Jön a karácsony – ne légy hülye!

Bocs a durva fogalmazásért, de felbosszantottak. Egy haver kérdezi tőlem, hogy milyen fényképezőgépet vegyen magának. Karácsonyra meglepné magát egy tutkó kis cserélhető objektíves géppel. Tükör nélkülivel, vagy tükrössel – mindegy. Oké, felsoroltam neki gyorsan pár Fuji, Olympus, Panasonic és Nikon gépet, erre ő bevágja, „de azt olvastam erről az XY-márkás masináról, hogy az milyen király”. Kérdezem tőle, hogy ugye akarja majd még fejleszteni a rendszerét, hiszen cserélhető objektíves gépet az ember általában azért vesz, hogy igény szerint a kitobjektíven kívül más optikát is felcsavarhasson a vázra. Mondja igen. Erre én: „akkor meg miért nem rendszerszinten gondolkozol? Egy váz nem egyenlő egy rendszerrel”. Erre ő: „de olyan jó a szenzor, és olyan jó fogása van annak a gépnek..”.

Egy tökös rendszer – a kép csak illusztráció!

Na itt megmondtam neki, hogy azt vesz, amit akar, de később ne jelentkezzen nálam, hogy bővítené a szettet egy vakuval, objektívvel – akármivel, mit ajánlok, mert nem fogok neki (tudni) segíteni. A lényeg az egész sztoriban, hogy tök mindegy, mit veszel, de előtte rendszerszinten nézd meg, mit tud nyújtani neked a gyártó, akinek a házába be akarod vásárolni magad! A fent felsorolt gyártókkal nagyon nem lehet mellényúlni, hiszen mind évtizedek óta gyártanak objektíveket (is), amiket saját gépeikhez, azok AF rendszeréhez illesztettek a mérnökök, és iszonyat nagy a kínálat: nem egy, hanem kapásból többféle ár- és minőségkategóriába sorolható makró- portré- tele- és nagylátó objektívet kínálnak, de vannak saját tervezésű vakuk, portrémarkolatok és isten tudja még mi minden, amit házon belül terveztek, gyártottak évtizedes tapasztalat alapján.

Ne egy-egy váz tulajdonságai alapján bukd el a nehezen összespórolt pénzedet! Biztos vannak olyan funkciók, tulajdonságok, amiben még egy szórakoztatóelektronikára szakosodott cég is kimagaslót tud nyújtani, de mit sem ér az, ha a körítés nincs meg. A „fényképezőgépet” egy ökorendszerként kell elképzelni, ami alábbi elemekből áll:

 • Fényképezőgép
 • Objektív
 • Vaku
 • Portrémarkolat, akkuk, hálózati adapterek
 • Egyéb kiegészítők (pl. vezetékes, vezeték nélküli kioldó, külső elektronikus kereső stb.)
 • Szervizszolgáltatás (!)
 • Használtpiacon való masszív jelenlét
 • Fotótechnikai, optikai elemek gyártásában szerzett több évtizednyi tapasztalat
 • Saját gyártású összetevők (lásd fentebb)
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Danir

  és szabad tudni miről beszélt ő? jöhet priviben is. Bár van tippem de kíváncsi vagyok… Amúgy igen a váz önmagában kevés.

  • mlzphoto

   nem publikus, még valaki rosszra gondol 🙂

   • Jack_Package

    Gondolom Sony, a “szorakoztatoelektronikàra szakosodott cég” félmondatbol. 😛 Bàr azért ök se ma kezdtek fényképezögépet gyàrtani, meg nem hiszem, hogy olyan rossz lenne az ökoszisztéma ugyhogy lehet mellélöttem.

 • Nem utolsósorban gondolja végig, mit szeretne elérni, mennyi pénze lesz erre.
  Ha nem fog tudni obikat venni, akkor úgyis mindegy, mit vesz.
  Ha jó használt obi kínálat van, az jó pont.
  Ha van hozzá olcsó vaku, az is.
  Van hozzá olcsón az a fajta optika, amire ő akarja használni?

  Kezdőnél plusz nehézség, hogy valószínű ő sem tudja, mit akar. Először úgyis mindent le akar fényképezni. Van, hogy később is.
  Én mondjuk m4/3-at szoktam javasolni, mert azzal mindenfelé el lehet menni, ami képet ad, az arra rámegy. Ha komolyabban akar fotózni, akkor belépő tükrösöket.

  • ANOka

   Mert az m4/3-mal nem lehet “komolyabban” fotózni?
   Ebben nem értek veled egyet.

   • De lehet, kissé rosszul fogalmaztam. Ha hobbista szeretne maradni, akkor tökéletes neki egy MILC. Ha a professzionalitás felé akar menni, akkor lehet jobb, ha tükrös rendszert kezd építeni.
    Más, sok mindenben.
    Van belépő Olympus MILC-em, és belépő Canonom, 1 éves eltéréssel készültek. Ég és föld. Mostanra már nincs ekkora külömbség, persze, de van, és egy hivatásosnak esetleg fontos lehet. Ugyanígy APS-C után a fullframe is whoooa. (Sajnos fullfrémet csak egyszer próbáltam.)
    Szóval szeretem a MILC-eket (főleg, a kis bázistáv miatt : http://kilatasgaleria.blog.hu/2016/01/31/oreg_objektiv_nem_ven_objektiv , meg felment erre még scannerből bontott lencse is 😀 ), de nem tartom mindenhatónak.

  • Jack_Package

   Én mondjuk teljesen kezdönek ezért nem is ajànlanék cserélhetö objektives rendszert. Màr ha a pénz szàmit, mer elég dràga mulatsàg ezzel kisérletezni.

   • Annyira nem drágák, ugyanannyiért vehet kompaktot is, ami sokkal kevesebb lehetőséget ad.
    És kb. a MILC-DSLR -közeli árú kompaktok adnak olyan képet, mint a korábban említettek, de annyival nehézkesebb majdnem mindnek a kezelhetősége, stb., hogy tök felesleges.
    Arról nem beszélve, hogy megveszik a 60 ezres kompaktot, amin egy rakás dolgot nem is lehet megoldani (pl. nincs manuális mód), aztán csodálkoznak, hogy nem olyan a kép, mint amit vártak.
    Ha meg elkezd érdeklődni a fotózás iránt, akkor azért ütközik falba, mert korlátozza a technika, ha nem érdekli, csak jóképeklegyenek, akkor is jobban jár egy belépő cserélhető obissal.

    • Jack_Package

     Ha nem érdekli, csak “joképeklegyenek” akkor inkàbb zavaro lesz sztem egy komolyabb gép, ahhoz nem kell komoly technika, meg “lehetöségek”, csak némi szem a fotozàshoz. Akit nem érdekel annyira a fotozàs, nem fog manuàlis moddal, meg utolagos szerkesztéssel szarakodni, fellök rà egy filtert max, azt megy facebookra. Ott a végére tökmindegy, mire letömöriti a szerver, hogy mivel lötted. Amugy meg egy kompaktot, amire nem 1-2 havi fizetést szort el az ember, azért könnyebben cseréli, mint ha ràjön, hogy nem megfelelö rendszerbe fektetett. De kinek hogy.

 • Wagner úr, a kékszakáll

  De leginkább is karácsony után vásárolj, a lecserélt és használtpiacra dobott gépek és lencsék között ugyanannyi pénzért sokkal jobbat is kaphatsz.

  • mlzphoto

   asserossz

 • Ajtay Zoltan

  Talan meg az is szempont lehet, hogy ha alabbhagy a kezdeti lelkesedes (vagy mert kell a penz, mert jon a gyerek, stb.), es kiszallna az egeszbol, akkor el lehet-e adni, es mennyiert, mondjuk pl. fel vagy egy ev mulva? Jo pelda erre erre a Samsung nehany fenykepezogepe, szerinted mennyiert lehet most eladni, ill. te vennel most ilyet?

 • Lecza Attila

  És kezdjük ott, hogy vegyen előbb egy bridge/kompakt akármilyen gépet. Ha azt használja is és már kevésnek érzi, csak azután váltson rendszerre…

 • Gályász Ferenc

  Azért ha arról a gyártóról van szó, amire sokan gondolunk, akkor nem értek veled egyet. Én hivatásosként pont most váltok rá át Canonról, mert sokkal több lehetőséget kínál számomra. Éppen tegnap kezdtem el írni egy cikket a rendszerváltásom történetéről, egyelőre csak a gépemen létezik, de hamarosan elkészül.

  A lényeg, hogy én fotósként egyből rendszerszinten vizsgáltam a lehetőségeimet, és ma már rendszerszinten nézve sem szabad alábecsülni ezt a bizonyos gyártót! Még 5-10 éve más volt a helyzet, elismerem. De ma már többféle vaku és egyéb kiegészítő van hozzá olcsón, kínából, ugyanúgy, mint Canonhoz és Nikonhoz. Nem feltétlen muszáj már a drága, saját márkás cuccokat megvenni, lehet már itt is kerülőúton járni. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy ha valakinek nincs feltétlen szüksége a natív objektívparkra, akkor adapterek segítségével gyakorlatilag bármilyen objektívet tud használni a vázon. Jelenleg én is ezt teszem, de hamarosan váltok natív obikra, ami pedig nincs, arra ott a gyönyörűen működő adapterem. Egyébként az objektívpark is szépen gyarapodott az elmúlt években. Ilyen ütemben még a két piacvezető gyártó sem fejleszt, ahogyan ez a bizonyos “szórakoztató elektronikára szakosodott cég” felvette a versenyt a nagyokkal. Neki még vannak tervei, látja, milyen irányban kellene fejleszteni, és nem toporog egy helyben, mint a Canon, amelyikkel bár közel egy évtizedet lehúztam (előtte minoltás-sonys voltam), de jelenleg már nem találtam meg náluk a fejlődés igazi lehetőségét.

  Amúgy csak halkan súgom meg, éppen az ismerősnek ajánlott Olympus, Fuji és Panasonic gépekhez nem lehet annyi olcsó, utángyártott, de jó minőségű kiegészítőt kapni (pl. maradjunk mindjárt a normális teljesítményű, TTL-képes rendszervakunál, vagy a HSS képességgel megáldott vaku távvezérlőnél). Való igaz, gyári termékek beszerezhetők a fentiekhez is – drága pénzen, de azok a meg nem nevezett gyártónál is rendelkezésre állnak igen jó minőségben. Az “évtizedek óta” pedig nem minden – szerintem. Pont azért váltok Canonról, mert a 3/4 évszázad alatt eljutott arra a szintre, hogy már nem képes, vagy talán nem is akar olyan ütemben fejlődni, mint az újabb, kisebb, feltörekvő márkák. Ő már a csúcsra küzdötte magát, ahonnan valóban nehéz letaszítani – de le lehet!

  Lehet, hogy a magyarországi hivatásos fotós társadalmat vizsgálva az még nem érett meg egy ilyen váltásra, amit sok külföldi társammal együtt most pl. én megléptem (meg hát iszonyú költséges is), és valószínűleg sokan lesznek, akik nem is fogják megérteni a döntésemet. De én nem is a hazai, hanem a nemzetközi tapasztalatokból indulok ki minden esetben, ott pedig óriási tábora (és természetesen ellentábora is) van a márkának a legprofibb fotósok közül is. A megrendelő számára a cél pedig úgyis mindig a végeredmény, az pedig, hogy nekem könnyebb, ésszerűbb, logikusabb egy XY márka aprócska gépével meglőni ugyanazt a minőségű a fotót, mint mondjuk egy épp idén évfordulóját ünneplő dögnehéz monstrummal, az már az én dolgom, a saját életemet könnyítem meg vele.

  Köszönöm, hogy hozzászólhattam. 😉

 • Gályász Ferenc

  Azért ha arról a gyártóról van szó, amire sokan gondolunk, akkor nem értek veled egyet. Én hivatásosként pont most váltok rá át Canonról, mert sokkal több lehetőséget kínál számomra. Éppen tegnap kezdtem el írni egy cikket a rendszerváltásom történetéről, egyelőre csak a gépemen létezik, de hamarosan elkészül.

  A lényeg, hogy én fotósként egyből rendszerszinten vizsgáltam a lehetőségeimet, és ma már rendszerszinten nézve sem szabad alábecsülni ezt a bizonyos gyártót! Még 5-10 éve más volt a helyzet, elismerem. De ma már többféle vaku és egyéb kiegészítő van hozzá olcsón, kínából, ugyanúgy, mint Canonhoz és Nikonhoz. Nem feltétlen muszáj már a drága, saját márkás cuccokat megvenni, lehet már itt is kerülőúton járni. Gyáriból pedig itt is, ahogy a többi gyártónál, minden elképzelhető kiegészítő fellelhető. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy ha valakinek nincs feltétlen szüksége a natív objektívparkra, akkor adapterek segítségével gyakorlatilag bármilyen objektívet tud használni a vázon. Jelenleg én is ezt teszem, de hamarosan váltok natív obikra, ami pedig nincs, arra ott a gyönyörűen működő adapterem. Egyébként az objektívpark is szépen gyarapodott az elmúlt években. Ilyen ütemben még a két piacvezető gyártó sem fejleszt, ahogyan ez a bizonyos “szórakoztató elektronikára szakosodott cég” felvette a versenyt a nagyokkal. Neki még vannak tervei, látja, milyen irányban kellene fejleszteni, és nem toporog egy helyben, mint a Canon, amelyikkel bár közel egy évtizedet lehúztam (előtte minoltás-sonys voltam), de jelenleg már nem találtam meg náluk a fejlődés igazi lehetőségét.

  Amúgy csak halkan súgom meg, éppen az ismerősnek ajánlott Olympus, Fuji és Panasonic gépekhez nem lehet annyi olcsó, utángyártott, de jó minőségű kiegészítőt kapni (pl. maradjunk mindjárt a normális teljesítményű, TTL-képes rendszervakunál, vagy a HSS képességgel megáldott vaku távvezérlőnél). Való igaz, gyári termékek beszerezhetők a fentiekhez is – drága pénzen, de ahogy fentebb is írtam, azok a meg nem nevezett gyártónál is rendelkezésre állnak igen jó minőségben. Az “évtizedek óta” pedig nem minden – szerintem. Pont azért váltok Canonról, mert a 3/4 évszázad alatt eljutott arra a szintre, hogy már nem képes, vagy talán nem is akar olyan ütemben fejlődni, mint az újabb, kisebb, feltörekvő márkák. Ő már a csúcsra küzdötte magát, ahonnan valóban nehéz letaszítani – de le lehet!

  Lehet, hogy a magyarországi hivatásos fotós társadalmat vizsgálva az még nem érett meg egy ilyen váltásra, amit sok külföldi társammal együtt most pl. én megléptem (meg hát iszonyú költséges is), és valószínűleg sokan lesznek, akik nem is fogják megérteni a döntésemet. De én nem is a hazai, hanem a nemzetközi tapasztalatokból indulok ki minden esetben, ott pedig óriási tábora (és természetesen ellentábora is) van a márkának a legprofibb fotósok közül is. A megrendelő számára a cél pedig úgyis mindig a végeredmény, az pedig, hogy nekem könnyebb, ésszerűbb, logikusabb egy XY márka aprócska gépével meglőni ugyanazt a minőségű a fotót, mint mondjuk egy épp idén évfordulóját ünneplő dögnehéz monstrummal, az már az én dolgom, a saját életemet könnyítem meg vele.

  Köszönöm, hogy hozzászólhattam. 😉