Ezek jelenleg a világ leggyorsabb memóriakártyái

A legújabb fényképezőgépek/kamerák az egyre növekvő felbontás és sebesség (no, meg persze adatsűrűség, azaz bitráta) miatt egyre gyorsabb memóriakártyákat igényelnek. Manapság a „legmenőbb” formátumok a CF és az SD mellett a microSD, a CFast 2.0 és az XQD. Az slrlounge.com szerkesztője csokorba szedte, melyek azok a termékek, amik még hosszú éveken át elegendő kapacitással és sebességgel szolgálhatnak majd. Íme, a konkrét eszközök:

Talán a legelterjedtebb kártyaformátum manapság az SD (SDHC, SDXC); itt bizony jelenleg a Sony SF-G sorozata teljesít – papíron – a legjobban, ugyanis legfeljebb 300 MB/mp olvasási és 299 MB/mp sebesség elérésére képes. Második helyen a SanDisk Extreme PRO UHS-II SDXC szerepel, ami nem kevésbé tekintélyes 300/260 MP/mp-re k épes.

A microSD formátum éllovasa a SanDisk istállójából származik: a SanDisk 256 GB Extreme PRO UHS-II microSDXC 275/100 MB/mp olvasási/írási és 30 MB/mp garantált írási adatátvitelre képes. Ebben a kategóriában a Lexar 128 GB Professional 1000x microSDXC UHS-II a második a maga 150/45 MB/mp értékeivel.

A jó öreg CF, azaz CompactFlash formátumot sem kell még leírni, hiszen a 160/155 MB/mp-es adatátviteli sebesség még nagyon sok eszközben untig elég lehet. Itt a Lexar Professional 1066x CompactFlash (UDMA7) egységei a leggyorsabbak a már említett értékekkel. A második helyen a SanDisk szerepel a 256 GB Extreme Pro CompactFlash-sel (160/150 MB/mp), ami csak egy hajszállal maradt le a dobogó legfelső fokáról.

Azonban az eddigi felsorolásból egyetlen memóriakártya sem képes felvenni a versenyt a CFast 2.0 szabványnak megfelelő kártyákkal. A SanDisk Extreme PRO CFast 2.0 kártyái 525 MB/mp maximális olvasási, míg 450 MB/mp maximális írási tempóra képesek. Úgy tűnik, a SanDisk és a Lexar imádnak egymással versengeni, mivel a második helyen ezúttal a Lexar 128 GB Professional 3500x CFast 2.0 memóriakártya található 525/445 MB/mp-es értékeivel.

Az XQD formátum egyik éllovasa a Sony, nem is csoda, hogy övé a világ leggyorsabb XQD kártyája: a 256 GB-os példányok 440/400 MB/mp-re képesek. Igazából itt nincsen második hely, a Sony a Lexar termékeivel osztozik az első helyen. A Lexar 128 GB 2933x XQD 2.0 egységek szintén a legfeljebb 440/400 MB/mp-es értékekre képesek.

Ha tehát Canon EOS 1Dx Mark II, Nikon D5, Nikon D500, Panasonic DMC-GH5, Olympus OM-D E-M1 Mark II, esetleg Sony A7r Mark II, vagy középformátumú fényképezőgéped van, akkor érdemes lehet egy újabb, gyorsabb memóriakártyára beruházni. Igaz, ezek a termékek még nem használják ki teljesen a leggyorsabb kártyák adta határértékeket, a puffer gyorsabb ürítése, a jövőben érkező „vaskosabb” adatfolyamok (a GH5 esetében várható olyan firmware, amivel a 400 Mbps, azaz kb. 50 MB/mp is választható lesz) mindenképp értelmet adnak egy efféle beruházásnak. És ne feledd: amit a gyártók nagybetűkkel ráírnak a memóriakártyáikra, azok a maximális, azaz csúcsértékek. A folyamatos adatátviteli sebesség általában jóval alacsonyabb szokott lenni. Ha tehát egy kártyán a 100/90 MB/mp csúcsértéket látod, akkor az nagy valószínűséggel képes lesz a 30-40 MB/mp-es folyamatos adatátvitelre.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...