A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója

Képminőség

A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 fotómasinák esetében sem kapcsolható ki teljesen a zajszűrés (ez az összes Panasonic fényképezőgépnél így van), csupán „-5” értékre csökkenthető az adott fotóstíluson belül. A készülékek képminőségének tesztelésekor minden esetben a „Standard” profilt választottam (ez csak a JPEG állományokra van hatással), a fotózás során RAW+JPEG fájlformátumokat egyaránt alkalmaztam (ahol a legnagyobb, legjobb minőségű JPEG-et választottam).

A RAW fájlok hívásakor az Adobe Camera RAW beépülő modul 9.12.1.790 változatát használtam a gyári alapértékekkel (kivéve egyes esetekben az expozíciós paramétereket).

Mivel a TZ90 és a TZ100 fényképezőgépekben eltérő méretű szenzor található (a TZ90-ben 1/2,3”-os, míg a TZ100-ban a nagyobb 1”-os CMOS lapka van), ezért a két készüléket külön vettem nagyító alá. Elsőként a TZ90-nel végeztem el a szokásos zajos teszteket, ahol alábbi eredményeket kaptam:

A bal oldali oszlop a masina saját JPEG motorjával készült, míg a jobb oldali oszlopban a RAW konverzió eredménye látható. A készülék saját JPEG fájljainál már ISO 400-on észlelhető a finomabb részletek elmosása, de ISO 800-ig, némi kompromisszummal ISO 1600-ig használható marad a képminőség. Ha nyers fájlokat használunk, nyerünk kb. fél fényértéket, de itt viszont a vörös színcsatorna kezd el rakoncátlankodni ISO 1600-on és fölött. A képeken látható, amint a vörös színek összefolynak.

Kattints!

A kisméretű lapka dinamikatartománya a kategóriának megfelelő skálát nyújtja; a RAW fotókból még valamelyest visszanyerhetőek a túlexponált, vagy túl sötét képrészletek, de a kiégett, vagy bebukott részek odavesznek.

A TZ100 látványosan jobb jel/zaj viszonnyal kényezteti a fotóst. Nézzük, hogyan szerepelt a masina a zajos teszten:

A termék saját JPEG motorja egészen ISO 800-ig kiváló képminőséget produkál, s csupán a legfinomabb részletek kezdenek el kissé elmosódni egy FÉ-vel később. Egészen ISO 3200-ig nagyszerűnek mondható a kapott minőség, de végszükség esetén még az ISO 12 800 is használható marad. RAW fájlokból építkezve egy teljes FÉ-t nyerhetünk, így ennek megfelelően javul a képminőség, de a kiterjesztett ISO 25 600-at továbbra sem ajánlom.

Kattints!

A nagyobb lapka adta különbség nagyon jól látszik a dinamikatartományon is: a TZ100 meglepően jól teljesít, ha bebukott vagy kiégett képrészletek megmentéséről van szó! Persze, mindig csak az adott kategórián belülre vonatkoznak az észrevételeim, ne akarjuk egyik készüléket se a nagy APS-C, vagy akár a full frame képérzékelős gépekhez hasonlítani.

A Panasonic DC-TZ90 képmintái itt, a DMC-TZ100 képmintái pedig itt találhatók.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...