Folyékony nitrogén + lassított felvétel = állatkodás

Nitrogén: „A nitrogén elemi állapotban színtelen, szagtalan, íztelen, kevéssé reakcióképes kétatomos gáz. A Föld légkörének 78,09 térfogatszázalékát alkotja. Kb. -196 °C-on forr, azaz folyékony halmazállapotú.” (Wikipedia)

slomo1

Ha egy tárgyat folyékony nitrogénbe „áztatunk”, akkor az a tárgy erőteljesen lehűl, és nagyon törékennyé válik. Ha ezt a lehűtött, törékennyé vált tárgyat egy nagy kalapáccsal megcsapjuk, akkor az a tárgy – jellemzően – apró darabokra törik. Ha mindezt lassítva fel is vesszük, mondjuk esetünkben 50-szeres lassítással, akkor nagyon látványos képsorokat fogunk kapni.

slomo3

A Wired csapata bő 75 liternyi folyékony nitrogénnel, többféle méretű kalapáccsal, és érdekes tárgyakkal vette körbe magát, hogy elkészítsék az alábbi látványos videót. „Egy erősen lehűtött, rideg tárgy nem jó barátja a nagykalapácsnak. Ha a molekulákat lehűtjük, akkor azok mozgása lelassul, és elrendezésük zömül. Ha tehát erre a lelassult, összetömörített molekulahalmazra rácsapunk, akkor azok már nem képesek arra, hogy a csapásból származó energiát eloszlassák, mivel mozgásképtelenné váltak. A kalapács becsapódási pontján törésvonal keletkezik, ami sebesen terjed, és a tárgy szilánkos törését okozza.”. Lássuk!

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...