan és kényelmesen állíthatjuk be vele a dőlésszöget tetszőleges irányba. Ezerféle szakosodott fejek léteznek, ezeket nem fogom mind felsorolni, de vannak fogaskerék-hajtású precíziós műszerek, panorámafejek stb.

Válltáska

Kényelmes és feltűnésmentes a fotós válltáska, amiről nem rí le, hogy tele van értékkel. Városba, utcai fotózáshoz praktikus és gyors hozzáférést tesz lehetővé. Nem kell belőle hatalmasat venni, hiszen amúgy sem a teljes fotós szett cipelését szolgálja, csupán 1-2 objektív és egy váz férjen bele kényelmesen (meg pár apróság).

Hátizsák

Hátizsák is „kötelező” eleme egy fotós felszerelésének, hiszen ebben nem csak cipelhetjük, hanem tárolhatjuk is a gépeinket, objektívjeinket, vakuinkat. Kettőt ajánlok, egy nagyobbat, amibe minden belefér, illetve egy kisebbet, amibe célzottan tudunk pakolni.

Tok

A félkemény, vagy kemény fedelű tokokba kiegészítőinket, apró vackainkat csomagolhatjuk biztonságosan. Akkumulátorok, vezetékek, kalandkamerák, memóriakártyák mind egy helyre kerülnek, nem karcolnak össze semmit, nem kallódnak el a nagy hátizsákban.

LED lámpa

Nem csak egy rendszervaku, hanem egy folyamatos fényű LED lámpa is erősen ajánlott a fotósnak, filmkészítőnek, hiszen nem csupán a témát tudjuk vele megvilágítani, hanem akár az éjszakai kirándulás közben is szükségünk lehet rá. Különféle előtétszűrőkkel színezhetjük, formálhatjuk a fényét igény szerint. Én azokat a modelleket preferálom, amelyek cserélhető, szabványos akkumulátorokkal, vagy elemekkel működnek. A beépített, „fix” akkus verziók élettartama az áramforrástól függ.

Mini állvány

A mini, vagy asztali háromláb „életmentő” szerepű is lehet, hiszen ezt a támasztékot olyan helyekre is magunkkal vihetjük, ahová nem engedik be a nagy tripodokat. Ráadásul monopod is felcsavarható rá, így „emberméretű” állvánnyá alakítható. De nem csak gépet, hanem vakut, lámpát is szerelhetünk rá.

Adattároló

Ha már fotóztunk, videóztunk, azt a sok adatot valahol tárolni is kell. Elsősorban a merevlemez lehet alternatíva, hiszen a hatalmas, 16+ TB kapacitásúak is elérhetővé váltak átlaghalandó részére. Igaz, manapság már ezek sem olcsók, de egy-két nagyobb HDD szükséges lesz. Érdemes elgondolkozni az optikai meghajtókon is, a Blu-ray lemezekre akár 100 GB adatot is felírhatunk, tárolásuk pedig nem igényel sok helyet.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...