Titkosítást követelnek a fotóriporterek

Több mint 150 fotóriporter és filmrendező írta alá azt a petíciót, aminek a célja az, hogy a gyártók végre titkosítási funkciókkal is ellássák a fényképezőgépeket, kamerákat a felvett képanyag védelme érdekében. A „Freedom of the Press Foundation” (Alapítvány a Sajtószabadságért) által publikált nyílt levél címzettjei a japán gyártók: „Mi [az alulírottak] azt kérjük önöktől, hogy titkosítási funkciókat is implementáljanak fényképezőgépeikbe, videokameráikba. Ezekre a funkciókra, melyek jelenleg hiányoznak a kereskedelmi forgalomban kapható összes fotós/videós termékből, azért van szükség, hogy a világon bárhol biztosítható legyen saját magunk, forrásaink és [riport]alanyaink biztonsága és testi épsége.” – áll a levélben.

„Titkosítás nélkül a felvételeket azokban az országokban, ahol működünk a rendőrség, a katonaság, vagy a határőrség kénye-kedve szerint átkutathatja, megtekintheti, aminek végzetes kimenetele is lehet. Mivel a fényképezőgépek és kamerák nem titkosítottak és nem is lehet ezeket az eszközöket titkosítani, ezért a már felvett tartalmat nem lehet védelem alá helyezni. Ez pedig minket, forrásainkat, és munkánkat is veszélyezteti.” – a nyílt levél eredeti szövegét itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

  • Ajtay Zoltan

    Az otlet nem rossz, de csak egy ideig. Amig az emlitett orszagokban (s nalunk is!) a hatosagok tudomast nem szereznek rola. Mellesleg ahol “teljes a sototseg”, ott nem is biztos, hogy megnezik a kepeket, inkabb elveszik az egesz fenykepezogepet, “oszt jonapot”. Aztan ha kiengedtek a bortonbol, esetleg visszaadjak, jo esetben formattalt kartyakkal, vagy anelkul. Jo modszer lehet meg a dupla kartyara mentes, es ha a helyszinen pl. a CF-et (amin elozoleg toroltuk a nemkivanatos reszeket) bemutatva sikerul megnyugtatni a kozeget, tavozhatunk a gepben sunyin meglapulo SD kartyaval, hatha nem veszik eszre.
    De bennem is felmerult mar, hogy ha egy majdnem az eldobhato kategoriaba sorolhato mobiltelefonnak lehet PIN kod kerest beallitani, akkor egy millios fenykepezogepben miert nem? Nem kell ujjlenyomatolvaso, sem iriszszkenner, csak sima szamkombinacio (ami tisztan szoftveres dolog, tehat nem nagyon kerulne penzbe), bar a lopasokat ez sem gatolna, mert a tolvaj nem feltetlenul tudna ezt. Ugyanigy az objektiveket is lehetne parosittatni a vaz(ak)kal, es ha ez elterjedne, akkor tenyleg nem lenne ertelme ellopni barkinek barmit.