A Szocsi-i Olimpia: állommeló a leggyorsabbaknak

Szeretsz reggelente kényelmesen nyújtózkodni, kávézni, zuhanyozni, esetleg még egy kicsit a legfrissebb újságban nézelődni? Fotósként megszoktad, hogy minden egyes képed alaposan megkomponálod, majd milliméterpontosan megvágod a számítógépen, elvégzed kényelmesen a (szerinted) szükséges utómunkálatokat, majd hátradőlsz és lazítasz? Akkor a téli olimpián ne akarj munkát fotósként, mert valószínűleg véget érne a teljes műsorszám, mire pislognál egyet!

szocsi.jpg

Az egyre gyorsuló élet (internet, mobilok, tévés közvetítések stb.) egyre gyorsabb reakcióidőt követel meg a sportesemények fotósaitól is. Míg korábban akár 12 óra is rendelkezésre állt az elkészített fényképek átnézésére, kiválogatására és szerkesztésére, addig a tavaly nyári olimpián már csak hatod ennyi, azaz 2 óra állt a fotóriporterek rendelkezésére. Most, a Szocsi-i téli olimpián pedig már csak az egyes műsorszámok közti szünetek adnak lehetőséget a fotósnak arra, hogy a fentebb felsorolt munkákat mind elvégezze és fel is töltse a kiválogatott fotókat az ügynökség szerverére. Jeff Cable, egy sportfotós, aki az olimpián jelenleg is dolgozik, alábbiakat mondta:

„[…] Most, az internetes korszak egyre gyorsuló tempója mellett, azt akarják tőlem [az ügynökségek], hogy minden szünetben toljak fel képeket az aktuális műsorszámról. Tehát, ha megszólal a szünetet jelző hang a hoki meccs első része után, 14 perc áll rendelkezésemre, hogy áttöltsem a fotókat a fényképezőgépről a számítógépemre (RAW-ban fotózom), hogy átválogassam ezeket, hogy szerkesszem, átméretezzem és feltöltsem a kiválasztottakat az amerikai csapat szerverére. És mind ezt úgy kell végrehajtanom, hogy a szünet végére már készen legyek mindennel és a helyemen ülve, fényképezővel a kezemben várjam a meccs következő félidejét. Csak semmi hajsza..”

Látható tehát, hogy a meló igen stresszes tud lenni, hiszen mindenki tegnapra akarja a holnapi képeket – persze csak és kizárólag a legjobb fotók kerülhetnek a magazinokba, napilapokba, úgyhogy ügyelni kell a tökéletes technikai kivitelezés (élesség, zajszint, expozíciós idők, gyútáv stb.) mellett a megfelelő kompozícióra is. Csak lazán, mi? (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...