A Canon bemutatta saját, Mesterséges Intelligencia alapú képfeldolgozó rendszerét

Úgy tűnik, az elkövetkezendő évek a Mesterséges Intelligenciáról, és annak a digitális képalkotásra kifejtett hatásáról fognak szólni. Hihetetlen, de bármennyire is új még ez a technológia, mégis szinte senki sem esik ámulatba egy olyan fotorealisztikus portrékép láttán, amit egy MI rendszer hozott létre pár definíciós mondat alapján egy nem létező személyről egy nem létező háttér előtt. Mennyire magas lett az emberiség ingerküszöbe, hogy már az erdőt se látja a fától, hogy nem veszi észre a rá leselkedő veszélyeket..

A finom részletek megmentése zajosodás és képromlás nélkül (Kép forrása: Canon)

Nos, de ez a hír ne a MI sötét lényéről szóljon, hanem inkább a benne rejlő lehetőségekről, amit immár a Canon is felismert és alkalmazni kezdett. A japán gyártó fejlesztői nem is olyan rég mutatták be saját MI alapú képfeldolgozó rendszerüket, ami szintén a gépi mélytanulásra és neurális hálózatokra épül. A Canon japán weboldalán az alábbiakat olvashatjuk (gugli ferdítésben):

„Támadhatnak elkerülhetetlen problémák a fényképek képminőségével kapcsolatban. Például zaj, amely szemcsésedés formájában tűnik fel a fényképen; moaré, amely olyan színmintázatot hoz létre, aminek nem kellene léteznie, vagy például a kép elmosódása, amelyet az objektív okoz. Előfordulhatnak szellemképek, tükröződések is. Ha nagy látószögű objektívet használunk, a képminőség az objektív közepén kívüli peremterületeken elmosódott lesz az objektív optikai teljesítményének romlása miatt. A mesterséges intelligencia technológia fejlődésével és a mélytanulási technológiának különféle módokon történő alkalmazásával a Canon, mint a fényképezőgépek és objektívek széleskörű tudásával rendelkező vezető vállalata, elkötelezett a fényképezés elvének elkerülhetetlensége mellett. Ennek a problémának a megoldása érdekében ezért maga a Canon is közvetlenül foglalkozott a mélytanulásos képfeldolgozó technológia fejlesztésével.”

Kép forrása: Canon

S hogyan működik a Canon eljárása?

„A Canon mélytanulásra épülő képfeldolgozó technológiája, amelynek célja az élethű fényképezés, három területet fed le: a zajcsökkentést, a színinterpolációt és az aberráció-diffrakció korrekciót (objektív elmosódás korrekciója). Mindkét területet eddig elvi problémának tekintették. A mélytanulási képfeldolgozó technológia eredményeinek nagy pontosságának elérésének kulcsa elsősorban az, hogy hány pár „tanárkép” és „tanulókép” (tanulási adat) készíthető el. A Canon hatalmas képadatbázissal rendelkezik, amelyet a fényképezőgépek és objektívek eddigi fejlesztése során halmoztak fel, és amely minden elképzelhető témát lefed, és RAW adatokat tárol részletesebb információkkal, például JPEG formátumban. Ezen kívül nagy mennyiségű ideális betanító adatot tudtunk összegyűjteni a fényképezőgép gyártó egyedülálló know-how-jának felhasználásával, amely jól ismeri azt, hogy a kamera beállításai hogyan befolyásolják a képminőséget.”

A Mesterséges Intelligenciával tehát igen jó hatékonysággal lehet fellépni a zajosodás, a moiré, az él-elszíneződések (CA), a diffrakció, vagy akár a homályosság ellen (részletek rekonstrukciója). A Canon oldalán rengeteg példa található, a fenti csak egy pár ezek közül.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...