Full frame szenzoros MILC masinát dobhat be ősszel a versenybe a Canon

Az emberek addig-addig óbégattak, míg végre, pár évvel ezelőtt, a Canon is felvette termékkínálatába a tükör nélküli rendszerkompaktokat (EOS M10, EOS M3, EOS M). Ám a Canon bármennyire is szerette volna, az USA-ban, és Európában nem lettek annyira sikeresek ezek a próbálkozások, mint Ázsiában. Ráadásul az Államokban és az EU-ban a Sony igen erősen képviselteti magát a MILC-ekkel – legyen szó az APS-C lapkás, kis zsebgépekről, vagy a full frame szenzoros A7 gépsorozatról. Főleg utóbbiak okozhatnak fejfájást és álmatlan éjszakát a Canonnak, hiszen a 36 x 24 mm-es képérzékelőjük elé – a rendkívül kis bázistávolság miatt – szinte bármilyen objektív (még a Canon EF/L sorozata is) felcsavarható a megfelelő közgyűrűvel.

A Canon rajongói egy ideje már egy full frame lapkás MILC vázra várnak, amit talán idén végre meg is kaphatnak: többféle forrásból érkezett információk szerint akár már az idei Photokina szakkiállításon is bemutathatja a Canon a saját „Sony A7 gyilkosát”, ám nagy valószínűséggel a kereskedelmi forgalomban való megjelenésre csak jövőre kerülne sor. A Canon nagy MILC masinájáról azt is rebesgetik, hogy eleve EF foglalattal lenne felszerelve, tehát az EF (köztük az L-es) objektívek adapter nélkül lennének használhatóak. Ez azért nem olyan jó hír, mint elsőre hinnénk, hiszen az EF bajonettes lencserendszerek használatának előfeltétele a megfelelő bázistávolság. Kellő váz-vastagság nélkül pedig nincs elegendő bázistáv, így az „EOS Hiper M” gyakorlatilag ugyanolyan vastag kellene, hogy legyen, mint például egy EOS 5D Mark III. Persze, lehet, hogy a váz majd vékony lesz, cserébe kapunk majd egy közgyűrűt (akár lencsetag nélkülit is), amit a váz és az EF objektívek közé kell majd csavarni – ki tudja (a Sony natív FE objektívjeinek hátsó része is gyakorlatilag egy közgyűrű, amit egybeépítettek az optika tubusával..)?

canonqmockup-728x403

Kép forrása: canonrumors.com

Nos, akárhogy is legyen, év végéig a Canon két új MILC-cel fog jelentkezni. Az egyik az EOS M3 utódja lesz, amiben majd az EOS 80D képérzékelője lesz megtalálható. A vázon apróbb ergonómiai változásokat eszközölnek az EOS M3-hoz képest, és ennyiben ki is merül majd az újítás. A másik EOS M-ről keveset tudni, egyelőre csak az kering a neten, hogy a „Prosumer” (profi/igényes amatőr) kategóriába tartozik majd, és nagy valószínűséggel 36 x 24 mm-es lapka köré épül.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...