5+1 egyszerű tanács, hogy lehetsz jobb a fotózásban

Tanácsokból sosincs elég, ha meg ingyen adják, miért is ne próbálnánk ki őket? Ezúttal az fstoppers.com szerzője szedett össze öt egyszerű, de tényleg nagyszerű tippet, ami segítheti előmenetelünket hobbinkban/munkánkban, a fotózásban. A forrás oldalon azonban nem csak a cikkben, hanem a hozzászólásokban is fellelhető egy gyöngyszem, íme, a tanácsok egy szakitól:

1) Barátkozz össze minél több szakmabélivel, fotóssal

Valljuk be: egyedül fotózni nem mindig szórakoztató, ráadásul nem egy olyan téma van, ahol jól jön egy kis segítség, egy kis inspiráció, pár plusz ötlet, esetleg egy pár új nézőpont. Persze, az önmoziváció sem utolsó dolog, de azért akadnak időszakok, amikor az ember egy kicsit leereszt, „kifogy belőle a lélek” – a barátok ilyenkor új energiát is adhatnak. Téli hideg vagy nyári hőség, meseszép témák, de nincs kedved kimenni a lakásból? Egy ismerős a legbefordulóbb pillanatunkban is mozgásra, tettre késztethet.

13145843993_d97ace9abb_o

2) Olvass minél többet a fényképészetről

Ha olvasod ezt a posztot, akkor már megtetted az első lépést: az internet, de még ez az oldal is telis-tele van hasznos írásokkal, ahol nem csak a legújabb műszaki fejlesztésekről, technológiákról, hanem a fotózás rejtelmeiről is olvashatsz, ahol tanulhatsz, ahol tágíthatod horizontodat. Olyan nincs, hogy valaki mindent tudjon egy témakörből! Érdemes minél több szakmai cikket, könyvet elolvasni. Van egy kedvenc fotósod? Gyűjts össze pár róla szóló könyvet, olvasd el, hogy ő hogyan indult, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni, s hogyan győzte le „démonait”.

14668764981_e3c59aaf76_o

3) Szedd le magadról a szemellenzőt, és nézz körül – a szó szoros értelmében véve is

Mindegy, hogy épp csak egy kis inspirációra van szükséged, vagy megrekedtél egy munkában, vagy azon töröd a fejed, hogyan szerezzél új ügyfeleket – a leblokkolást egy kis „kihágással” tudod pofonegyszerűen feloldani! Próbálj ki új dolgokat – ha egész nap a stúdióban lógsz, menj ki a szabadba; ha kiégtél, elfáradtál, tarts egy szünnapot. Az eredeti cikk szerzője azt írja, ha ő úgy érzi, rádőlnek a falak, és túl sok időt tölt a fotóstúdióban, akkor egyszerűen fogja magát és el megy pecázni. Ilyenkor annyira felvillanyozódik, hogy magával viszi a gépét és „mindent lefotóz, amit csak lát”. Ha kisvárosban élsz, látogass meg egy nagyvárost – vidd magaddal a fényképezőgépet, biztos lesz mit lekapnod. Több ügyfelet akarsz? Tanulj meg valami újat. Lehet, itt az ideje, hogy elkezdj végre komolyabban foglalkozni a videózással? Fényképezz többet/kevesebbet az okostelefonoddal. Az alternatívák végtelenek, az inspiráló részletek körülötted vannak, csak nyisd ki a szemed!

17001264659_ee1bc8c68d_o

4) Maradj alázatos, szerény

Ne félj másoktól tanulni! Könnyen elragadhat a hév, és elkezded összehasonlítgatni magadat más fotósokkal, de ne tedd, inkább tanulj tőlük.

17041099276_bde5d9d263_o

5) Pozitív eredményeket várj

Ezt a tényt gyakran nem veszik figyelembe (nem csak a fényképészetben), pedig alapvető ahhoz, hogy sikereket érj el (bármiben). A sikeres fotóst a sikertelentől csupán az különbözteti meg, hogy az előbbi képes arra, hogy pozitív eredményeket, jó fogadtatást vár. Az sem árt, ha mondjuk nem ugrasz fejest egy óriási nagy hitelbe – nem biztos, hogy a drága „játékoktól” leszel jobb, sikeres. Légy türelmes, szánj időt a tanulásra, és aknázd ki azt a felszerelést, amid van. Ha pedig elérkezettnek látod az időt, és döntöttél valami kapcsán, tégy félre minden kétséget. Ezt persze könnyű így leírni (meg mondani is), de ha egyszer elkezded a pozitív látásmódot megélni, akkor meglásd, hatni is fog! Összpontosítsd gondolataidat a pozitív végeredményre – úgy fókuszálj, mintha csak egy általad kedvelt művész munkáját tanulmányoznád.

A fotózás világa egy rizikós üzlet. Versenytársak akadnak bőven, és a fejlődés, amivel lépést kell tartanod is konstans. Állandóan résen kell lenned, és mindig képesnek kell lenned arra, hogy alkalmazkodj a változásokhoz.[…]

17156950615_0aac05a33b_o

+1) Gyakran fotózz, ne ess ki a ritmusból

Még akkor is, ha nem vagy mindig a csúcson, ha nem kimagasló minden egyes fotó, amit lőttél, akkor is fotózz. Maradj mozgásban, ne csökkentsd a képelések számát. Minden újabb perc/óra, amit a fényképezőgép mögött töltesz, ébren tartja az ösztönöket, fejleszti a látásmódot. Nem utolsó sorban a műszaki felkészültséged is a toppon marad, ha „benne vagy az áramlásban”.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...