Ne veszítsd el képeidet!

Szerintem már többször volt szó arról, hogyan kerülhetjük el fényképeink elvesztését, de inkább legyen még egyszer szó a védelemről, mint elvesszen egy soha többé meg nem ismételhető pillanat. Azt is leírtam már ezerszer, hogy csak kétféle fotós létezik: akinek már volt, és akinek majd lesz fájlvesztése. Szóval, íme pár bevált tanács a katasztrófa elkerüléséhez:

1) Mindenképp minőségi, márkás „digitális filmet”, azaz memóriakártyát vásárolj megbízható, hivatalos forrásból! Én a SanDisket ajánlom, sosem volt vele bajom, de nyilván ahány ember, annyiféle ízlés.

2) Megfelelően tárold a memóriakártyákat! Általában minden memóriakártyához adnak egy műanyag tokot – ez alapnak nem rossz, de nem is egy életbiztosítás. Fotós szaküzletekben lehet kapni vízálló memóriakártya tokokat, amelyekbe akár többféle formátumból több darabot is eltárolhatunk. Ne sajnáld rá a pénzt, megéri!

3) Ha a fényképezőgépedben két kártyafoglalat van, akkor használd is ezeket! A fotómasina menüjében minimum be lehet állítani, hogy a fájlok mentése folytonosan, vagy tükrözve történjen. Válaszd az utóbbit, ekkor ugyanis az exponálás után a készülék mindkét memóriakártyára ugyanazt az adathalmazt írja ki, így azonnal két példányod van a fotóból.

Külső HDD-k – szerezz be te is párat

4) Rendszeresen készíts mentést a képeidről, videóidról! Ments Blu-ray lemezre, DVD-re, külső merevlemezre – tárolj egyet a másolatokból máshol, mint ahol laksz. Például vidd el szüleidhez az egyik vinyót, így bár macerásabb a mentés, de ha például havonta átmásolod az összes adattárolódra a friss fájlokat, akkor legfeljebb, azaz legrosszabb esetben is csak egy havi anyagot veszítesz.

5) Sokan esküsznek rá, én nagy ívben elkerülöm a fájlok felhőben való tárolását, de a munka jellegű képeket akár a felhőbe is feltöltheted. Több ingyenes szolgáltató van, de a nagyobb tárterületekért pár ezer forintnyi havidíjat kell fizetni mindenhol.

Van belőlük pár a fiókomban..

6) Legyen rendszered a képek, videók kategorizálására, azaz a friss fájlok ne „vesszenek el” egy hatalmas halmazban. Nálam dátum szerint vannak a képek, de a külön munkákat a megbízó nevével, a dátummal, illetve a munka címével is jelölöm.

7) Ha már beüt a menykő: ne pánikolj, vedd ki a kártyát a fotógépből, tedd félre, majd otthon, nyugodt körülmények közt próbáld meg leolvasni róla az adatokat fájlmentő szoftverekkel. Ezekből is léteznek ingyenesek, de a jobbakért, illetve az extra szolgáltatásokért fizetni kell. Vannak kártyagyártók, akik „ingyenesen” adnak ilyen szoftvert, ha vásároltál tőlük egy terméket. Jellemzően a szoftver letölthető a honlapjukról, a kártya mellé kapott kóddal pedig telepítheted azt a számítógépedre. Szerencsére évek óta nem volt ilyenre szükségem, bevallom, most gondban lennék, ha kellene ajánlani valami tuti programot. Mivel SanDisk kártyáim vannak, én a SanDisk szoftverét tölteném le első körben. Gugli a barátod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...