Beépített 4-tengelyes stabilizátorral érkezik a DJI Ronin 4D!

Míg a többi gyártó a legkülönfélébb előzetes kedvcsinálókkal húzza idegszálainkat, addig a DJI úgy döntött, hosszas beharangozás és izgatás helyett inkább váratlanul nyakunkba zúdítja bejelentését, aminek főszereplője a világ első olyan kamerája, amiben 4-tengelyes képstabilizátor ügyködik! Azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Ronin 4D egy valóban forradalmi termék, azaz sokkal inkább kamerarendszer. A készülék egy sor olyan újdonsággal lett felvértezve, ami vagy egyedülálló, vagy kimagasló a maga kategóriájában. A Ronin 4D lelke a DJI saját fejlesztésű CineCore 3.0 lapkakészlet, amivel akár 8K felbontású RAW mozgóképeket is rögzíthetünk belső adattárolóra.

Kép forrása: DJI

Az új izmos jelfeldolgozó motorhoz kétféle Zenmuse X9 (full frame lapkával szerelt) gimbal rendszer közül választhatunk: az egyik 8K, a másik 6K felbontású videókat vesz fel. Mind az X9-8K, mind az X9-6K ismeri az Apple ProRes 422 HQ és a ProRes RAW formátumokat csakúgy, mint az egyszerű H.264 kodeket. A Zenmuse X9-8K 75 kép/mp-es, míg a Zenmuse X9-6K 60 kép/mp-es képfrissítésre képes – utóbbinál választható opció a 4K/120 fps. Mindkét egységet DL, vagy Leica M foglalattal lehet rendelni, de a gyártó nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a későbbiekben másféle bajonettel kínálja a kamerákat.

Kép forrása: DJI

Mindkét Zenmuse modellben kétlépcsős natív jelerősítés található; dinamikatartományuk 14 FÉ-körül alakul. A kamerákat kilenc beépített fizikai szürkeszűrővel is felszerelték, így ND2 és ND512 közötti értékeket váltogathatunk igény szerint. A videokamerák által rögzített nyersanyag megfelelő színvilágáról a DJI Cinema Color System rendszere gondoskodik. A DJI Zenmuse X9-8K szinte számtalan felvételi módot kínál, ezeket az alábbi táblázatban foglalta össze a DJI illetékese:

Kattints! Kép forrása: DJI

Térjünk még vissza egy kicsit a Ronin 4D 4-tengelyes képstabilizátorához: az egység a Z-tengely mentén is aktív stabilizációt kínál, így a függőleges irányú bemozdulások is kiszűrhetők. A DJI saját drónjaiból merített ihletet, azaz nem csoda, hogy a Ronin 4D-ben is többféle (előrefelé és lefelé irányított) érzékelő található, amelyek az operatőr remegéseit, mozgásait figyelik.

A DJI Ronin 4D-ben háromféle élességállítási módszer található: az egyik a kézi élességállítás, a második az automatikus fókusz, míg a harmadik az úgynevezett automatizált manuális fókusz (AMF). Utóbbi kettő a beépített LiDAR távmérő egységet használja, így tíz méteren belül olyan helyzetekben is képes élesre állni, illetve témát követni a kamera, ahol – fény hiányában – más rendszer csődöt mondana. Az egyedi AMF fókuszmódnál a videokamera állítja az élességet, ám az operatőr bármikor belenyúlhat a folyamatba. A kézi élességállításhoz a LiDAR hullámformát hívhatjuk segítségül, ami lehetővé teszi a legpontosabb fókuszhúzást is.

Kép forrása: DJI

A Ronin 4D vezeték nélküli jelátvitelben is tündököl: itt is a drónok világából merítettek a fejlesztők, ugyanis beépítették az O3 Pro adatátviteli technológiát a kamerába. Ez a rendszer Full HD felbontásban 60 kép/mp-es képfrissítéssel küldi vezeték nélkül a jelet külső monitorra. Ez önmagában még nem lenne óriási teljesítmény, de a hatótáv már annak mondható: szabad rálátás esetén akár bő 6 kilométerre is lehetünk a kamerától a monitorral. Ehhez a rendszer 2,4 és 5,8 GHz-es sávszélességet használ. A vezeték nélküli adatfolyamot AES 256-bites titkosítással küldi a kamera, így az adattolvajoknak lesz egy „kis” munkájuk, mire megnézhetik a felvételt.

Kép forrása: DJI

Bármilyen monitorral használható a Ronin 4D, de a DJI saját, 7”-os kijelzőt is készített az újdonságához. A jó fényerő mellett beépített giroszkópja is van a monitornak, így azt akár mozgásvezérlőként is használhatjuk. Van beépített microSD kártyafoglalat, amire a Full HD 60 fps-es keresőképet rögzíthetjük.

Kép forrása: DJI

A Ronin 4D képanyaga háromféle módon rögzíthető: 1) belső CFexpress kártyára, USB-C-n keresztül SSD-re, vagy a DJI saját PROSSD 1 TB-os SSD-jére (a DJI ez utóbbit ajánlja a „legstabilabb” megoldásként). A Ronin 4D beépített mikrofonokkal is fel van vértezve, amelyekkel 24-bites kétcsatornás hangot vehetünk fel. Külső egységeket a két 3,5 mm-es aljzatra csatlakoztathatunk, de XLR csatlakozókkal megáldott kiegészítőt is rápattinthatunk a rendszerre. Az áramellátásról a DJI TB50 típusú akkuja gondoskodik, ami megtalálható a Ronin 2 és az Inspire 2 rendszerekben is. Egy akkutöltettel akár 2,5 órányi videót vehetünk fel, ami jó teljesítménynek mondható.

Kép forrása: DJI

A DJI Ronin 4D 6K 7200 dolláros áron lesz megvásárolható idén decembertől, míg a 8K-s változat 11 500 dollárba fog kerülni – utóbbiról egyelőre nem tudni, mikor kerül a boltokba. Bővebb információért látogass el a DJI honlapjára. (Forrás: dpreview.com)

Kép forrása: DJI

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...