Jön a karácsony – ne légy hülye!

Bocs a durva fogalmazásért, de felbosszantottak. Egy haver kérdezi tőlem, hogy milyen fényképezőgépet vegyen magának. Karácsonyra meglepné magát egy tutkó kis cserélhető objektíves géppel. Tükör nélkülivel, vagy tükrössel – mindegy. Oké, felsoroltam neki gyorsan pár Fuji, Olympus, Panasonic és Nikon gépet, erre ő bevágja, „de azt olvastam erről az XY-márkás masináról, hogy az milyen király”. Kérdezem tőle, hogy ugye akarja majd még fejleszteni a rendszerét, hiszen cserélhető objektíves gépet az ember általában azért vesz, hogy igény szerint a kitobjektíven kívül más optikát is felcsavarhasson a vázra. Mondja igen. Erre én: „akkor meg miért nem rendszerszinten gondolkozol? Egy váz nem egyenlő egy rendszerrel”. Erre ő: „de olyan jó a szenzor, és olyan jó fogása van annak a gépnek..”.

Egy tökös rendszer – a kép csak illusztráció!

Na itt megmondtam neki, hogy azt vesz, amit akar, de később ne jelentkezzen nálam, hogy bővítené a szettet egy vakuval, objektívvel – akármivel, mit ajánlok, mert nem fogok neki (tudni) segíteni. A lényeg az egész sztoriban, hogy tök mindegy, mit veszel, de előtte rendszerszinten nézd meg, mit tud nyújtani neked a gyártó, akinek a házába be akarod vásárolni magad! A fent felsorolt gyártókkal nagyon nem lehet mellényúlni, hiszen mind évtizedek óta gyártanak objektíveket (is), amiket saját gépeikhez, azok AF rendszeréhez illesztettek a mérnökök, és iszonyat nagy a kínálat: nem egy, hanem kapásból többféle ár- és minőségkategóriába sorolható makró- portré- tele- és nagylátó objektívet kínálnak, de vannak saját tervezésű vakuk, portrémarkolatok és isten tudja még mi minden, amit házon belül terveztek, gyártottak évtizedes tapasztalat alapján.

Ne egy-egy váz tulajdonságai alapján bukd el a nehezen összespórolt pénzedet! Biztos vannak olyan funkciók, tulajdonságok, amiben még egy szórakoztatóelektronikára szakosodott cég is kimagaslót tud nyújtani, de mit sem ér az, ha a körítés nincs meg. A „fényképezőgépet” egy ökorendszerként kell elképzelni, ami alábbi elemekből áll:

 • Fényképezőgép
 • Objektív
 • Vaku
 • Portrémarkolat, akkuk, hálózati adapterek
 • Egyéb kiegészítők (pl. vezetékes, vezeték nélküli kioldó, külső elektronikus kereső stb.)
 • Szervizszolgáltatás (!)
 • Használtpiacon való masszív jelenlét
 • Fotótechnikai, optikai elemek gyártásában szerzett több évtizednyi tapasztalat
 • Saját gyártású összetevők (lásd fentebb)
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Danir

  és szabad tudni miről beszélt ő? jöhet priviben is. Bár van tippem de kíváncsi vagyok… Amúgy igen a váz önmagában kevés.

  • mlzphoto

   nem publikus, még valaki rosszra gondol 🙂

 • Nem utolsósorban gondolja végig, mit szeretne elérni, mennyi pénze lesz erre.
  Ha nem fog tudni obikat venni, akkor úgyis mindegy, mit vesz.
  Ha jó használt obi kínálat van, az jó pont.
  Ha van hozzá olcsó vaku, az is.
  Van hozzá olcsón az a fajta optika, amire ő akarja használni?

  Kezdőnél plusz nehézség, hogy valószínű ő sem tudja, mit akar. Először úgyis mindent le akar fényképezni. Van, hogy később is.
  Én mondjuk m4/3-at szoktam javasolni, mert azzal mindenfelé el lehet menni, ami képet ad, az arra rámegy. Ha komolyabban akar fotózni, akkor belépő tükrösöket.

  • ANOka

   Mert az m4/3-mal nem lehet “komolyabban” fotózni?
   Ebben nem értek veled egyet.

   • De lehet, kissé rosszul fogalmaztam. Ha hobbista szeretne maradni, akkor tökéletes neki egy MILC. Ha a professzionalitás felé akar menni, akkor lehet jobb, ha tükrös rendszert kezd építeni.
    Más, sok mindenben.
    Van belépő Olympus MILC-em, és belépő Canonom, 1 éves eltéréssel készültek. Ég és föld. Mostanra már nincs ekkora külömbség, persze, de van, és egy hivatásosnak esetleg fontos lehet. Ugyanígy APS-C után a fullframe is whoooa. (Sajnos fullfrémet csak egyszer próbáltam.)
    Szóval szeretem a MILC-eket (főleg, a kis bázistáv miatt : http://kilatasgaleria.blog.hu/2016/01/31/oreg_objektiv_nem_ven_objektiv , meg felment erre még scannerből bontott lencse is 😀 ), de nem tartom mindenhatónak.

 • Wagner úr, a kékszakáll

  De leginkább is karácsony után vásárolj, a lecserélt és használtpiacra dobott gépek és lencsék között ugyanannyi pénzért sokkal jobbat is kaphatsz.

  • mlzphoto

   asserossz

 • Ajtay Zoltan

  Talan meg az is szempont lehet, hogy ha alabbhagy a kezdeti lelkesedes (vagy mert kell a penz, mert jon a gyerek, stb.), es kiszallna az egeszbol, akkor el lehet-e adni, es mennyiert, mondjuk pl. fel vagy egy ev mulva? Jo pelda erre erre a Samsung nehany fenykepezogepe, szerinted mennyiert lehet most eladni, ill. te vennel most ilyet?