A Nokia Lumia 1020 az egészségügyi kutatásban

Dr. Mark Li-cheng Wu és Dr. John Paul Graff ismert figurák a fotomikrográfia szakterületén, s ezen felül önjelölt Lumia rajongók. Ezek ismeretében nem kell fehérköpenyes zseninek lenni ahhoz, hogy felismerjük, a kettő ötvözéséből roppant érdekes dolgok sülhetnek ki. Tény, hogy a PureView technológia és a csúcskategóriás mikroszkópok összeházasítása által a páros olyan szintekre emelte a szövetkórtant (testszövetek betegségekre való vizsgálata), ami által az emberiség korábban lehetetlennek vélt mértékű előnyökhöz juthat.

lumia1020all

„Egy olyan HIV pozitív betegnél használtuk ezt a technológiát, aki vékonybél spirochetosis fertőzésben (bakteriális fertőzés, amely erős hasmenéses tüneteket okozhat) is szenvedett. Azonban a baktérium mérete miatt igen nehéz a diagnózis felállítása: kisebb mint egy vörösvértest, csupán pár mikron a hossza. Szerencsére a Lumia 1020-szal kis nagyítás mellett tudtunk készíteni olyan felvételt, amibe később annyira bele tudtunk zoomolni, hogy azonosíthatóvá vált a bacilus, így a megfelelő kezelést el lehetett kezdeni. Innen még tovább nagyítható a kép, amin így finom részletek válnak láthatóvá, mint például a sejtek alakja, színe, a méretkülönbségek, illetve hogy vannak-e bennük további kisebb élősködő fertőződések.” – mondta Dr. Graff.

Lumia-Microscope-shot

„Korábbi tanulmányunkban elfelejtettük említeni, hogy az általunk közölt képek nem tükrözik a Lumia képességeit, ezek ugyanis csupán JPEG fotók voltak; a nyers DNG állományok sokkal több részletet tartalmaznak, mint a leközölt felvételek. Persze, ezek a fájlok hatalmasak és tárolás szempontjából kevésbé előnyösek, de a képminőség tekintetében sokkal több hozható ki belőlük.” – fűzte hozzá Dr. Wu.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a Lumia 1020 típusú okostelefonra esett a választás, Dr. Graff az alábbiakat felelte:

„Ennek több oka is van. Először is a hatalmas felbontás miatt. Másodszor az optikai képstabilizátor miatt, aminek segítségével akár a mikroszkóp okulárjához kézzel odatartva is lehet fotózni. […] A választás harmadik oka a szenzor pixeleinek mérete volt. Az 1,01 mikronos pixelméret minőségromlás nélküli zoomolást tesz lehetővé a mikroszkópok világában, ahol csekély mértékű kölcsönhatás tapasztalható a tárgylemezen áthaladó fénysugár és a mikroszkóp üveglencséi közt. Ez azonban már olyan mértékben is csökkentheti a felbontást, ami már csupasz szemmel is észlelhető. Ezeknél a kis arányoknál fényképezéssel hozható ki a legtöbb a rendszerből.”

A párbeszédben, amit a két kutatóorvos a Nokiával folytatott, további tapasztalt előnyöket is említettek a Lumia 1020 okostelefon kamerájának használatával:

  • Flexibilis, azaz nincs egy konkrét mikroszkóphoz kötve
  • MS Windows-zal való integráció
  • Jó optikai képstabilizáció
  • Kedvező ár a dedikált kamerákhoz képest (azok akár több millió forintba is kerülhetnek)
  • Gyors munkafolyamat (mikroszkóphoz való illesztés, képkészítés, képtovábbítás vezeték nélküli szolgáltatások igénybevételével)
  • Hatalmas felbontás
  • Teljesen egyéni igények szerint alakítható alkalmazásokkal

Azonban a tudósok felsorakoztattak egy pár fejlesztési javaslatot is, melyek szerint:

  • Érdemes lenne nagyobb kapacitású akkut fejleszteni a Lumia 1020-hoz
  • Szükséges lehet egy beépített lencsevédő
  • Gyorsabb sorozatfelvételi és adatmentési sebesség
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...