Bemutató: Vanguard Quovio táskacsalád

A Vanguard termékpalettáján számtalan praktikus, jó minőségű fotós táska szerepel (legyen szó hátizsákról, válltáskáról, oldaltáskáról – mindegy), és mivel egy fotósnak/operatőrnek általában soha nem elég egyetlen egy „füles szatyor”, ezért mindenképp érdemes körbejárni a kínálatot; szinte biztos, hogy akad olyan darab, amit pont igényeinkre szabott a gyártó. Az elmúlt hetekben nálam is felmerült az igény egy új(abb) táska iránt, ezért körbenéztem, hogy milyen finomságokat kínál a Vanguard. A hazai disztribútortól, a Tripont Foto Video Kft.-től gyorsan be is kértem a hangzatos „Quovio” család három alapvető tagját (a 41-et, a 44-et és a 49T-t), hogy megnézzem, milyen tulajdonságokkal bírnak ezek a példányok.

bags_main_all

Miért pont ezt a három modellt választottam? Nos, azért, mert mindhárom más és más táskakategóriát képvisel. A 41-es egy nagy oldal-/válltáska, amit a Vanguard nem csak fotósoknak, hanem videográfusoknak is ajánl, hiszen felülről pakolható, és bár a belső kialakítását elsősorban videokamerákra szabták, az pár mozdulattal hatalmas, fényképezőgépeknek és objektíveknek alkalmas tárolóvá alakítható. A 44-es ezzel szemben egy hátizsák, aminek tartalma felülről és oldalról egyaránt hozzáférhető. Ezt a táskát természet- és sportfotósok fogják kedvelni, hiszen a szeparátorok kialakítása és elrendezése egy profi dSLR vázat összecsavarva egy nagy telefotó objektívvel helyez a középpontba. A 49T világutazóknak szól: a félkemény, koffer-szerű táskát kerekekkel és egy teleszkópos vonórúddal láttak el, hogy kényelmesen magunk után húzhassuk az édes terhet.

Bemutatómban a termékek elnevezésében olvasható számok szerint fogom végigvenni a három szerkezetet, így a Quovio 41-gyel kezdek:

Quovio 41

A Vanguard Quovio 41-et elsősorban videokamerák tárolására, hordozására találta ki a gyártó, ám a flexibilis szeparátor rendszernek hála tetszőleges fényképezőgép konfigurációhoz szabható. Tartalmához fentről, egy kétoldalas cipzár elhúzásával férünk hozzá (a párhuzamosan futó cipzárakat egy közös fül köti össze, amit egy kézzel jól meg lehet markolni); a gyártó a termék weboldalán háromféle felszerelés-szetthez ajánlja ezt a válltáskát (amit két kézi füllel akár kézben is hordozhatunk):

q41_main

1) Egy videokamera (pl. a Canon XF305 vagy a Sony NX5, illetve hasonló méretű kamerák) és tartozékai részére (+ 1db 14”-os notebook és egy masszívabb háromláb),
2) dSLR videós felszerelés (dSLR váz és videós tartozékok, mint pl. follow focus rendszer stb.) + 1 db 14”-os notebook és egy komolyabb háromláb,
3) 1-2 db professzionális dSLR váz 5-6 objektívvel (legfeljebb egy 70-200 mm F2.8 ekvivalens méretűvel), egy vakuval és tartozékokkal (akku, akkutöltő, USB kábel stb.) + 1 db 14”-os notebook és egy háromlábú állvány.

q41_inside1

A Vanguard Quovio 41-gyel akár két állványt is magunkkal vihetünk, ám ekkor a teljesen feltöltött táska már komoly súlyú lehet; nem csak felülre, hanem a válltáska oldalára is felcsatolhatjuk háromlábainkat a hevederek megfelelő beállításával.

q41_toptripod

Felül, a kétoldalt cipzárral zárható, felnyíló rész közepéből lehet kihúzni azokat a hevedereket, melyek a felülre helyezett állványt rögzítik. Ezek a rögzítő pántok tépőzárakkal vannak ellátva, így kicsi, közepes, de akár nagyobb méretű tripodot is biztonságosan rögzíthetünk velük. Aki inkább oldalra szerelné fel állványát, azt is megteheti:

q41_sidetripod

Mivel oldalt három pántot foghatunk be a feladatra (a két szélső gyorsretesszel záródik, a középső tépőzáras), akár egy nagyobb állványt is magunkkal vihetünk. Fenti képen egy erős, „felső középkategóriás” tripod látható, amint az rásimul a táska oldalára.

q41_velcro

Amint azt fentebb említettem, a táska belsejét egy kétoldalt, párhuzamosan futó, cipzárral és igen erős tépőzárral zárt nagy „nyelv” védi a külvilágtól. Ha esetleg a cipzárt nyitva felejtenénk, akkor sem kell attól félni, hogy kipotyognak eszközeink, hiszen az erős tépőzár azért megakadályozza a teljes kinyílást.

q41_flippockets

Ez a nagy zárónyelv elég vaskos, belsejét pedig zsebekkel látták el, így ide térképet, memóriakártyákat, tisztítókendőt, igazolványokat, vagy akár mobil, USB-s merevlemezeket is helyezhetünk. Mindkét zseb cipzárral zárható, a cipzárak kocsijait pedig zárt helyzetben egy elasztikus szövet takarja, hogy véletlenül se karcolódjon össze a táska tartalma. Figyelmes lépés a Vanguardtól!

q41_inside2

Belül, a fő fach mellett található a notebook részére kialakított zseb, ami egy legfeljebb 14”-os mobilgép tárolására alkalmas. A fenti fényképen látható, hogy egy 10”-os táblagép egyszerűen eltűnik ebben a tépőzáras füllel zárható rekeszben.

q41_outsidepocket1

Felszerelésünk tárolására a táska külső zsebeiben is akad hely bőven, mint például a válltáska egyik végébe helyezett, cipzáras zsebben, amit belül egy gumiszéllel ellátott háló oszt ketté. A válltáska külső oldalán cipzáras zsebet találunk, ahol akár egy kisebb méretű táblagépet is magunkkal vihetünk:

q41_outsidepocket2

A másik oldalon olyan rekeszt láthatunk, ami alul és felül is cipzárral van felszerelve. Ha ugyanis mindkét cipzárt (az alsót és a felsőt) kihúzzuk, akkor a táskát felfűzhetjük egy kofferkulira, vagy egy nagyobb guruló táska tetejére. Ha viszont csak a felső cipzárt nyitjuk ki, akkor egy további, két részre osztott rekesszel bővül a táska tárolókapacitása.

q41_outsidepocket3

Ebben az oldalzsebben található a Quovio 41 esővédelme is, ami olyan nagy, hogy az egész táska belefér:

q41_raincover

További hasznos részlet, hogy a Q41 alján három vaskos, keresztirányba elhelyezett gumitalp található, így nem lesz piszkos, vagy vizes a táska anyaga, ha letesszük a földre. A Quovio 41 egyébként vízlepergető anyagból készül, tehát kisebb esőben, havazásban akár az „esőkabát” nélkül is kimerészkedhetünk vele a szabadba.

q41_hord

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...