Megjelent a Fuji időjárásálló MILC-e, az X-T1

Korábban maga a gyártó csöpögtetett információkat és termékfotókat az X-T1-ről, amit ma reggel hivatalosan is bejelentettek. Bár időjárásálló tükör nélküli rendszerkompaktokból már van egy pár (például Panasonic DMC-GH3, Olympus OM-D sorozat), azonban most végre a Fuji is bővítette kínálatát egy igazi utcaharcossal, amely megjelenésével a dSLR vázak világát idézi. Mint az X-E2-nek, úgy az X-T1-nek is a FujiFilm saját, 16 MP-es APS-C méretű X-Trans CMOS II szenzor a lelke. A motorháztető alatt itt is az EXR Processor II dohog, aminek a készülék nagyon gyors reakcióideje és kimagasló működési sebessége köszönhető. A hatalmas elektronikus kereső viszont igazi újdonság, mert bár felbontásra az előbb említett unokatestvér keresőjével azonos (2,36 millió képpont), de nagyítása (0,77-szeres) és képfrissítési késlekedése párját ritkítja. A gyártó erre az utóbbira 0,005 mp-et ad (az X-E2-nél ez az érték 0,05 mp), ami az emberi szemnek szinte az optikai keresőkével azonos élményt nyújthat.

fuji1.jpg

A magnéziumötvözetből épített váz hátoldalán egy 3”-os, dönthető kijelző teszi a dolgát, aminek felbontása 1,04 millió képpont. Az automatikus élességállítás is sokat gyorsul a mérnökök állítása szerint: az X100S és az X-E2 esetében bevált hibrid rendszer teszi szolgálatát. Egyedül talán a záridő-tartományba lehetne belekötni, mert míg a konkurencia már képes az 1/8000 mp-re is, a Fuji X-T1-nél még mindig az 1/4000 mp az alsó határ (30 mp a felső). Beépített vaku nincs, azt ne is keressük, azonban a Fuji az EF-X8 jelölésű kisvakut mellékeli az X-T1-hez (a legrövidebb vakuszinkron idő 1/180 mp). Sorozatfelvétel esetén az X-T1 8 kép/mp-re képes, ami a pár évvel ezelőtti csúcskategóriás tükrös masinák sebességét idézi.

fuji3.jpgfuji4.jpg

Amint korábban már a pletykákban is olvasni lehetett, az X-T1 már támogatja az UHS-II jelölésű SD, SDHC és SDXC memóriakártyákat is, így nagy valószínűséggel a készülék interfésze is kellően gyors puffer-ürítést tesz lehetővé. A magas adatátviteli sebesség lehetővé teszi már ennél a fényképezőgépnél is a fejlett videofelvételt: 1920 x 1080 pixeles felbontásban 60, 50, 30, vagy 25 kép/mp-es sebességgel rögzíthetünk (piactól függően – NTSC/PAL). A FujiFilm X-T1 csatlakozók szempontjából a megszokottat nyújtja az USB 2.0 és a HDMI aljzatokkal; a kommunikációt fotógép és mobil eszközök közt azonban a beépített WiFi is segíti. A 440 grammos, 129 x 90 x 47 milliméteres terjedelmű masina akkuja a CIPA mérései szerint 350 kép elkészítését teszi lehetővé egy töltéssel, ami adott esetben kissé szűkös lehet. Az időeltolásos (time lapse) felvételeket is támogató X-T1 önmagában 1300, az XF 18-55 mm F2.8-4 OIS objektívvel szettben pedig 1700 dollárért lesz megvásárolható.

fuji2.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...