A Gitzo Century Traveler Backpack hátizsák bemutatója

A Gitzo tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, és a centenárium alkalmából több, ahhoz méltó terméket jelentettek be. Ezek között szerepelt a mostani cikkem főszereplője, a Gitzo Century Traveler hátizsák is. A „The Century Camera Bag Collection” táskacsalád három fotós táskából áll: egy hátizsák és két válltáska képezi a termékcsoportot. A márkanév renoméjához hűen a The Century Camera Bag Collection darabjait elsősorban az igényes fotósoknak szánja a gyártó; a prémium fényképezőgépeknek ideális kiegészítője lehet ez a kollekció. Az Olaszországban készített, eredeti olasz marhabőrből és kopásálló nejlonból összeállított táskák mintázatukkal tökéletesen illenek a Gitzo szénszálas Traveler háromlábaihoz.

A Century Traveler Backpack hátizsák mellett a kollekció tagjai még a Century Traveler Messenger oldaltáska, valamint a Century Compact Messenger kisméretű oldaltáska. A hátizsákban kényelmesen elfér egy közepes méretű dSLR váz egy 70-200 mm F2.8-as objektívvel szerelve (vagy két kisebb MILC), plusz két további lencserendszer. Aki inkább a drónok felé kacsintgat, az sem kell, hogy otthon hagyja repülő kameráját: a hátizsák helyet kínál például egy DJI Mavick Pro-nak és annak összes tartozékának. A kétoldalas hozzáférésnek hála a felszerelés mindkét oldalról könnyen és gyorsan elérhető. Ha épp nem fényképezni indulunk, akkor egyszerűen emeljük ki a hátizsák belsejét, és máris rendelkezésünkre áll egy „sima” hátizsák. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a részleteket!

A Gitzo évfordulójára készített hátizsákja élőben ugyanolyan szép és igényes kialakítású, mint a gyári termékfotókon, tehát az első benyomás kifejezetten kellemes volt. A Century Traveler Backpack egyébként – amint arra már fentebb is utaltam – egy hagyományos és egy fotós hátizsák keveréke: a felső részlegbe hétköznapi cuccainkat pakolhatjuk, míg az alsó, két oldalról hozzáférhető részleg a fotós szettnek kínál otthont.

Az egyik oldalon egy cipzáras zsebbe rejtve található a kihúzható, hálós falú oldalzseb, amibe elsősorban összecsukható esernyő, vagy üdítős flakon fér. Ugyanitt találjuk a hátizsák esőköpenyét is, amit kukackonzervhez hasonló módon csomagoltak össze (egyszer nyisd csak ki..).

Amúgy az esőköpeny mellé egy hagyományos „batyut” is kapunk a táskához. Ez a szövettasak a hátizsák védelmét szolgálja, ha épp nem használjuk. És igen, érdemes egyszer kivasalni ezt a szövetzsákot, hogy ne a fenti fotóhoz hasonló képet mutassa a szekrényben.

A Century Traveler Backpackben nem csak fotós felszerelésünk, hanem egy akár 15,6”-os notebook is kényelmesen elfér. A számítógépes részleg a hátunk felé eső oldalon található. Ennek a nagy zsebnek, valamint a felső részlegnek a cipzárja a megfelelő lakattal zárható:

A fotós részleg két oldalsó nyílása is cipzárral záródik, s bár ezeket nem lehet lakattal védeni, egy ötletes mechanika mégis megnehezítheti a tolvajok dolgát:

Természetesen a húzózár kocsijának fogója a megfelelő parkolóban eldugható, így nem tesz esetlegesen kárt olyasmiben, ami könnyen karcolódik, de nem is áll bele húsunkba. Ez a kis „parkoló” is bőrből készült:

A hátizsák másik oldalán nincs olyan kivehető oldalzseb, amibe flakont, vagy ernyőt tárolhatunk, viszont van egy apró tároló az objektívsapkának. Ezt a zsebet egy patentszemmel zárhatjuk – nem kell attól félni, hogy elhagyjuk a sapkát.

A hátizsák előlapja úgy lett kialakítva, hogy ott egy monopodot, vagy egy kisebb tripodot rögzíthessünk. A gyártó elsősorban a saját „Traveler” állványaira gondolt, így azokat minden erőfeszítés nélkül be lehet cuppantani a kialakított résbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy másféle háromlábat ne vihetnénk magunkkal, csak a méretekre kell ügyelnünk. Nekem csak nagyobb tripodjaim vannak, ezért nem akartam erőltetni a szemléltetést. A próba során egy monopodot vittem magammal fotózásra.

A Century Traveler Backpack hátoldala kényelmes, de szerintem nem szellőzik akkora hatékonysággal, mint egy kifejezetten hosszabb fotós túrákra tervezett hátizsák. De ez nem is baj, hiszen ezt a hátizsákot amúgy sem a több napos, vagy akár több hetes dzsungeltúrákhoz tervezték a mérnökök, hanem inkább a napi városi használatra. Ingre, zakóra jó felvenni, és a „menedzseres” összbenyomás is egységes marad.

A hátoldalon látható keresztpánt segítségével a Century Traveler Backpack kofferkulira húzható, így pályaudvaron, reptéren is kényelmesen kezelhető. A vállpántok kellően szélesek, jól párnázottak. A pántok hosszát krómozott fém csatok közreműködésével állíthatjuk be a kívánt hosszra.

A hátoldali részben egy félig-meddig rejtett zseb lett kialakítva, ahová kisebb táblagépet, okostelefont csúsztathatunk. Bár egy ilyen szép és nemes táskát én biztos nem tennék le a koszos földre, a gyártó az ilyen esetekre is gondolt: kis talpak segítik legalább valamelyest megőrizni a hátizsák aljának tisztaságát.

Ha menet közben fényképezni támad kedvünk, akkor csak az egyik vállpántból kell kibújni. Lendítsük előre a táskát, és máris elérhetővé válik a fényképezőgép az oldalsó nyílásnak köszönhetően.

No, ennyi külső vizsgálódás után nézzük meg, mit rejt a Century Traveler Backpack belseje! Első lépésben a kivehető fotós részleget említeném, ami egy szétcipzározható, szivaccsal bélelt tokból áll.

Ennek az inzertnek a belsejét az áthelyezhető, tépőzáras térelválasztókkal alakíthatjuk igényeinknek megfelelően.

Ha pedig inkább hagyományos hátizsákként szeretnénk használni a Century Traveler Backpacket, akkor egyszerűen hagyjuk otthon az egyben kivehető fotós tokot! Azonban a hétköznapi ingázáshoz a hátizsák felső részlege is elegendő helyet biztosít:

Belül több belső zseb várja bevetésre készen a rakodást: tárolhatjuk itt a telefont, iratainkat, kisebb noteszt, és még egy húzózáras fiók is rendelkezésünkre áll, ahol egy 8-9”-os táblagép is kényelmesen elfér. Persze, akár papíralapú térképpel, vagy könyvvel is kitömhetjük ezt a zsebet.

A fiókok közül kettőt tépőzárral lehet lezárni

A Gitzo Century Traveler Backpack egy „öltönyös” a fotós hátizsákok között. A gyártó ezt az átlagon felüli minőségérzetet nyújtó táskát egyértelműen azoknak a rajongóknak tervezte, akik ünnepelni szeretnék a márka 100. születésnapját. A minőségi, erős anyagoknak köszönhetően viszont nem kell vele úgy bánni, mintha hímes tojással lenne dolgunk. Nyilván nem ezt a fotós táskát fogjuk állandóan nyüstölni, de olyan helyzetekben, ahol fontos a megfelelő megjelenés, ez lehet az első számú választás! A Gitzo Century Traveler Backpack bruttó 89 900 forintért vásárolható meg a Manfrotto Magyarország partnereinél.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...