Fényképezés a hőségben – így éled túl

Tombol a nyár, tetőzik az UV sugárzás – mára is 38°-39° C fokot jósolt a rikkancs a rádióban. Legjobb, ha nem kell ma kimenned a szabadba, de ha mégis, ráadásul fotózni indulsz, nem árt, ha pár egyszerű tippet betartasz.

heat.jpg

A legeslegelső és legfontosabb, hogy vigyázz magadra, egészségedre! Öltözz könnyedén, válassz lélegző, világos és lehetőleg tiszta pamut ruhát. Bár meleg van, érdemes laza, hosszú ujjú pólót választani, ha nincs kedved napkrémmel kenegetni a karod. Fontos ugyanis, hogy a napnak kitett bőrödet védd a fokozott UV sugárzás elől (bőrrák helyett én inkább izzadok egy kicsit). Lányoknak is érdemes nadrágot venni, lehetőleg szűkebbet, ami a comb belső felületére felfekszik, így nem dörzsölődik ki a bőröd, ha sokat kell gyalogolnod. Izzadás során ugyanis jóval érzékenyebb lesz a bőrfelület, a pamutból készült, feszülő naci pedig megvéd a kidörzsölésektől.

Ne felejts el magaddal vinni tiszta, buborékmentes vizet! Ha sokat kell mozognod, gyalogolnod, óránként érdemes legalább három deci vizet inni. Fotós táskának válassz extrém könnyűt és csak azt a cuccot vidd magaddal, amire valóban szükséged lesz munkádhoz. A fölöslegesen nagy tehertől nem csak jobban izzadsz és könnyebben elfáradsz, hanem a nedves bőr könnyebben sérül (a táska vállpántjától). Minél szélesebb a táska pántjának a testre felfekvő felülete, annál jobb; ne vágjon és ne dörzsöljön.

Fotós felszerelésedet soha ne hagyd a kocsiban! Nem csak a tolvajok ártanak a fényképezőgépnek, hanem az erős napsütés is. Az autó belsejében, a tűző napon parkolva, pillanatok alatt felszökik a hőmérséklet akár 60° C-ra! Ha lehet, kerüld a gyakori hideg-meleg váltásokat (légkondicionált helyiség-szabadtér, majd újra), hogy ne keletkezzen kondenzáció a drága optikán. Az sem baj, ha teszel a táskába bár tasak szilikagélt, vagy ha más nincs, száraz rizst – ezek magukba szívják a nedvességet. Végül, de első sorban tervezd meg a fotózást, hogy elkerülhesd a fölösleges gyaloglásokat. Ha több helyre kell menned, úgy rajzold meg az útvonalad, hogy körbe haladhass, azaz a túra végére pont visszakerülj kiinduló pontodhoz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...