Az MIT kamerája sosem fog túlexponálni egyetlen felvételt sem

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) kutatói egy olyan kamerát fejlesztettek ki, ami a fényviszonyoktól függetlenül, soha sem fog egyetlen egy felvételt sem túlexponálni. A „modulo camera” minden egyes kioldáskor nagy dinamikaátfogású fotót készít, ám a hagyományos HDR felvételektől eltérően, ennél a készüléknél elég egyetlen egy expozíció.

modulo1

A hagyományos fényképezőgépeknél a szenzorok pixelei gyűjtik a fotonokat, mint egy vödör az esőcseppeket: ha megtelik a vödör, minden további csepp víz kifolyik, azaz nem lesz hasznosítható. A szenzor esetében a túlcsordult pixel fehér pontként fog megjelenni (sok ilyen pixel egy egyenletes fehér felületet mutat), amiből semmiféle extra információ nem nyerhető ki. A modulo camera esetében azonban a pixeleket kiüríti az elektronika, amint azok megtelnek, így a kioldás során továbbra is hasznos munkát végezhetnek. A kamera ráadásul méri, melyik pixel hányszor lett kiürítve az expozíció során, így az egyes pixelek relatív világossági értéke kiszámítható.

modulo2

„Ezentúl senkinek sem kell majd azzal foglalkoznia, hogy mekkora a rekesznyílás, milyen hosszú a záridő – az algoritmusnak köszönhetően már csak a kioldót kell megnyomni, minden mást a számítógép elvégez. A modulo camera teljesen felforgathatja a mindennapos fotográfiát.” – mondta Hang Zhao, a kutatást vezetője. A képek alatt egy rövid videót is láthatunk arról, ahogyan a kamera működik. (Forrás: petapixel.com)

modulo3 modulo4 modulo5 modulo6

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...