„Mégis, mikor frissítsem a fotós felszerelésemet?”

A világjárvány végeztével a világ újra fellélegzett egy kicsit, hogy aztán egy háborúra és az azt követő világgazdasági válságra ébredjen. Sebaj, ha már komoly esélye van egy harmadik világháborúnak, legalább éljünk addig egy kicsit: eljött az ide, hogy kissé „felfrissítsük” fotós felszerelésünket. Vagy mégsem? Mégis, mikor érdemes költeni a „cuccra”? Milyen valós érveket sorakoztathatunk fel a pénzköltés mellett? A photofocus.com egy érdekes kis cikket fogalmazott meg erről a kérdésről, amit saját véleményemmel, gondolataimmal fűszerezve prezentálok.

Az elektronika világa eleve a gyors avulásról szól – egy tegnap még iszonyatosan erősnek mondott számítógép mára csupán átlagos, holnapra pedig már elavult lehet. A fotográfia digitális érájába lépve, sajnos, követte ezt a trendet; szinte havonta jelennek meg újabbnál újabb masinák, amik mindig valamiben többet, jobbat ígérnek elődeiknél. Kérdés, persze, hogy ezeket az ígéreteket mennyire tartják be aztán..

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e frissíteni?

Fontos szem előtt tartani, hogy az új felszereléstől nem leszel jobb fotós! De ezt gondolom, mindenki tudja, ráadásul a frissítés sem azt jelenti, hogy a legújabb, legszuperebb masinát, vagy objektívet fogjuk beszerezni. Tehát, elsősorban akkor érdemes valami „újat” venni, ha a régi már nem működik, elromlott, elkopott, vagy már annyira idejétmúlt, hogy műszakilag és minden egyéb szempontból (pl. szoftveres támogatottság) elavultnak tekinthető. Ha azért maradsz le egy-egy képről, mert túl lassú az AF, vagy nem tudod elég magasra emelni az érzékenységet, ha túl zsizsikes az elektronikus kereső, ha már nem kapsz olyan memóriakártyát, amit a géped még kezel, ha már utángyártott akkumulátor sincs a vázadhoz, akkor valószínűleg megérett a szetted egy cserére, de minimum egy komolyabb beruházásra.

Egy másik releváns ok az lehet a frissítés mellett, ha már minden szempontból kinőtted a rendszert. Tegyük fel, évekkel ezelőtt vettél egy kezdő szettet, egy olcsó vázat mondjuk két gyenge fényerejű zoommal, hogy megtanuld velük a fotózás alapjait. Mára viszont olyan tudásra tettél szert, olyan témákat fényképezel, ahol a mostani gép és optika már egyszerűen képtelen lépést tartani.

És akkor itt jön képbe a jelenlegi világgazdasági helyzet: tényleg megéri-e cserélned, bővítened a rendszert, vagy csak kifizetnél egy húzósabb summát, hogy aztán csak hosszú évek múlva láss némi megtérülést, ha egyáltalán. Az új rendszer által többet fogsz fényképezni? Adja isten, esetleg több pénzt fogsz vele keresni? Jobb lesz az elkészült fotók képminősége? A régi felszerelés eladásával mennyit tudsz fedezni az új eszközök költségéből? Esetleg ki is próbáltad az új eszközöket vásárlás előtt? Tényleg a kiszemelt termékekre van szükséged, vagy csak elkapott a kütyümegszerzési láz?

Szóval, érdemes észnél lenni, akár többször is átgondolni, mire lehet ténylegesen szükséged, mi az, amivel még el tudsz lavírozni egy ideig, s mi az, aminek a cseréje már nem halogatható tovább.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...